Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекции СТО

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Тенденція скорочення тривалості робочого часу, що склалася в світі, свідчить про те, що політика, яка приводить до зменшення зайнятості роботою, не обов'язково повинна розглядатися як небажана. Тут важливе не тільки те, що високоефективна економіка потребує відносно меншого числа, щодо меншої зайнятості працівників, але і те, що можливе зниження потреби самих працівників в робочих місцях, зміна відносної значущості, що додається працівником вільному часу і розподілу робочого часу між оплачуваною і неоплачуваною роботою (робота на ринок і домашня робота, виховання дітей, навчання з відривом від виробництва, включаючи різні форми перепідготовки і підвищення кваліфікації). Разом з тим, політика скорочення робочого часу і збільшення вільного фактично означає можливість розвитку іншої тенденції – пропозиції робочої сили працівником у вільний від основної роботи час якому-небудь підприємству в цілях отримання додаткового заробітку.

Успішне рішення політики зайнятості можливе також за допомогою подолання одноманітності режимів праці. У багатьох країнах світу з розвиненою ринковою економікою рівновага попиту і пропозиції робочої сили досягається, зокрема, і за рахунок широкого застосування гнучкості у сфері праці – режимів праці на умовах неповного робочого часу, диференційованих робочих місць і т.д. Головне в проблемі гнучкості зайнятості – добровільність вибору і організація праці, яка дозволяє за меншу тривалість робочого часу отримати достатню винагороду. З метою стимулювання зайнятості найнятих робітників неповний робочий час, їх соціального, економічного захисту і правової охорони Міжнародна Організація Праці прийняла Конвенцію № 175 (1994 р.) про роботу на умовах неповного робочого часу. У ній передбачається вживання заходів, що полегшують доступ до продуктивної і вільно вибраної роботи на умовах неповного робочого часу, що відповідає інтересам як підприємців, так і трудящих. Ці заходи, зокрема, припускають особливу увагу в рамках політики у області зайнятості до потреб і побажань окремих груп щодо роботи на умовах неповного робочого часу, таких як безробітні, трудящі з сімейними обов'язками, немолоді трудящі, трудящі-інваліди і трудящі, які відвідують курси загальної освіти або професійної підготовки.

Сприяння людям, що зазнають особливі об'єктивні труднощі в працевлаштуванні, є актуальним для певних груп населення і рішення політики зайнятості. Специфічні проблеми з погляду зайнятості є практично у кожної соціально-демографічної групи населення. Статево-вікові групи населення, об'єднані по характеру їх участі в суспільно корисній трудовій діяльності, називаються соціально-демографічними групами населення. З метою обліку особливостей зайнятості населення по статевій ознаці і віку доцільно виділяти наступні соціально-демографічні групи: чоловіки, жінки, молодь (трудоактивне населення 16-29 років), особи середніх віків (30-49 років), особи передпенсійного віку (працездатне населення старше 50 років), особи пенсійного віку.

Чоловіки і жінки – це найкрупніші соціально-демографічні групи, умови застосування праці яких мають чітко виражену специфіку. У жінок добре розвинені такі риси, як ретельність і акуратність в роботі, уважність, емоційність. Тому праця жінок успішно застосовується там, де зміст і умови праці вимагають перерахованих якостей. Разом з тим, визначальну роль в специфіці жіночої робочої сили виконує материнство. Слід виходити з того, що роль жінки у формуванні ефективної зайнятості визначається не тільки чисельністю і якісним складом жіночих ресурсів праці, але і тим внеском, який жінка-мати вносить у виховання здорового покоління.

Положення жінок на ринку праці значною мірою визначається задачею поєднання праці по найму з домашньою роботою і вихованням дітей. Відповідно, соціальна політика держави повинна бути направлена на рішення саме цього питання.

Як правило, доходи сім'ї складаються з:

1)заробітної платні;

2)економії засобів і надходжень за рахунок ведення домашнього господарства;

3)соціальної підтримки з боку держави.

Специфіка положення жінок в економіці полягає у тому, що друга складова доходу створюється, в основному, жінками, тоді як їх частка в одержуваній сім'єю заробітній платні часто буває нижчою, ніж чоловіків. Вихід жінок на ринок праці через відмічені обставини має неповний, частковий характер. Відповідною є і оплата і інші особливості їх положення на ринку праці.

Тому необхідні:

механізми компенсації об'єктивно уразливого положення жінок на ринку праці;

створення системи суспільного визнання їх праці по веденню домашнього господарства, вихованню дітей і догляду за непрацездатними членами сім'ї.

51

Перша задача вирішується в рамках загальної соціальної політики.

Шляхи вирішення другої задачі можуть бути різні і доповнювати один одного. Найрадикальнішим варіантом є введення системи соціального доходу: праця жінок по вихованню дітей може бути оціненої завдяки введенню відповідної допомоги з догляду і вихованню дітей. Можуть також бути введені допомоги з догляду за непрацездатними членами сім'ї, інвалідами і т.д. Застосування економічних механізмів соціальної підтримки жінок повинне носити чітко обґрунтований, а у багатьох випадках – і виборчий характер.

Економічна і соціальна функції молоді в зайнятості визначається її роллю у формуванні трудового потенціалу країни. Умовно в цій групі можна виділити два великі контингенти – молодь, що вчиться і працює. Молодь 16-29 років складає приблизно одну третину чисельності населення працездатного віку.

Молодіжний аспект політики зайнятості обумовлений, перш за все, тим, що у всіх країнах частка безробітних серед молоді вища, ніж серед дорослих. Цей факт може мати негативні наслідки для стійкості соціальних систем унаслідок психічних і фізіологічних особливостей молодих людей, зокрема їх підвищеної активності і сприйнятливості як до хорошого, так і до поганого. Законодавство розвинених країн враховує ці особливості, надаючи молодим людям пільги при отриманні професійної освіти, надходженні на роботу і адаптації до умов підприємств. Відповідні витрати фірм компенсуються державою.

В Україні проблема незайнятості молоді – майже на дві третини проблема жіноча. Серед зареєстрованої безробітної молоді жінки переважають. Одна з причин явного переважання жінок серед безробітної молоді полягає у тому, що жінки в меншій мірі, ніж чоловіки, готові піти на ризик в альтернативних секторах зайнятості, а при наймі робочої сили адміністрація віддає перевагу молодим чоловікам.

Кардинальний спосіб регулювання масштабів безробіття серед молоді полягає в зниженні її потреби в роботі як основної сфери діяльності шляхом збільшення контингенту тих, які навчаються з відривом від виробництва, а стосовно молодих жінок, що мають малолітніх дітей і дітей дошкільного віку, як указувалося вище, – шляхом поліпшення соціальної допомоги сім'ям з дітьми.

Зайнятість осіб працездатного віку старше 50 років визначається віковими особливостями даної групи: зниженням фізичних можливостей, високим рівнем професійних знань, наявністю великого практичного досвіду. У даній соціально-демографічній групі різко знижується рівень зайнятості. Причини криються як в стані здоров'я, так і в можливості одержати пільгову пенсію. Якщо люди цієї вікової групи з тих або інших причин втратили роботу, то складнощі з новим працевлаштуванням бувають пов'язані як з об'єктивними причинами (освоєння нових професій), так і з небажанням деяких підприємців приймати в штат літніх людей. Компроміси можуть бути досягнуті різними методами: раніший вихід на пенсію, податкові пільги і прямі субсидії для підприємств.

Дуже близько по характеру зайнятості до групи населення передпенсійного віку примикають особи перших п'яти пенсійних років.

Вони і складають ядро осіб пенсійного віку, що входять в трудоактивне населення. Особливостями даної вікової групи в Україні в даний час є велика частка осіб з низьким рівнем освіти і те, що більшість пенсіонерів – жінки. Вони відрізняються низькою мобільністю, що зменшує можливість їх перерозподілу по галузях і професіях. Динаміка попиту господарського комплексу України на працівників даної групи найближчими роками залежатиме від вибраного варіанту розвитку економіки і формування ринку праці. У разі значного погіршення його кон'юнктури в результаті скорочення загального попиту на робочу силу швидшатиме витіснення з трудової сфери працівників старших віків – як передпенсійного віку, так і пенсіонерів. Важливу роль в цьому може зіграти також встановлення, виходячи з економічних можливостей держави, розмірів пенсій по віку, які забезпечують гідний рівень життя більшості пенсіонерів при умові, якщо вони не будуть зайняті в господарському комплексі.

Виходячи з викладеного, можна зробити висновок, що зниження попиту різних категорій населення на робочі місця, подолання понад-зайнятості його окремих груп на основі вдосконалення програм соціальної допомоги жінкам з дітьми, молоді, пенсіонерам треба розглядати як неодмінну умову забезпечення повної зайнятості і прискорення зростання ефективності праці.

Для інвалідів зайнятість пов'язана не тільки з економічними, але також і з соціальними, психологічними і духовними проблемами. Згідно Конвенції МОП № 159 про професійну

52

реабілітацію і зайнятість інвалідів (1983 р.), термін «інвалід» означає особу, можливості якої одержувати, зберігати відповідну роботу і просуватися по службі значно обмежені у зв'язку з належним чином підтвердженим фізичним або психічним дефектом. Конвенція визначає, що кожна держава, відповідно до національних умов, практикою і можливостями, розробляє, здійснює і періодично переглядає національну політику у області професійної реабілітації і зайнятості інвалідів. Причому вказана політика повинна бути направлена на те, щоб відповідні заходи по професійній реабілітації розповсюджувалися на всі категорії інвалідів, а також на сприяння можливостям зайнятості інвалідів на вільному ринку праці.

За законодавством всіх розвинених країн, особам з обмеженими фізичними можливостями надається система пільг для їх участі в економічній діяльності. Цьому служить також інфраструктура населених пунктів: відповідні пристосування в транспортних засобах, підземних переходах, магазинах і т.д.

Управління зайнятістю є найважливішою частиною економічної і соціальної політики країни. Закон України «Про зайнятість населення» визначає місце Міністерства праці і соціальної політики України, Державної служби зайнятості, інших міністерств і соціальних партнерів в регулюванні ринку праці, стимулюванні зайнятості і подоланні безробіття.

Згідно вказаному Закону, уряд несе головну відповідальність за сприяння зайнятості населення в економічній політиці. Міністерство праці і соціальної політики України відповідає за створення і модернізацію трудового законодавства і за роботу з питань зайнятості. Зокрема, воно несе повну відповідальність за формування національної програми зайнятості на основі регіональних програм зайнятості. Воно також розробляє спеціальні національні програми, мета яких – сприяти зайнятості певних груп людей (наприклад, молоді, осіб, що довгий час були безробітними, та ін.). Державна служба зайнятості як автономний орган при Міністерстві праці і соціальної політики України має справу з безпосередньою реалізацією державної політики зайнятості населення і з безробіттям.

Залучення обласних, міських і районних органів влади до вирішення питань зайнятості виконує подвійну роль: вони координують формування довгострокових і річних регіональних програм зайнятості, а також відстежують діяльність обласних, міських і районних центрів зайнятості, а саме – їх активність і ефективність в боротьбі з безробіттям і сприянні зайнятості в їх регіоні.

Підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності, зобов'язані сприяти проведенню державної політики зайнятості.

4.3. Трудова міграція населення

Основними ознаками виділення міграції населення служать: зміна постійного місця проживання; переміщення за адміністративні межі території; тривале або постійне перебування мігранта на новому місці проживання або тривалість його відсутності на колишньому місці проживання.

Тісний зв'язок міграції з територією різного рівня (державою, областю, містом, сільським районом і т.д.) обумовлює різноманіття просторових характеристик, які служать основою для вивчення міграційних потоків. Під міграційним потоком розуміється сукупне число іммігрантів, що мають загальні райони прибуття і вибуття протягом певного відрізка часу. Як правило, території пов'язані один з одним паралельними потоками.

Перетин державного кордону служить підставою виділення зовнішньої міграції. Вона має також назву міжнародної міграції. У ній розділяють два потоки: еміграцію (відтік населення за межі даної держави) і імміграцію (притока населення на територію даної держави). При вивченні міграції населення нерідко виділяють міграцію різних соціальних груп. Найбільший вплив на розвиток суспільства робить міграція робочої сили. Вона охоплює переміщення населення в працездатному віці і називається трудовою міграцією.

У внутрішній міграції розрізняють міграцію міського і сільського населення, міжміську міграцію і міграцію в сільській місцевості. На цій основі формуються потоки мігрантів з села в місто, з міста в місто, з міста в село, з села в село.

Залежно від часу, на яке переміщається робоча сила, виділяють постійну, або безповоротну міграцію, тобто міграцію на довгий час або назавжди (у неї входить, як правило, зовнішня

53

міграція, міграція сільського населення в міста), і поворотну міграцію. Остання включає тимчасову міграцію на навчання, на роботу на певний термін і т.д. У поняття міграція входить також сезонна міграція і маятникова міграція.

Сезонна міграція робочої сили викликається необхідністю забезпечення робочою силою підприємств галузей економічної діяльності, які мають потребу в додатковому її залученні на період сезонного збільшення робіт.

Маятникова міграція включає регулярні пересування робочої сили з одного населеного пункту в іншій на роботу і назад. Її регулярність відповідає режиму трудової діяльності. Маятникова міграція поширена в зонах впливу крупних і середніх міст, де вона – істотне джерело формування робочої сили.

За способом реалізації міграція робочої сили ділиться на організовану міграцію, здійснювану при участі або за допомогою державних або суспільних органів, і на індивідуальну (самостійну, самодіяльну) міграцію, здійснювану силами і засобами самих мігрантів.

Міграція робочої сили виконує різні функції. Вирішальна роль належить економічній функції. В рамках ринку праці економічна функція міграції пов'язана із забезпеченням певного рівня виробничої мобільності робочої сили, її територіальним перерозподілом і забезпеченням кількісної і якісної відповідності між попитом і пропозицією робочої сили різного профілю і кваліфікації в різних районах і населених пунктах. Ефективної можна вважати таку міграцію, в результаті якої надлишок робочої сили, що утворюється на одних територіях, переміщається в ті райони, де бракує робочої сили. Тим самим міграція сприяє повнішому використанню робочої сили, структурним зрушенням в економіці, зростанню продуктивності праці. Міграція робочої сили тісно пов'язана з розміщенням і розвитком продуктивних сил, відтворенням робочої сили, з рівнем зайнятості і структурним безробіттям. Здійснюване в рамках державної політики зайнятості регулювання міграційних процесів повинне сприяти забезпеченню максимального поєднання інтересів і потреб працівників і працедавців.

Слід відмітити велике значення соціальної функції міграції. Будучи однією з форм життєдіяльності, міграція відображає унікальність особи людини – його характеру, потреб, мотивів і цілей поведінки. Суть соціальної функції міграції можна визначити як прагнення, завдяки зміні місця мешкання, більш повно задовольнити інтереси і потреби мігранта в роботі, отриманні освіти, зростанні професійної підготовки, підвищенні доходу, поліпшенні житлових умов, а також визначувані іншими об'єктивними і суб'єктивними причинами. Все різноманіття причин міграції виражається звичайно в рамках таких укрупнених груп, як природнокліматичні, демографічні, етичні, соціальні, економічні і ін.

Для аналізу міграції робочої сили застосовуються прямі і непрямі методи, включаючи систему загальних і спеціальних показників, використовуваних при аналізі міграції населення в цілому. Всі коефіцієнти розраховуються на 1000 чоловік населення, тобто в проміле (‰). Розрахувати відносні показники можна при аналізі зовнішньої і внутрішньої міграції для країни в цілому і окремих територій (областей, міст і т.д.). Серед таких показників – число прибулих в той або інший регіон з розрахунку на 1000 чоловік середньорічного населення, або коефіцієнт прибуття, і число вибулих з регіону з розрахунку на 1000 чоловік населення, або коефіцієнт вибуття. Різниця між коефіцієнтами прибуття і вибуття називається коефіцієнтом сальдо міграції, або коефіцієнтом чистої міграції. Коефіцієнт вибуття характеризує міграційну активність населення даної території, а коефіцієнт прибуття – її привабливість для мігрантів. Величина сальдо міграції безпосередньо характеризує вплив міграції на формування ринку робочої сили.

Про актуальність проблеми міжнародної і внутрішньої міграції робочої сили свідчить той факт, що Міжнародна Організація Праці прийняла ряд Конвенцій і Рекомендацій, спрямованих на сприяння і гарантії трудящим-мігрантам щодо праці і занять, соціального забезпечення, профспілкових і культурних прав, індивідуальних і колективних свобод. Це: Конвенція № 97 (1949 р.) і Рекомендація № 86 (1949 р.) про трудящих-мігрантах (переглянуті); Конвенція № 143 (1975 р.) про трудящих-мігрантах (додаткові положення) і Рекомендація № 151 (1975 р.) про трудящихмігрантах; Конвенція № 117 (1962 р.) про основні цілі і норми соціальної політики (Розділ ІІІ. Положення про трудящих-мігрантах); Конвенція № 118 (1962 р.) про рівноправність у області соціального забезпечення і ін.

Передбачено, зокрема, що трудящі-мігранти і члени їх сімей, що знаходяться на законних підставах на території даної держави, повинні користуватися дійсною рівністю можливостей і поводження з громадянами даної країни у відношенні:

– доступу до служб професійної орієнтації і працевлаштування;

54

доступу до професійної підготовки і роботи по їх власному вибору на основі їх особистої відповідності такій підготовці або роботи, з урахуванням кваліфікації, придбаної зовні і в країні, що надає роботу;

просування по роботі відповідно до їх особистих якостей, досвіду, здібностей і старанності;

гарантії надання іншої роботи, надання тимчасової роботи у разі безробіття і перепідготовки;

винагороди за працю рівної цінності;

умов праці, включаючи тривалість робочого часу, періоди відпочинку, щорічні оплачувані відпустки, заходи по техніці безпеки і гігієні праці, а також заходи у області соціального забезпечення і можливостей соціально-побутового обслуговування і допомог, передбачених у зв'язку з роботою;

членства в профспілках, здійснення профспілкових прав і права посідати виборні посади

впрофспілках і органах, що займаються питаннями взаємостосунків між трудящими і адміністрацією, включаючи органи, що представляють трудящих на підприємствах;

прав на повне членство в будь-якій формі кооперативу;

умов життя, включаючи житлові умови, і доступу до соціального обслуговування і можливостей освіти і охорони здоров'я.

В Україні міжнародна трудова міграція збільшилася в значних масштабах після розпаду СРСР і поліпшення можливостей і умов поїздок до України і з неї. Трудова міграція стимулювала погіршення ситуації на ринку праці, розповсюдження бідності і збільшення відмінностей в рівнях зарплат в Україні і інших країнах, особливо в тих, процедура поїздок в які спрощена (не вимагає отримання візи) для українських громадян.

Кількість українських громадян, що працюють за кордоном, набагато більше порівняно з чисельністю іноземців, економічно активних в Україні.

Україна уклала двосторонні угоди з деякими приймаючими країнами. Ці угоди регулюють обсяги трудової міграції, захищають працівників-мігрантів від незаконних дій працедавців, професійних ризиків і шкідливих умов праці і полегшують їх доступ до установ охорони здоров'я і соціального забезпечення. У випадку, якщо такої угоди немає, легальні працівники-мігранти повинні бути захищені національним трудовим законодавством так само, як і інші працівники.

4.4. Основні види і форми безробіття

Зайнятість працездатного населення і безробіття в своїй діалектичній єдності є якісною характеристикою соціально-економічного стану суспільства, є взаємовиключними альтернативами його розвитку. З одного боку, вважається, що безробіття є важливим стимулятором активності працюючого населення і, отже, своєрідною альтернативою зайнятості. Але, з іншого боку, воно є великим суспільним нещастям і навіть злом, і тому його слід розцінювати як неприйнятну альтернативу зайнятості.

Річ у тому, що безробіття є складним, багато аспектним соціально-економічним явищем, коли частина трудоактивного і працездатного населення не може реалізувати свої фізичні і розумові здібності шляхом залучення в суспільно корисну трудову діяльність. Це позбавляє людину можливості розвивати свої професійні якості, одержувати відповідні кошти для життєвого існування, веде до його зубожіння і деградації.

Класичне пояснення причин безробіття полягає у тому, що воно, нібито, є результатом дуже високих ставок заробітної платні в порівнянні з тими, які врівноважували б попит і пропозицію робочої сили. Висока ставка заробітної платні вимушує працедавців скорочувати попит, а власників робочої сили – пропонувати її в кількості, що перевищує потребу. Проте, як свідчить практика, це не зовсім так, бо все різноманіття причин виникнення безробіття цим не вичерпується.

Причини безробіття визначаються, перш за все, тими видами і формами, в яких вона виступає.

В зв'язку з цим слід мати на увазі, що основними видами безробіття є фрикційне, структурне і циклічне. Фрикційне безробіття виникає тоді, коли частина людей добровільно міняє місце роботи, частина працівників шукає нову роботу після звільнення, частина тимчасово

55

втратила сезонну роботу, а частина (особливо молодь) вперше шукає роботу. Коли всі ці люди знайдуть роботу або повернуться на колишню після тимчасового звільнення, інші шукачі роботи і тимчасово звільнені трудящі змінять їх в загальному складі безробітних. Подібного роду ротація спричиняє за собою постійність даного виду безробіття.

Таким чином, термін «фрикційне безробіття» використовується для тієї категорії людей, які шукають роботу або чекають її отримання в найближчому майбутньому. Визначення «фрикційне» точно відображає суть явища: ринок праці функціонує неефективно і не приводить у відповідність кількість працівників і робочих місць.

Фрикційне безробіття вважається неминучим і, до певної міри, бажаним, тому що частину трудящих тимчасово втративши роботу, переходить з низькооплачуваної, малопродуктивної роботи на більш високооплачувану і продуктивнішу. Це означає вищі доходи для трудящих і раціональніший розподіл трудових ресурсів, а, отже, і більш повноцінне завантаження національного виробництва.

Структурне безробіття є продовженням фрикційного. Воно виникає тоді, коли на основі науково-технічного прогресу здійснюються важливі зміни в техніці, технології, організації виробництва, які змінюють структуру попиту на робочу силу. Ці зміни призводять до того, що попит на деякі професії зменшується або зникає взагалі, а на інші професії, яких раніше не існувало, з'являється і швидко зростає. З'являється категорія працівників, у яких навики і практичний досвід застаріли, не відповідають вимогам часу, тому їх неможливо продати. Зміна структури національної економіки (розвиток нових галузей, перебудова суспільного виробництва, формування попиту на нові спеціальності) вимагає належних змін в професійній підготовці робочої сили. Саме цим структурне безробіття відрізняється від фрикційного, при якому безробітні мають знання, досвід і навики, які можуть бути продані. У разі ж структурного безробіття трудящі не можуть знайти собі роботу без відповідної підготовки, додаткового навчання, а можливо навіть, і зміни місця проживання. Фрикційне безробіття тому має короткостроковий характер, а структурне – довгостроковий, що робить його важчим.

Циклічне безробіття пов'язане з циклічним характером функціонування економіки і обумовлюється спадом національного виробництва в тій фазі економічного циклу, яка характеризується недостатністю інвестицій в економіку. У цих умовах сукупний попит на товари і послуги зменшується, зайнятість скорочується, а безробіття зростає. Це найбільш негативний вид безробіття, оскільки наносить економічній системі важкі економічні і соціальні втрати і вимагає кардинальних державних заходів по підйому економіки.

Кожен вид безробіття може проявляти себе різними формами. Найвідомішими формами прояву безробіття є: добровільне, вимушене, явне, приховане, хронічне, тривале, застійне, інституціональне, природне, оптимальне.

Безробіття приймає форму добровільного тоді, коли трудящий звільняється за власним бажанням у зв'язку з незадоволеністю рівнем оплати праці, умовами роботи, через психологічний клімат в колективі або з інших причин. Рівень цього безробіття залежить від фази економічного циклу (підвищується під час буму і знижується в період економічного спаду), престижності професії, рівня кваліфікації, приналежності до тієї або іншої соціальної групи населення. Закономірність в даному випадку полягає у тому, що чим менше у людини шансів знайти нову роботу з кращими умовами найму, тим менше у нього бажання добровільно залишити робоче місце.

Основна причина добровільного безробіття – незадоволеність заробітною платнею – може бути проілюстрована графіком (рис. 4.2).

Так, якщо якусь частину працівників не влаштовує рівень зарплати W0 , що склався під

впливом попиту і пропозиції праці, то вони, звільнившись з колишнього місця роботи, потрапляють в категорію добровільно безробітних, кількість яких відображається на рис. 4.2

відрізком L0L* , тобто відрізком між точкою рівноваги і обсягом пропонованої на ринку праці робочої сили. Якщо попит на робочу силу збільшується, то в результаті зрушення кривої попиту управо (наприклад, в позицію D1L ) зростуть ставки заробітної платні до рівня W01 і, відповідно,

скоротиться добровільне безробіття до величини L10L* .

56

W

DL1

SL

DL

 

W01

W0

Добровільне безробіття

L

L

L1

L*

0

0

 

Рис. 4.2. Добровільне безробіття

Вимушене безробіття виявляється в умовах жорсткості заробітної платні. На графіку рис. 4.3 вимушене безробіття ілюструється відрізком 1–2 і складає величину L1L2 . Воно виникає, коли ставка заробітної платні W1 , перевищуючи рівноважну W0 , стає привабливою для великої групи

працівників, які хотіли б трудитися при такому її рівні, але не можуть приступити до роботи через відсутність робочих місць.

W

Вимушене

безробіття

W1

W0

L

L0

L1

L*2

Рис. 4.3. Вимушене безробіття

Вони як би чекають, коли з'являться вільні робочі місця, і тому таке безробіття іноді ще називають безробіттям очікування. У цій ситуації повною мірою позначаються наслідки негнучкості, жорсткості заробітної платні. Здавалося б, під впливом ринкового механізму ставки заробітної платні повинні опускатися до свого рівноважного значення. Проте в реальній практиці

57

так не відбувається з багатьох причин. Перш за все, тому, що при наймі працівника ставки заробітної платні обмовляються наперед і їх рівень не змінюється, щонайменше, протягом року. Не зацікавлені в перегляді ставок оплати праці і підприємці, оскільки це може привести до втрати кваліфікованих працівників, на підготовку і адаптацію яких фірмою вже витрачені певні засоби. Позначається також і вплив профспілок, які встановлюють колективні договори з адміністрацією на збереження ставок заробітної платні для працівників певної кваліфікації не нижче обумовленого рівня з регулярною індексацією ставок відповідно до змін споживацьких цін.

Явне і приховане безробіття пов'язане з неповною зайнятістю трудоактивного населення. Явне – це безробіття, яке реєструється державними органами служби зайнятості. Приховане безробіття, на відміну від явного, визначається непрямими методами, зокрема експертною оцінкою. Вона включає: втрати робочого часу через низьку інтенсивність праці, відвернення робочої сили від основної діяльності, усунені цілоденні і всередині-змінні втрати робочого часу, зайву чисельність працівників, що утворюється в результаті зниження обсягів виробництва, згортання збиткових виробництв, перепрофілювання підприємств без адекватного скорочення чисельності працівників.

Приховане безробіття підрозділяють на офіційне і неофіційне. У офіційну частину прихованого безробіття включаються реєстровані статистикою особи, що знаходяться в адміністративних відпустках за ініціативою адміністрації, а також особи, вимушені працювати в умовах неповного робочого дня. У неофіційну частину прийнято включати надмірну внутрішньовиробничу чисельність працівників, а також тих, хто шукає роботу самостійно, не звертаючись в службу зайнятості.

Розміри прихованого безробіття встановлюються за допомогою спеціальних вибіркових досліджень з використанням балансових методів визначення потреби в робочій силі, або опитів експертів з числа керівників і фахівців підприємств, представників органів управління, ведучих учених.

Хронічна форма безробіття виявляється у тому, що частина загальної маси сукупної робочої сили то втягується у виробництво, то виштовхується з нього. Втягування відбувається у фазі пожвавлення економічного циклу, а також в інші періоди у зв'язку з відкриттям нових і розширенням діючих підприємств. Виштовхування робочої сили відбувається, перш за все, у фазі спаду економічного циклу, а в інші періоди – через скорочення виробництва, банкрутства, упровадження нової техніки і передових технологій. Особливу небезпеку для економіки і соціального клімату в країні складає хронічне безробіття, коли воно набуває тривалого або застійного характеру.

Тривале безробіття в таких випадках є безробіттям протягом 8-18 місяців і супроводжується загальною декваліфікацією безробітного, втратою трудових навиків і здатності інтенсивно працювати впродовж необхідного часу.

Застійне безробіття – це безробіття, що продовжується понад 18 місяців. При цьому у непрацюючих осіб наступає повна професійна деградація через тривалу відсутність умов для повторення основних трудових прийомів і рухів. Професійна деградація людини може привести до його соціальної деградації, скачування в групу бомжів, алкоголіків, наркоманів. Реабілітація і повернення таких людей до повноцінної професійної діяльності можлива украй рідко.

Інституціональне безробіття обумовлене правовими нормами, станом ринку праці, чинниками, що впливають на попит і пропозицію робочої сили. Прикладом може служити наявність надмірних соціальних виплат, які викликають зниження пропозиції праці і сприяють збільшенню безробіття. Практика показує, що чим більше розмір допомоги з безробіття, тим триваліше пошук нового робочого місця. Причиною інституціонального безробіття може бути і недосконала податкова система.

Оскільки фрикційне і структурне безробіття неможливо усунути, вони є неминучими і зумовлюють довготривалу стійку рівновагу ринку праці, їх сукупність прийнято вважати природним безробіттям. Таке безробіття характеризується якнайкращим для розвитку економіки станом резервів потенційних працівників, які здатні достатньо швидко скоювати міжгалузеві і міжрегіональні переміщення залежно від зміни попиту на ринку праці і потреб виробництва.

У всьому світі вважається: за наявності природного безробіття забезпечується практично повна зайнятість наявної робочої сили, що наближає економіку до досягнення потенційного обсягу національного виробництва, В той же час повна зайнятість зовсім не означає стовідсоткового залучення трудоактивного населення в суспільно корисну діяльність. У ринкових умовах якась частина робочої сили завжди залишається невикористаною. Разом з тим, оскільки

58

економічні, моральні і соціальні втрати навіть від природного безробіття залишаються високими, уряди всіх країн постійно прагнуть до зниження рівня безробіття нижче за її природний стан. Таке безробіття носить назву оптимального безробіття. Кожен відсоток зниження рівня природного безробіття все більш ґрунтовно переводить його в розряд оптимального безробіття, що, у свою чергу, спричиняє за собою значне збільшення національного обсягу випуску продукції понад потенційне. В зв'язку з цим виникає необхідність виявлення значущості показників безробіття в плані їх впливу на макроекономічні пропорції функціонування економічних систем.

4.5. Показники безробіття

У практиці використовують дві категорії показників безробіття: абсолютні і відносні. Абсолютні показники визначають розміри безробіття і виражаються кількістю

безробітних на встановлену дату. Кількісний склад безробітних, за інших рівних умов, у великій мірі залежить від способів їх обліку і від соціально-економічної активності громадян. За методологією Міжнародної організації праці (МОП) до безробітних відносяться особи у віці 15-70 років (як зареєстровані, так і не зареєстровані в соціальній службі зайнятості), які одночасно відповідають трьом умовам: не мають роботи, шукають роботу або намагаються організувати власну справу, готові приступити до роботи протягом двох тижнів. До цієї категорії належать також особи, які навчаються по спрямуванню служби зайнятості, знайшли роботу і чекають відповіді або готуються до неї приступити, але на даний момент ще не працюють.

Відповідно до українського законодавства, безробітними вважаються громадяни, які не мають роботи і заробітку, зареєстровані в органах служби зайнятості, шукають роботу і готові до неї приступити. Виділяються категорії населення і випадки, коли незайняті громадяни не можуть бути визнані безробітними:

особи, що не досягли 16-річного віку;

громадяни, яким, відповідно до пенсійного законодавства, призначена пенсія через старість, за вислугу років;

особи, що відмовилися протягом 10 днів з дня їх реєстрації в органах служби зайнятості від двох варіантів відповідної роботи, включаючи роботи тимчасового характеру, а вперше шукаючі роботу, не мають професій – у разі двох відмов отримання професійної підготовки або від запропонованої оплачуваної роботи, включаючи роботу тимчасового характеру; при цьому громадянину не може бути запропонована одна і та ж робота двічі;

особи, що без поважних причин протягом 10 днів з дня їх реєстрації до органів служби зайнятості не з'явилися для пропозиції ним відповідної роботи, а також ті, що не з'явилися в строк, встановлений для реєстрації їх як безробітні;

осуджені за рішенням суду до виправних робіт без позбавлення волі, а також до покарання у вигляді позбавлення волі.

Людина одержує статус безробітного після реєстрації в службі зайнятості. Рішення про визнання громадянина безробітним приймає служба зайнятості по місцю його проживання не пізніше 11 днів після звернення до службі зайнятості.

Відносні показники безробіття показують ступінь її поширеності і називаються рівнем безробіття. Рівень безробіття (U) визначається як співвідношення чисельності безробітних і чисельності робочої сили (кількості трудоактивного населення):

U

кількість безробітних

 

 

100%

чисельність трудоактивного

 

 

населення

Рівень безробіття, що відображає її природний стан, називається природним рівнем безробіття. Природний рівень безробіття розраховується в результаті усереднювання фактичного рівня безробіття в країні за попередні 10 років (або триваліший період) і подальші 10 років (при цьому використовуються прогнозні оцінки з урахуванням динаміки вірогідності очікуваного рівня інфляції). У індустріальних країнах для отримання даних, необхідних для встановлення природного рівня безробіття, статистичне управління міністерства праці щомісячно приводить вибіркові опити певної кількості сімей про їх відношення до зайнятості. Проте через неминучість статистичних погрішностей такі розрахунки рівня безробіття повинні коректуватися з урахуванням експертних оцінок.

59

Основними причинами існування природного рівня безробіття вважаються: по-перше, збільшення часу пошуку роботи в умовах системи страхування по безробіттю (виплата допомог з безробіття відносно знижує стимул до швидкого працевлаштування); і, по-друге, жорсткість заробітної платні, що породжує “безробіття очікування”.

Природний рівень безробіття є тією точкою відліку, щодо якої можна оцінити вплив безробіття на макроекономічні пропорції функціонування державної системи. Загострення проблем безробіття супроводжується економічними втратами і, перш за все, зменшенням валового внутрішнього продукту (ВВП), його відставанням від потенційного ВВП, який визначається в припущенні існування природного рівня безробіття і певних нормальних темпів економічного зростання. Чим вище рівень безробіття, тим більше відставання ВВП. Такий взаємозв'язок виражає закон А. Оукена, який зв'язує коливання рівня безробіття з коливаннями ВВП:

YY*Y* 3% 2 (U U*),

де Y – фактичний обсяг виробництва (ВВП); Y – потенційний обсяг ВВП; U – фактичний рівень безробіття; U – природний рівень безробіття.

З цього закону виходить: якщо фактичний рівень безробіття не змінився в порівнянні з природним (або показником попереднього року), то темп зростання реального ВВП складе 3 у рік. Цей темп обумовлений приростом населення, накопиченням капіталу і науково-технічним прогресом. При кожному збільшенні рівня безробіття на один відсоток (по відношенню до показника минулого року) темп зростання реального ВВП знижується на 2 %. Це означає, поперше, що певна величина приросту ВВП необхідна для того, щоб не дати збільшитися нормі безробіття. Чисельність робочої сили зростає щорічно, а її використання стає продуктивнішим. Такі обставини обумовлюють необхідність від 2,5 до 3 щорічного приросту реального ВВП направляти на створення нових робочих місць, здатних стримувати безробіття на колишньому рівні. По-друге, інтенсивніший приріст ВВП скорочує безробіття, тоді як відносне зниження темпів зростання ВВП збільшує кількість безробітних.

В зв'язку з цим доречно припустити, що якби відповідними діями уряду вдалося понизити безробіття нижче за його природну норму, забезпечивши так званий «оптимальний рівень безробіття», то можна було б сподіватися на зростання добробуту населення за рахунок збільшення фактичного обсягу випуску продукції понад потенційне. Проте, як свідчить досвід багатьох країн, такого не трапляється: досягнення оптимальної величини безробіття не забезпечує максимального рівня добробуту населення. Це відбувається через дію законів ринкової економіки: існує тісна залежність заробітної платні і цін на споживацькі товари від розмірів безробіття.

Річ у тому, що, за інших рівних умов, зростання попиту на який-небудь товар, включаючи робочі місця і робочу силу, збільшує його ціну. Зростання попиту на робочу силу знижує безробіття і збільшує заробітну платню. У подібному випадку платоспроможний попит на споживчі товари збільшуватиметься. Але, відповідно до тих же самих законів ринку, ціни на споживчі товари зростатимуть ще швидше, знецінюючи, тим самим, грошові доходи населення і створюючи інфляційну напруженість. Тому така ситуація вимагає постійної уваги з метою альтернативного вибору між зростанням інфляції або зростанням безробіття.

4.6. Безробіття і інфляція

Безробіття і інфляція – два крупні недоліки ринкової системи, з якими постійно доводиться боротися урядам всіх країн. В умовах наближення економіки до свого економічного потенціалу виникає необхідність альтернативного вибору між зростанням зайнятості, з одного боку, і зростанням рівня інфляції – з іншого. Збільшення зайнятості і зниження безробіття супроводжується зростанням інфляції попиту, оскільки в економіці постійно зменшується обсяг невикористаних трудових ресурсів, і доводиться розширювати виробництво за рахунок переманювання робочої сили від однієї фірми до іншої, з однієї галузі в іншу шляхом підвищення ставок заробітної платні. Зниження рівня інфляції попиту може бути досягнуте тільки шляхом обмеження зайнятості і збільшення безробіття. Це означає, що в короткостроковому періоді між рівнями інфляція і безробіття виявляється зворотна залежність, визначувана кривій Філіпса

(рис.4.4).

60