Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Види внутрішнього контролю, їх місце, роль та особливості побудови в різних організаційно правових формах господарювання.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ Н А К А З Про затвердження Термінологічної бази системи внутрішнього контролю та аудиту Державного казначейства України (Термінологічна база, п.3) 07.10.2008 N 417

Внутрішній контроль:процес засіб досягнення мети,здійснюваний людьми, для одержання достатньої впевненості в тому що підприємство знаходиться на шляху викон.своєї задачі.

Види внутрішнього контроль: 1.фінансовий контроль перевірка відповідності виконуваних операцій та їх відображення в бухгалтерському обліку та звітності вимогам законодавства України (отримання прибутку,кредитів тощо) 2.адміністративний перевірка відповідності процесів, виконуваних операцій та/або прийнятих рішень нормативно-правовим актам Державного казначейства, дорученням керівництва, визначеним внутрішнім технологічним регламентам, повноваженням та відповідальності працівників. Технологічний контроль - перевірка додержання установлених правил ведення процесів та/або послідовності здійснення операцій.

Основні завдання системи внутрішнього контролю: забезпечення процесу прийняття управ.рішень та контроль сторонності активів і ресурсів.

Функції внутрішнього контроль: контроль повноважень(відповідальні особи мають здійснювати операції лише за дозволом керівництва);контроль докум.оформлення; контроль зберігання(всі активи мають відповідні умови зберігання і не було крадіжок). Отже, побудова належної СВК підприємства повинна ґрунтуватися на певних методологічних конструкціях - принципах та вимогах. Потрібно розуміти, що мета впровадження і підтримки на належному рівні ефективної СВК підприємства повинна: відповідати "концепції діючого підприємства", конкретним питанням стратегічного управління, які змінюються під впливом факторів зовнішнього середовища. В процесі подальшого дослідження системи контролю слід враховувати склад і структуру зовнішнього середовища, яка впливає на формування СВК підприємства. У зв'язку з цим виникає необхідність у формуванні концептуальної моделі СВК підприємства та постійної її адаптації до мінливих умов її зовнішнього оточення, що є важливим стратегічним завданням сьогодення 

Побудова належної СВК має здійснюватися на засадах системності, що передбачає визначення об'єктів, суб'єктів, які виконують контрольні дії, та методичний інструментарій реалізації внутрішнього контролю. Доцільно розглядати контроль системи об'єктів у цілому (підприємства), контроль її підсистем і контроль елементів (окремих об'єктів). Головними об'єктами внутрішнього контролю виступають склад і структура активів підприємства, здійснені витрати, їх склад та розмір, отримані доходи тощо.

Суб'єкти внутрішнього контролю та аудиту - посадові особи Державного казначейства та структурні підрозділи, які відповідно до своїх повноважень забезпечують функціонування системи внутрішнього контролю та аудиту, а саме:голова, заступники голови, головний бухгалтер тощо.

Соседние файлы в папке Екзамен