Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Мета і завдання аудиту.

Метою аудиту фінансової звітності є складання висновку щодо відповідності фінансової звітності за всіма суттєвими аспектами інструкціям, які регламентують порядок підготовки і подання фінансових звітів. Незважаючи на те, що аудиторський висновок служить основою довіри до фінансової звітності, для користувача це не може служити достатньою підставою для оцінки економічної стабільності підприємства в найближчому майбутньому або ефективності роботи його керівництва (МСА 200 «Мета та загальні принципи аудиту фінансової звітності»).Основними завданнями аудиту є збирання та обробка достовірної інформації про господарсько-фінансову діяльність суб’єкта господарювання і формування на цій основі аудиторських висновків. Такими завданнями є:

1. Упевнитись у правомірності створення підприємства і безперервності його функціонування.

2. Ознайомитись із системою господарювання і управління (знання бізнесу клієнта).

3. Оцінити надійність системи внутрішнього контролю.

4. З’ясувати ефективність системи бухгалтерського обліку.

5. Проконтролювати правильність здійснення основних господарських процесів (постачання, виробництво, збут).

6. Переконатись у повноті первинної документації.

7. Проконтролювати правильність ведення поточного бухгалтерсь­кого обліку і повноту відображення інформації в облікових регістрах.

8. Перевірити фактичну наявність активів, зобов’язань і капіталу, що відображені у фінансовій звітності.

9. Перевірити належність відображених у звітності активів, зобов’язань і капіталу (кому вони належать).

10. Перевірити постійність дотримання облікової політики суб’єктом господарювання.

  1. Аудит в системі господарсько-фінансового контролю.

Зміст аудиторського контролю як однієї з форм фінансо­во-господарського контролю складається з експертної оцінки фінансово-господарської діяльності підприємства за дани­ми бухгалтерського обліку, балансу і звітності, а також ауди­торських послуг з питань обліку, звітності, внутрішнього аудиту.

Аудит є незалежною формою фінансово-господарського контролю, яку власник вибирає добровільно і формулює: питання, поставлені на дослідження з метою отримання нау­ково обґрунтованих висновків для подальшого удосконалення своєї фінансово-господарської діяльності, маркетингу, бух­галтерського обліку, внутрішньогосподарського контролю. Крім того, вкладники капіталу у підприємницьку діяльність (кредитори, акціонери, власники цінних паперів та ін.) заін­тересовані, щоб належна їм частка прибутку розподілялася правильно, тобто була підтверджена аудитором. Одночасно підприємець, маючи довіру до аудитора, впевнений, що подат­ки нараховані правильно, своєчасно і в повній сумі сплачені до бюджету, тому в разі конфліктних ситуацій із державною податковою адміністрацією він має надійний захист від суб'єктивізму останніх.

  1. Користувачі обліково-економічної інформації та результатів роботи аудиторів.

Внутрішні користувачі1:

Власники підприємства і вищий управлінський персонал (Загальне фінансове положення підприємства; ухвалення управлінських рішень тактичного і стратегічного характеру 2. Менеджери різних напрямів діяльності (фінансові, виробничі, по маркетингу і т. п.)

Інформація про функціонування підлеглої системи діяльності, ухвалення управлінських рішень по вдосконаленню і регулюванню діяльності по різних напрямах 3. Керівники підрозділів (центри відповідальності підприємства) Інформація про функціонування підрозділів (центри відповідальності) про витрати, доходи; ухвалення оперативних рішень по контролю і управлінню підрозділами

4. Робочі і службовці підприємства Інформація про загальний стан функціонування підприємства; збереження робочих місць, можливість підвищення оплати праці

Зовнішні користувачі 1. Дійсні і потенційні інвестори Фінансове положення підприємства, рентабельність, одержані прибутки; можливість отримання прибутку, ухвалення рішень по операціях з акціями, про доцільність вкладення капіталу 2. Банківські і інші кредитні установи Фінансове і майнове положення підприємства, платоспроможність; можливість надання кредитів, вірогідність повернення кредиту і отримання відсотків 3. Постачальники і інші кредитори Платоспроможність підприємства, своєчасність оплати рахунків, заборгованості 4. Замовники, покупці, клієнти Інформація про фінансове положення підприємства; можливість отримання необхідних товарів і послуг 5. Органи державного регулювання і контролю: Державна податкова інспекція Органи Фундації державного майна Державна комісія по цінних паперах і фондовому ринку Органи державної статистики Своєчасність і повнота сплати і планування надходжень податків і інших обов'язкових платежів і зборів Фінансове і майнове положення підприємства; ухвалення рішень про корпоратизацію, акціонування, приватизацію підприємства Узагальнення і аналіз звітності підприємств, підготовка необхідної інформації для самих найвищих органів державного управління 6. Профспілки Фінансове положення підприємств, галузей; підготовка до ведення переговорів з питань праці і його оплати на предмет забезпечення соціальних гарантій і захисту прав працівників 7. Широка громадськість Загальний вплив діяльності підприємства на добробут суспільства, на оточуюче середовище 8. Інші користувачі

Соседние файлы в папке Екзамен