Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Контроль якості аудиторських послуг.

Нормативне регулювання: Концептуальна основа, МСА 220»Контроль якості аудиту» МСКЯ1(міжнародний стандарт контр.якості) «Контроль якості для фірм що викон. аудт. та огляд істор.інформ».Критерієм дотримання якості аудиту є дотримання законів,кодексу єтики,МСА220,МСКЯ1,внутрішньо фірмових стандартів.Згідно до визначень АПУ – якісною визначається ауд.послуга яка надана фірмами з дотриманням проф..станд.законодавчих та нормативних вимог які регулюють ауд.діяльність та задовольняють потреби користувачів.

Контроль якості поділяють на зовнішній та внутрішній. Зовнішній: 1.попередній –АПУ надає сертифікати та ліцензії 2.Поточний-окрема перевірка,котроль в цілому(підбір кадрів,документування,підвищ.кваліф. і т.д.) 3.Подальший – здійснює комісія по контролю якості. Внутрішній – 1.попередній –цей контроль здійснює сама ауд.фірма (кого прийняти на роботу,контролю планування часу тощо) 2. Поточний-котроль окремих ауд.перевірок в фірмі та загалом 3.подальший – перевірка результатів роботи групи в цілому так і кожним виконавцем окремо,звіти повинні бути підписанні керівником.

АПУ щорічно затверджує план перевірок ауд.фірм. види перевірок: планова(1 раз на 5 років) позапланова(на підставі звернень громадян,клієнтів із скаргами та претензіями)

  1. Стандарти контролю якості.

МСА 220»Контроль якості аудиту» МСКЯ1(міжнародний стандарт контр.якості) «Контроль якості для фірм що викон. аудт. та огляд істор.інформ»

Метою Міжнародного стандарту контролю якості (МСКЯ) є встановлення стандартів та надання рекомендацій щодо відповідальності фірми стосовно її системи контролю якості для аудиту та огляду історичної фінансової інформації, а також іншого надання впевненості та надання супутніх послуг. Цей МСКЯ слід розуміти в контексті Кодексу етики професійних бухгалтерів МФБ.

Додаткові стандарти та положення щодо відповідальності персоналу фірми щодо процедур контролю якості при виконанні окремих типі» завдань викладено в інших документах Ради з міжнародних стандартів аудиту та надання впевненості (РМСАНВ). Так, наприклад, Міжнародний стандарт аудиту (МСА) 220 "Контроль якості під час аудиту історичної фінансової інформації" встановлює стандарти та надає рекомендації щодо процедур контролю якості під час аудиту історичної фінансової інформації.

Система контролю якості фірми включає політику та процедури, що стосуються кожного з наступних елементів:

а) відповідальність керівництва за якість на фірмі; б) етичні вимоги; в) прийняття завдання, продовження співпраці з клієнтом та виконання конкретних завдань; г) людські ресурси; д) виконання завдання; е) моніторинг.

Політика та процедури контролю якості повинні бути документально зафіксовані та пояснені персоналу фірми.

  1. Елементи системи контролю якості аудиторських робіт.

Система контролю має бути економічно вигідною, тобто затрати на її функціонування мають бути меншими за витрати підприємства через її відсутність. Якщо система внутрішньогосподарського контролю буде функціонувати ефективно, це дасть змогу скоротити витрати на проведення внутрішнього аудиту.

-етичні (незалежність,чесність,об’єктивність,компетентність, професіоналізм,конфіденційність)

-організаційні(політика визначення виконавців,політика прийняття на роботу,делегування повноважень,організація службового зростання аудиторів,політика внутрішнього контролю якості)

-методичні(політика вибору і утримання замовників,клієнтів, політика консультування співробітників,підвищення кваліфікації співробітників, планування роботи, введення робочих документів, дотримання стандартів аудиту та кодексу проф..етики)

-правові

Соседние файлы в папке Екзамен