Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Оцінка аудитором ефективності системи внутрішнього контролю підприємства та її документування.

МІЖНАРОДНИЙ СТАНДАРТ АУДИТУ 315 (НОВА РЕДАКЦІЯ) ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ОЦІНКА РИЗИКІВ СУТТЄВОГО ВИКРИВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ РОЗУМІННЯ СУБ'ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ЙОГО СЕРЕДОВИЩА; МІЖНАРОДНИЙ СТАНДАРТ АУДИТУ 330 (НОВА РЕДАКЦІЯ) ДІЇ АУДИТОРА У ВІДПОВІДЬ НА ОЦІНЕНІ РИЗИКИ

Таким чином, з аудиторської точки зору, оцінка ефективності системи внутрішнього контролю полягає в оцінці аудитором сильних і слабких сторін контролю економічного суб’єкта, що перевіряється.

За умови аналізу складових системи внутрішнього контролю можна встановити ефективність її функціонування: середовище контролю,процес оцінки ризиків суб’єктів господарювання, інформаційна система та обмін інформацією, процедури контролю, моніторинг заходів контролю.

  1. Середовище контролю – це заходи і записи які характ.заг.ставлення керівництва і власників підприємства до діючої системи внутрішнього контролю. І значення цієї системи для підприємства в цілому.

Фактори середовища контролю: діяльність керівництва або власників(ставлення); політика і методика керівництва, філософія і стиль керівництва(одна особа або колег.,диктат або обговорення);Повідомлення інформації та впровадження чесності та етики; прагнення до компетентності; організаційна структура підприємства; визначення повноважень і розмежування обов’язків і відповідальності; кадрова політика.

  1. Процес оцінки ризиків суб.господ. оцінка ризиків. МСА 315. – оцінка значимості ризику, імовірність або частота подій що є результатом ризику, розгляд способів управління, періодичний моніторинг.

  2. Інформаційні системи підприємства та обмін інформацією – повинні дозволяти здійснювати точні арифметичні рахунки та перенесення даних з однієї форми і іншу. Елементи: апаратні засоби(комп’ютерна техніка), програмні засоби(системні або прикладні спеціальні для аудиту), документація (опис систем, будь-які документи), персонал, самі дані.

Для того щоб оцінити надійність інформаційної системи підприємства необхідно визначити: як ініціюється операція, як обробляється інформація(її документування), бухгалтерський облік, способи та напрями передачі інформації та її використання в процесі управління

  1. Процедури контролю - санкціонування господарських операцій, розподіл прав, обов'язків та відповідальності, обмеження доступу до активі та їх фізичний контроль, перевірка результатів діяльност, розподіл відповідальностей за виконання різних етапів здійснення господарської операції, фізичний контроль, перевірка результатів діяльності

  2. Моніторинг заходів контролю з боку управлінського персоналу включає перевірку його функціонування згідно з визначеними завданнями і цілями і внесення належних змін до нього відповідно до змін в обставинах. Моніторинг заходів контролю може включати такі види діяльності як перевірка управлінським персоналом вчасності узгодження рахунків з банком, оцінку внутрішніми аудиторами дотримання персоналом з продажу політики суб'єкта господарювання щодо контрактів з продажу і нагляд юридичного відділу за дотриманням норм професійної етики або практики ведення бізнесу суб'єкта господарювання. Моніторинг заходів контролю є процесом, спрямованим на оцінку результатів здійснення внутрішнього контролю за певний відрізок часу. Він передбачає оцінку структури та функціонування процедур контролю на своєчасній основі і вжиття необхідних виправних заходів. Моніторинг здійснюється в цілях забезпечення подальшої ефективності в реалізації заходів контролю. Наприклад, якщо не здійснювати моніторингу своєчасності та точності узгодження рахунків з банком, персонал, ймовірно, припинить виконання цієї роботи.

Соседние файлы в папке Екзамен