Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_OP.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
528.38 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Прилуцький агротехнічний коледж

Розгорнутий конспект

з дисципліни «Охорона праці»

для самостійного опрацювання

студ. відділення «Монтаж, обслуговування устаткування і систем газопостачання»

Підготувала викладач Варич М.М.

2012 р.

Закон України «Про охорону праці»

Розділ 1 Наукові, правові та організаційні основи охорони праці

Соціальне і економічне значення заходів щодо ОП

Охорона здоров’я працюючих, забезпечення безпечних умов праці, ліквідація професійних захворювань і виробничого травматизму розглядаються як державне завдання. Через нещасні випадки та аварії гинуть на виробництві не просто працівники, а перш за все люди – годувальники сімей, батьки та матері дітей.

Окрім соціального, охорона праці має і важливе економічне значення – це і висока продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних, компенсацій за важкі і шкідливі умови праці тощо. Фахівці різних професій вивчали проблеми створення безпечних та нешкідливих умов праці.

Подальше впровадження нової техніки, автоматизації, телемеханізації, блокування і сигналізації, створення нормальних санітарно – гігієнічних умов для працюючих, ефективне навчання обслуговуючого персоналу правилам безпечного виконання робіт повинні привести до повної ліквідації травматизму та аварійності.

Поняття - Охорона праці. Сфера дії закону «Про охорону праці». Законодавство про охорону праці

Охорона праці – це система правових, соціально – економічних, організаційно – технічних, санітарно –гігієнічних і лікувально – профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоровя і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Дія Закону «Про охорону праці» розповсюджується на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності і видів їхньої діяльності (далі – підприємства), на всіх працюючих громадян (далі – працівники).

В нашій країні діє Законодавство про охорону праці, яке вміщує – Конституцію України, Закон України «Про охорону праці», Кодекс Законів про працю України, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Про пожежну безпеку», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та інших нормативних актів.

В Кодексі законів про працю України (КЗПП), (трудовому кодексі) викладені основи трудового законодавства, якими регламентуються трудові взаємовідносини на виробництві, режим робочого часу і відпочинку людей, умови праці жінок і неповнолітніх, порядок прийому на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення з роботи та інші положення.

Охорона праці вміщує комплекс технічних та організаційних заходів, впровадження яких має на меті забезпечити безпечні умови праці перш за все шляхом попередження і усунення причин нещасних випадків.

Виробнича санітарія є сферою медицини і спрямована на вивчення і попередження професійних захворювань. Контроль за дотриманням вимог нормативних документів здійснюють органи Державного нагляду і профспілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]