Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_OP.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
528.38 Кб
Скачать

Охорона праці користувачів пк

Робоче місце – це місце постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності.

Правильна організація робочих місць сприяє усуненню загального дискомфорту, зменшенню втомлюваності працівника, підвищенню його продуктивності.

Організація робочого місця передбачає:

  • правильне розміщення робочого місця у виробничому приміщенні;

  • вибір ергономічного обґрунтованого робочого положення, виробничих меблів з урахуванням антропометричних характеристик людини;

  • раціональну компоновку обладнання на робочих місцях;

  • урахування характеру та особливостей трудової діяльності.

Площа, виділена для одного робочого місця з ПК, повинна складати не менше 6м2, а об’єм – не менше 20м3.

Протягом робочої зміни мають передбачатися:

  • перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);

  • перерви для відпочинку і особистих потреб (згідно з трудовими нормами);

  • додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахуванням особливостей трудової діяльності.

Тривалість обідньої перерви визначається чинним законодавством про працю і правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства. Як правило, тривалість такої перерви становить 40 – 60 хв.

Протягом строку трудової діяльності проводяться періодичні медичні огляди. Такі огляди забезпечують динамічний нагляд за станом здоров’я працівника, виявлення ранніх ознак впливу несприятливих виробничих факторів на організм, а також захворювань, які не дають змоги продовжувати роботу за даною професією. Періодичні медичні огляди мають проводитися раз на 2 роки комісією у складі терапевта, невропатолога та офтальмолога. Окрім того, жінки, що працюють за таким обладнанням, обов’язково оглядаються лікарем акушером - гінекологом 1 раз на 2 роки.

Розділ 4.Основи техніки безпеки

Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання

Безпека технологічного обладнання забезпечується:

  • вибором безпечних принципів дії , конструктивних схем ;

  • використанням засобів механізації, автоматизації та дистанційного керування;

  • застосуванням в конструкції засобів захисту;

  • дотриманням ергономічних вимог;

  • включенням вимог безпеки в техдокументацію з монтажу, експлуатації, ремонту і транспортування та зберігання обладнання;

  • застосуванням в конструкції відповідних матеріалів.

Дотримання цих вимог в повному обсязі можливе лише на стадії проектування. Тому у всіх видах проектної документації передбачаються вимоги безпеки. Вимоги безпеки містяться в технічній документації з монтажу, експлуатації, ремонту, транспортування та зберігання виробничого обладнання.

Розташування виробничого обладнання та комунікацій, котрі є джерелами небезпечних та шкідливих виробничих факторів ,відстань між одиницями обладнання, а також між обладнанням і стінами виробничих будівель, споруд повинні відповідати діючим нормам технологічного проектування, будівельним нормам і правилам.

Організація робочих місць повинна забезпечувати стійке положення та вільність рухів працівника , безпеку виконання трудових операцій.

Безпека експлуатації трубопроводів забезпечується їх правильним прокладанням, якісним монтажем ,встановленням необхідної арматури, контролем їх технічного стану і своєчасним ремонтом. Трубопроводи повинні мати сигнальне зафарбування в залежності від виду робочого тіла: вода - зелений; пара - червоний; повітря – синій; гази горючі –жовтий. Щоб виділити вид небезпеки, на трубопроводи наносять сигнальні кольорові кільця. Червоні кільця означають, що транспортуються вибухонебезпечні, вогненебезпечні, легкозаймисті речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]