Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_OP.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
528.38 Кб
Скачать

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці

Громадський контроль здійснюють професійні спілки, їх об’єднання в особі своїх виборних органів і представників:

  • за створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробнича та санітарно – побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими ЗІЗ.

У разі загрози життю або здоров’ю працівників профспілки мають право вимагати від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, у цехах і т.д. в цілому на період, необхідний для усунення загрози життю або здоров’ю працівників.

Професійні спілки також мають право брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві та надавати свої висновки про них, вносити роботодавцям, державним органам управління і нагляду подання з питань ОП та отримувати від них аргументовану відповідь.

Адміністративно – громадський контроль за станом оп на підприємстві

На кожному підприємстві газового господарства ведеться постійно діючий (оперативний ) контроль за станом ОП - суворо регламентовані в часі періодичні перевірки цехів і дільниць та звіти керівників структурних підрозділів і профкому з питань стану та рівня безпеки праці.

Порядок проведення оперативного контролю.

І ступінь

Майстер дільниці, зміни, служби до початку роботи разом з громадським інспектором ОП щоденно перевіряють:

  • самопочуття і готовність до роботи кожного працівника, наявність спецодягу, посвідчення особистості на виконання своїх обов’язків;

  • стан робочих місць, наявність і справність захисних огороджень, запобіжних і блокувальних пристроїв, електро - і протипожежну безпеку, укомплектованість медичних аптечок і ЗІЗ;

  • метеорологічні умови роботи – загазованість, запиленість, температура, вологість, освітленість;

  • наявність затверджених виробничих інструкцій на кожному робочому місці, попереджувальних написів і табличок з вказанням прізвищ відповідальних осіб за обладнання;

  • наявність нарядів – допусків на виконання газонебезпечних робіт, а також проведення цільового інструктажу при отриманні завдання.

І І ступінь

Керівник служби, дільниці разом з старшим громадським інспектором ОП (головою профспілки) в дні, визначені планом – графіком (щотижня), проводять детальну перевірку стану ОП всіх робочих місць, службових приміщень, території, дотримання всіма працюючими вимог безпеки, а також якість і строки проведення І ступені і усунення виявлених недоліків.

І І І ступінь

Заступник керівника організації (головний інженер) разом з головою профкому, спеціалістом служби ОП, медпрацівником (при наявності) та іншими членами комісії ПДК щомісячно (по плану – графіку) проводять повну перевірку стану ОП у всіх структурних підрозділах, об’єктах.

Про виявлені недоліки, терміни їх усунення і прізвища відповідальних осіб за виконання вноситься запис в журналі оперативного контролю І, І І , І І І , ступенів (дільниці, служби, підприємства).

Результати І І І ступені оперативного контролю обговорюються на засіданні комісії ПДК ( в облгазі). По цих результатах керівник підприємства проводить День ОП, на якому присутні всі посадові особи, і до їх відома доводиться рішення (наказ). 1 раз на 6 місяців керівник підприємства звітує на загальних зборах колективу про стан ОП на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]