Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Інститут аудиту в ринковій економічній системі.

АПУ -> Професійні організації бухгалтерів і аудиторів України

регіональні АПУ ->Місцеві осередки професійних організацій бухгалтерів і аудиторів України

суб’єкти ауд.діяльності - адиторські фірми та приватні підприємці-аудитори

  1. Транснаціональні аудиторські компанії та особливості їх функціонування на світовому та національному рівні.

Транснаціональна компанія (корпорація) або ж скорочено ТНК — компанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах. За визначенням Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), транснаціональні корпорації (ТНК) — це «підприємства, що складаються з материнського підприємства та його закордонних філіалів», при цьому ТНК можуть як набувати статусу корпорації, так і не мати цього статусу.ТНК створює систему міжнародного виробництва, розподілену між кількома країнами, але контрольовану з одного центру — материнської компанії.

По транснаціональних корпораціях, у які зараз перетворилися ведучі аудиторсько-консультаційні фірми можна назвати:1) Соорегs аnd Lybrand ("Купері і Лайбранд", англо-американська), з 1998 р. злилася з Price Waterhous ("Прайс Уотерхаус", також англо-американська). 2) Deloitte and Touch (Дилойт і Туш", американо-японська).4) Ernst and Young ("Эрнст і Янг", шотландська). 5) KPMG

Кожна з названих фірм має велику кількість офісів у різних країнах, усі вони є членами Інституту присяжних бухгалтерів. "Велика п'ятірка" обслуговує близько 90% найбільших клієнтів. Ці фірми здатні виконувати великі міжнародні проекти, роблячи практично весь спектр аудиторсько-консультаційних послуг, із залученням не тільки свого чималого штату в Україні, але і необхідних фахівців з інших офісів, у тому числі добре знайомих з економіко-юридичними особливостями залучення до участі у виконанні такого проекту чи підприємців владних структур тієї чи іншої країни.

  1. Законодавче і нормативне регулювання аудиторської діяльності в Україні.

  • Законодавчі акти та нормативні документи

  • Закон України «Про аудиторську діяльність», інші закони та інші законодавчі акти з питань підприємницької діяльності, бухгалтерського обліку і звітності, оподаткування.

  • Нормативні документи міністерств і відомств України, Аудиторської палати України, Міжнародної федерації бухгалтерів, Професійних організацій бухгалтерів і аудиторів України, 43 Директива ЄС.

  • Нормативні документи транснаціональних аудиторських компаній та їх об’єднань, нормативні документи аудиторських фірм України

Становлення системи нормативно-правового регулювання аудиторської діяльності в Україні

22.04.1993 Ухвалення Закону України «Про аудиторську діяльності»

28.10.1993 Створення АПУ

01.01.1998 Введення в дію (32 стандартів) Національних стандартів аудиту

З 01.01.2004 Перехід на ведення аудиту згідно МСА

14.09.2006 Ухвалення нової редакції Закону України « Про аудиторську діяльність»

27.09.2007 Ухвалення Концептуальної основи контролю аудиторської діяльності в Україні

Рівні нормативного регулювання в Україні

Конституція України; Кодекси України (Господарський кодекс, Цивільний кодекс, "Кримінальний кодекс і т. п.); Закони України «Про аудиторську діяльність»,«Про цінні папери», «Про контрольно-ревізійну службу в Україні», «Про судову експертизу», «Про рахункову палату»; Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості і етики; Підзаконні нормативні акти (положення інструкції, стандарти)

Соседние файлы в папке Екзамен