Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

регламентований бюджетним законодавствомБЮДЖЕТНИЙпроцес складанняПРОЦЕС, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства(ст.2БКУ). - єдине систематизоване, функціональне згрупуванняБЮДЖЕТНАдоходівКЛАСИФІКАЦІЯі видатків бюджету за однорідними ознаками, що забезпечуєзагальнодержавнуіміжнароднупорівнянністьбюджетнихданих(ст.8БКУ).

— план утворення і використанняБЮДЖЕТфінансовихМІСЦЕВОГОресурсівСАМОВРЯДУВАННЯ, необхідних для забезпечення функцій та повноваженьмісцевогосамоврядування(ст.1ЗМСУ52).Згіднозіст.5БюджетногокодексуУкраїнибюджетамимісцевогосамоврядуванняєбюджетитериторіальнихгромадсіл,їхоб’єднань,селищ,міст(утомучислірайонівумістах).

—доходиівидаткимісцевогобюджетуякіутво- рюютьсяБЮДЖЕТі використовуютьсяРОЗВИТКУ для реалізації програм соціально-економічно- горозвитку,зміцненняматеріально-фінансовоїбази(ст.1ЗМСУ).

—періодчасу,щодорівнюєкалендарномуроку,на який затверджуєтьсяБЮДЖЕТНИЙРІКздійснення бюджету. В Україні Б.Р. розпочинається 1 січняізакінчується31грудня(ст.3БКУ). - вартість матеріальних благ, створенихВАЛОВИЙсуспільнимСУСПІЛЬНИЙвиробництвомПРОДУКТпротягом певного періоду. Складається з вироблених засобів виробництва та предметів споживання, а в грошовому виразі — з вартості матеріальних затрат у суспільному виробництві, якінеобхіднокомпенсувати(фондзаміщення),тазановоствореноївартості (національнийдоход).

—а)грошоваодиницятаїїтип(золота,срібна,паперова);б) грошовіВАЛЮТАзнаки зарубіжних держав, а також кредитні та платіжні документи, сумивякихвираженівіноземнихгрошовиходиницях.В.поділяєтьсянатри групи: вільно конвертована, тобто така, що вільно обертається в будь-які інші валюти; частково конвертована — обмінюється лише на деякі іноземні валюти;неконвертована—використовуєтьсятількивмежахданоїкраїни.

— кошти, спрямовані на здійснення програм ВИДАТКИта заходів,БЮДЖЕТІВпередбачених відповідним бюджетом. До видатків бюджету не належать: погашення боргу; надання кредитів з бюдже- ту; розміщення бюджетних коштів на депозитах; придбання цінних

52. ЗМСУ – Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

511

 

СЛОВНИК ДЕПУТАТА

 

 

паперів; повернення надміру сплачених до бюджету сум податків і

зборів(обов’язковихплатежів)таіншихдоходівбюджету,проведенняїхбю-

джетноговідшкодування.

 

 

- самостійно

визначені напрямки і норми витрачання бюджетних коштів органами міс-

ВИДАТКИ БЮДЖЕТІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

 

цевогосамоврядуваннянаутриманняжитлово-комунальногогосподарства,

закладів охорони здоров’я, соціального забезпечення, освіти, культури, фіз-

культури і спорту, органів внутрішніх справ, на охорону природи, на подат-

кові пільги і допомогу окремим категоріям населення, на утримання управ-

лінськихструктуртощо.

 

-органи,яківідповіднодоКонститу-

ції України та Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» створюються

ВИКОНАВЧІОРГАНИРАД(В.О.)

 

 

 

сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення)

радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого само-

врядуванняумежах,визначенихзаконамиУкраїни(ст.1ЗМСУ).

разі їх ство-

• В.О. сільських, селищних, міських, районних у містах (у

рення)радєїхнівиконавчікомітети,відділи,управліннятаіншістворювані радамивиконавчіоргани.

• В.О. є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади — також підконтрольнимивідповідниморганамвиконавчоївлади.

Усільськихрадах,щопредставляютьтериторіальнігромади,якіналічують до 500 жителів, за рішенням відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ради може не створюватися. У цьому випадку функції виконавчого органу ради (крім розпорядження земельними таприроднимиресурсами)здійснюєсільськийголоваодноосібно.

— встановлений статутом територіальної громадиГРОМАДСЬКЕпорядок громадськогоСЛУХАННЯ обговорення найбільш важливих питань місцевого значення, зустрічей членів громади з депутатами місцевої ради та посадовими особами місцевого самоврядування, при яких члени громади можуть порушувати питання та вносити пропозиції щодо проблем місцевого самоврядування. Ці пропозиції підлягають обов’язковому розгляду органамитапосадовимиособамимісцевогосамоврядування.

— об’єднання громадян для задоволення та захистуГРОМАДСЬКАсвоїх законнихОРГАНІЗАЦІЯсоціальних, економічних, творчих, вікових, на- ціонально-культурних,спортивнихтаіншихспільнихінтересів(ст.3Закону «Прооб’єднаннягромадян»).

512

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

— повноваження органів виконавчої влади,ДЕЛЕГОВАНІнаданіорганамПОВНОВАЖЕННЯмісцевогосамоврядуваннязаконом,атакожповноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державнимадміністраціямзарішеннямрайонних,обласнихрад(ст.1ЗМСУ).

—цепідтриманарадоювимогадепутатаміс- цевої радиДЕПУТАТСЬКИЙдо посадовихЗАПИТосіб ради і її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на відповідній території, а депутата міської (міста обласного значення), районної, обласної ради - також до голови місцевої державної адміністрації, його заступників, керівниківвідділівіуправліньзпитань,яківіднесенідовіданняради(ст.21Закону «Простатусдепутатівмісцевихрад»).

— це засіб одержання депутатом місцевої ради інформаціїДЕПУТАТСЬКЕабо розЗАПИТАННЯ’ясненняз тієї чи іншоїпроблеми.Відповідь на запитання може бути оголошено на сесії ради або дано депутату місцевої ради в індивідуальному порядку. Запитання не включається до порядку денного сесії, не обговорюєтьсяірішенняпоньомунеприймаєтьсяспосіботриманнядепутатомінформаціїабороз’ясненнязтієїчиіншоїпроблеми.Відповідьназапитанняможе бути оголошено на сесії ради або дано депутатові в індивідуальному порядку. Запитанняневключаєтьсядопорядкуденногосесії,необговорюєтьсяірішення поньомунеприймається(ст.21Закону«Простатусдепутатівмісцевихрад»).

— викладена в письмовій формі вимога депутатаДЕПУТАТСЬКЕмісцевоїрадиЗВЕРНЕННЯзпитань,пов’язанихзйогодепутатськоюдіяльністю, домісцевихорганіввиконавчоївлади,органівмісцевогосамоврядуваннята їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних та контролюючих органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території відповідної ради, здійснити певні дії, вжити заходів чи дати офіційне роз’яснення з питань, віднесених до їх компетенції (ст.13.Закону«Простатусдепутатівмісцевихрад»).

— перевищення видатків бюджету над його доходамиДЕФІЦИТ(з урахуваннямБЮДЖЕТУрізниці між наданням кредитів з бюджету та поверненням кредитів до бюджету). Гранична величина Д.Б. передбачається закономпробюджет.УцьомужзаконіпередбачаютьсяшляхипокриттяД.Б., яке здійснюється зазвичай через внутрішні та зовнішні запозичення уряду або додатковою емісією грошей. Надмірна емісія приводить до інфляції. Як правило,місцевібюджетинеможутьматиД.Б.(Нажаль,вУкраїніпрактично всібюджетиплануютьсяздефіцитом,щоненормально).

513

СЛОВНИК ДЕПУТАТА

— кошти, безповоротно видані з бюджету. Розрізняють два види ДДОТАЦІЯ.: 1) допомога, що надається підприємствам, організаціям на покриття збитків, обумовлених незалежними від них причинами; 2) бюджетна — надасться бюджету у випадках перебільшення видатків над доходами: вона виділяється безповоротним порядком у твердій грошовій сумі з коштів бюджетів вищого рівня бюджетам нижчого рівня для їх збалансування в разі перевищення видатків над доходами. Більш прогресивні методи бюджетно- горегулювання—субвенціяісубсидія.

- міжбюджетний трансферт на вирівнюванняДОТАЦІЯдохідноїспроможностіВИРІВНЮВАННЯбюджету,якиййогоотримує(ст.1БКУ).

- податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротнійДОХОДИосновіБЮДЖЕТУ, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходженнябюджетнихустанов)(ст.1БКУ).

— зібрання всіх або певної кількості жителів села (сіл), селищаЗАГАЛЬНІ, містаЗБОРИза місцем проживання для вирішення питань місцевого значення; є формою їхньої безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальноїгромади(ст.8ЗМСУ).

— за Законом України «Про інвестиційну діяльність», усі видиІНВЕСТИЦІЇмайнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької й інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект. Такими цінностями можуть бути: кошти, цільові банківські вклади; паї; акції та інші цінні папери; рухоме та нерухоме майно; сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації; право володіння природними ресурсами, будинками та інши- мицінностями. -фінансово-плановийакт,який визначаєКОШТОРИСобсяг, цільовеБЮДЖЕТНОЇспрямуванняУСТАНОВИі поквартальний розподіл коштів, що відпускаються з бюджету на утримання установ, і централізовані заходи по господарськомуйкультурномубудівництву.

— документ, що повинен укладатися на всіх підприємствахКОЛЕКТИВНИЙ, які використовуютьДОГОВІР найману працю, між власником або

514

 

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

 

 

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

 

 

 

уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим

органомінеможесуперечитичинномузаконодавствуУкраїни.

 

Колективним договором регулюються виробничі, трудові і економіч-

ні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства, питання

охорони праці, соціального розвитку, участі працівників у використанні

прибуткупідприємства,якщоостаннєпередбаченестатутомпідприємства.

Сторони, які уклали колективний договір, не менше двох разів на рік

взаємнозвітуютьпройоговиконанняназборах(конференції)трудовогоко-

КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

— сума, що її підприємство ви-

лективу.

 

 

нне іншим юридичним особам або окремим громадянам, які є кредиторами.

Може виникати під час розрахунків за поставлену продукцію або внаслідок

ЛІЗИНГ

 

 

 

 

 

 

несвоєчасноговиконанняпідприємствомсвоїхплатіжнихзобов’язань.

 

— форма кредитного фінансування капіталовкладень або

придбання товарів довготривалого користування, коли кредит надається

не грошима, а певним товаром, що залишається у власності кредитора до

повного погашення позики і процентів. Являє собою передання власності

в оренду з поетапною (як правило помісячною) платою протягом певного

періоду, після чого право власності переходить до орендаря. Предметом Л.

можуть бути обладнання, будівлі, транспортні засоби, ноу-хау тощо. Орен-

додавець забезпечує доставку і працездатність обладнання. Об’єкт Л. пере-

МІСЦЕВА ІНІЦІАТИВА

 

 

 

 

 

буваєнабалансілізинговоїкомпаніїдозакінченнястрокудоговору.

 

 

 

— право членів територіальної громади ініці-

ювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання,

МІНІМАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

— роз-

віднесеногодовіданнямісцевогосамоврядування(ст.9ЗМСУ).

рахунковий обсяг місцевого бюджету, необхідний для здійснення повно-

важень місцевого самоврядування на рівні мінімальних соціальних потреб,

МІНІМАЛЬНИЙ РІВЕНЬ СОЦІАЛЬНИХ ПОТРЕБ

- гарантований дер-

якийгарантуєтьсядержавою.

 

 

 

жавою мінімальний рівень соціальних послуг на душу населення в межах

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ

- гарантоване державою

усієїтериторіїУкраїни(ст.1ЗМСУ).

 

право та реальна здатність територіальної громади — жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста — самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцево-

515

СЛОВНИК ДЕПУТАТА

го самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Кон- ституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні,міськірадитаїхвиконавчіоргани,атакожчерезрайоннітаобласні ради, якіпредставляють спільніінтереситериторіальних громадсіл,селищ,

МІСЦЕВИЙ РЕФЕРЕНДУМ

— форма вирішення територіальною гро-

міст(ст.2ЗМСУ).

 

мадою питань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення (ст. 7

ЗМСУ). Порядок проведення місцевого референдуму регулюється Законом

МІСЦЕВІ ПОЗИКИ

 

 

 

 

 

України«Провсеукраїнськийтамісцевіреферендуми».

 

 

— різновид державних позик. Форма добровільно-

го тимчасового залучення коштів у розпорядження місцевих органів влади

НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОХОД

— частка валового суспільного продукту,

напевнихумовах.

 

за винятком витрачених на його створення засобів виробництва. Має нату-

ральну і вартісну форми. Натурально-речовий склад Н.Д. включає предмети

вжитку (для задоволення власних потреб населення) і засоби для розшире-

ного відтворення, створення резервів. За вартісною формою Н.Д. — заново

створеназаріквартість,щоскладаєтьсяздвохчастин;необхідного(направ-

ляєтьсянаоплатупраці,навиплатийпільгиізсуспільнихфондівспоживан-

ня) і додаткового продукту (направляється на розширення виробництва;

розвиток невиробничої сфери). Внаслідок розподілу­

і перерозподілу Н.Д,

НЕОПОДАТКОВУВАНИЙ МІНІМУМ

 

 

 

формуютьсяфонднакопиченняіфондспоживання.

 

ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН

 

- сума доходів (у грошовій та на-

туральнійформі),щонепідлягаєоподаткуванню.

 

 

 

 

— добровільне громадське формування,

створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами

своїхправісвобод.

 

 

 

 

 

Об’єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація,

фонд, спілка тощо) відповідно до Закону «Про об’єднання громадяни» ви-

знається політичною партією або громадською організацією (ст. 1 Закону

ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

- представницькі органи,

«Прооб’єднаннягромадян»).

 

 

щостворюютьсячастиноюжителів,якітимчасовоабопостійнопроживають навідповіднійтериторіїїїмежахсела,селища,міста(ст.1ЗМСУ).

516

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

— комплексорга- нізаційноОХОРОНА-правовихТРУДОВИХзаходів,щоТАпередбаченіІНШИХ ПРАВзаконодавствомДЕПУТАТА Українидлязабезпечення ефективної діяльності депутатів місцевих рад, зокрема статтею 33Закону«Простатусдепутатівмісцевихрад».

У разі обрання депутата місцевої ради на виборну посаду у раді, на якій він працює на постійній основі, трудовий договір з ним за попереднім місцем роботи припиняється відповідно до законодавства. Обраний на виборну посаду у відповідній раді, на якій він працює на постійній основі, депутат місцевоїради, який перебуває на службі у військових формуваннях чи правоохороннихорганахдержави,прикомандировуєтьсядомісцевоїрадиіз залишеннямнаційслужбі.

З працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір; цейдоговіррозриваєтьсяуразіповерненнядепутатамісцевоїрадинароботу,аленепізнішякчерезтримісяціпісляприпиненняповноваженьдепутатамісцевоїради.

Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, післязакінченнятакихповноваженьнадаєтьсяпопередняробота(посада),аза її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодоюдепутата,наіншомупідприємстві,вустанові,організації.

У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету. У разі, якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпеченняабойомупризначенапенсіязавіком,поінвалідності,узв’язкуізвтратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, за ним не зберігаєтьсясереднязаробітнаплата,якувінодержувавнавиборнійпосадівраді.

Час,коликолишнійдепутаттимчасовонепрацювавузв’язкузнеможливістю надання йому попередньої або рівноцінної роботи (посади) безпосередньо після закінчення строку його повноважень, зараховується, але не більше шести місяців, до страхового стажу і стажу роботи (служби) за спеціальністю, за якою депутат працював до обрання у місцеву раду, де він виконувавсвоїобов’язкинапостійнійоснові.

Депутатмісцевоїрадиможебутизвільненийзроботизініціатививласника або уповноваженого ним органу від займаної посади, виключений з навчальногозакладузаумовийогопопередженнявпорядку,встановленомузаконом. Про таке попередження відповідний власник або уповноважений ним органписьмовоповідомляєнеменшніжза15дніввідповіднумісцевураду.

517

 

СЛОВНИК ДЕПУТАТА

 

 

 

 

Часроботидепутатаумісцевійрадінапостійнійосновізараховується

дозагальногоібезперервногостажуроботи(служби)депутата,атакожста-

журоботи(служби)затієюспеціальністю,заякоювінпрацювавдообрання

ПЕНСІЯ

 

 

 

навиборнупосадувраді.

 

 

 

—регулярнегрошовезабезпеченнягромадянпридосягненні

ними певного віку, у зв’язку з настанням інвалідності, в разі втрати году-

вальника; за вислугу років; за наявності права на соціальну пенсію та в ін-

ПИТАННЯ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ НА МІСЦЕВІ РЕФЕРЕНДУМИ

— питан-

шихвипадках,передбаченихзаконодавствомУкраїни.

ня,віднесенізаконодавствомУкраїнидовіданнямісцевогосамоврядування

відповідних адміністративно-територіальних одиниць, а також питання до-

строковогоприпиненняповноваженьвідповідноїрадитаїїголови.

Виключно місцевими референдумами у відповідних адміністратив-

но-територіальних одиницях вирішуються питання про найменування

або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей; питання про

об’єднання в одну однойменних адміністративно-територіальних одиниць,

які мають спільний адміністративний центр; питання про зміну базового

рівнямісцевогосамоврядуванняусільськихрайонах.

На місцеві референдуми не виносяться питання про скасування за-

конних рішень вищестоящих органів державної влади і самоврядування;

питання,віднесенідовіданняорганівсудуіпрокуратури;питання,пов’язані

з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до

компетенції відповідної місцевої ради та її виконавчих органів (Закон «Про

ПІЛЬГИ

 

всеукраїнськийтамісцевіреферендуми»,ст.6).

 

—виняткиіззагальнихправил;переваги,щонадаютьсяюри-

дичним особам і громадянам за виконання ними певних робіт (проведення

діяльності,наданняпослуг),вякихдержавазацікавлена;заособливізаслуги

передсуспільством;потерпілимвідстихійноголихаікатастроф;малозабез-

печеним верствам населення: в інших випадках, передбачених законодав-

ством.ПОСАДОВА ОСОБА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - особа, яка пра-

цює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повнова-

ження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорад-

чих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету (ст. 1

ЗМСУ).

 

518

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

—цезареєстрованезгідноззакономдобровіль- необ’єднанняПОЛІТИЧНАгромадянПАРТІЯ-прихильниківпевноїзагальнонаціональноїпрогра- мисуспільногорозвитку,щомаєсвоєюметоюсприянняформуваннюівираженнюполітичноїволігромадян,береучастьувиборахтаіншихполітичних заходах(ст.2Закону«Прополітичніпартії»).

— органи ради, що обираються з числа її депутатівПОСТІЙНІдля вивченняКОМІСІЇ, попередньогоРАДИ розгляду і підготовки питань, які належатьдоїївідання,здійсненняконтролюзавиконаннямрішеньради,їївиконавчогокомітету.П.К.обираютьсярадоюнастрокїїповноваженьускладі головиічленівкомісії.

ДоскладуП.К.неможутьбутиобранісільський,селищний,міськийголови, секретар сільської, селищної, міської рад, голова районної місті (у разі їїстворення),районної,обласноїрад,їхнізаступники(ст.47ЗМСУ).

— офіційна заява платника про одержані ним заПОДАТКОВАминулий періодДЕКЛАРАЦІЯ(рік, півріччя, квартал) доходи і про податкові пільги, які на нього поширюються. П.Д. зобов’язані подавати громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю; громадяни, які одержували доходи як за основним, так і не основним місцем роботи — про суму сукупного доходу; іноземніюридичніособиігромадяни,атакожіншіплатникиподатківувипадках, передбаченихзаконодавством.П.Д.подаєтьсянабланкахзатвердженоїформи (длякожноговидудіяльності—особливаформа)доподатковоїінспекції.

— відстрочка сплати податку на доходи, яка надаєтьсяПОДАТКОВИЙпідприємствуКРЕДИТподатковоюінспекцієюнаумовахзворотності,строковості, від платності, за наявності згоди фінансового органу, який контролює виконання бюджету. П.К. надається у випадках: розширення експорту продукції, що виробляється, організації виробництва продукції, що замінює імпортну, впровадження у виробництво «ноу-хау», спорудження природоохоронних об’єктів, на інші цілі, визначені Кабінетом Міністрів України (за умовиповноговикористанняамортизаційнихвідрахуваньнавказаніцілі).

— встановлений вищим органом державної влади обов’язковийПОДАТОКплатіж,щосплачуєтьсяюридичнимиособамиігромадянамив бюджетурозмірахтавстроки,передбаченізаконом. — виборнийПРЕДСТАВНИЦЬКИЙорган(рада),якийскладаєтьсяОРГАН МІСЦЕВОГОздепутатівСАМОВРЯДУВАННЯівідповіднодозаконунаділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймативідїїіменірішення(ст.1ЗМСУ).

519

 

 

 

СЛОВНИК ДЕПУТАТА

 

 

 

 

РАДА—представницькийорганмісцевогосамоврядування.Розрізня-

ютьсільські,селищні,міськіради,щоєорганамимісцевогосамоврядування

відповідних територіальних громад і здійснюють від їхнього імені та в їх ін-

тересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Кон-

ституцієютазаконамиУкраїни.

 

 

 

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що

представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст у

межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими за-

конами,атакожповноважень,переданихїмсільськими,селищними,міськи-

РАЙОННИЙ БЮДЖЕТ

— план утворення і використання фінансових

мирадами,(ст.10ЗМСУ).

 

ресурсів, необхідних для забезпечення спільних інтересів територіальних

громад сіл, селищ, міст районного значення, виконання місцевих програм,

РЕВІЗІЯ

 

 

 

 

 

 

 

здійсненнябюджетноговирівнювання,(ст.1ЗМСУ).

 

 

 

— перевірка господарсько-фінансової діяльності підприєм-

ства,організаціїабослужбовихдійпосадовихосіб.Провадитьсяшляхомана-

лізудокументівтабухгалтерськихзаписів.Єоднимзметодівнаступногофі-

нансовогоконтролю.Буваєплановоюіпозаплановою(раптовою).Р.можуть

проводити ревізори органів управління вищого рівня (відомчий контроль)

або контролери-ревізори контрольно-ревізійної служби України, місцевих

фінансових органів. Результати Р. оформлюються актом з доданням необ-

САМООПОДАТКУВАННЯ

— форма залучення на добровільній основі

хіднихдокументів.

 

 

 

за рішенням зборів громадян за місцем проживання коштів населення від-

повідноїтериторіїдляфінансуванняразовихцільовихзаходівсоціально-по-

СЕСІЯРАДИ

 

 

 

 

 

 

бутовогохарактеру(ст.1ЗМСУ).

 

 

 

 

—організаційно-правоваформароботипредставницько-

гоорганумісцевогосамоврядування.Сесіяскладаєтьсязпленарнихзасідань

ради та засідань постійних комісій, скликається в міру необхідності, але не

менше одного разу на квартал. Порядок скликання сесії ради та порядку її

роботивизначаєтьсярегламентомради,щозатверджуєтьсянепізнішеякна

СЕКРЕТАР СІЛЬСЬКОЇ, СЕЛИЩНОЇ, МІСЬКОЇ РАДИ

- є посадовою

другійсесіїради.(ст.46ЗМСУ).

 

особою місцевого самоврядування. Обирається за пропозицією сільського, селищного, міського голови відповідною радою з числа її депутатів на строк повноважень ради і працює в раді на постійній основі. За умов, передбачених ЗМСУ, пропозиція щодо кандидатури секретаря ради може

520

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]