Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне завдання.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Гнучкість цін

Оскільки підприємства дуже рідко використовують одну цінову стратегію для усього асортименту, то в комплексі зі стратегією гнучких цін доцільно ви­користовувати стратегію договірних цін, дана стратегія допомагає утримати ринкові позиції підприємства в умовах високої конкуренції. Деяких споживачів необхідно заохотити для подальшої співпраці і з цією метою надаються знижки.

Таким чином, в межах даної стратегії підприємство може надавати насту­пні види знижок:

  1. Знижка «сконто» означає знижку для тих клієнтів, які сплачують за товар раніше встановленого терміну або готівкою. Цей вид викорис­товується в основному для оплати товарів по безготівковому розра­хунку та виконання умов договору.

  2. Спеціальні знижки надаються постійним покупцям, а також покуп­цям, в яких продавець найбільше зацікавлений.

  3. Оптові знижки надаються покупцям за великий обсяг замовленої чи купованої продукції

  4. Товари зі знижкою – STOCK

  5. Товари з уцінкою

Фактори, що впливають на формування цін

Перш ніж розробити стратегію формування ціни, фірма має проаналізувати всі фактори, які впливають на рішення.

Ціноутворюючі фактори поділяються на внутрішні та зовнішні.

До зовнішніх факторів, які впливають на процес ціноутворення, можна ві­днести:

  • дії уряду,

  • учасників каналів збуту,

  • реакцію споживачів,

  • політику конкурентів,

  • попит.

Уряд може здійснювати вплив у рамках антидемпінгових та антитрастових законів, установлювати штрафи або інші види стягнень за фіксування цін (як горизонтальне, так і вертикальне), за обман у ціновій рекламі.

Торговий посередник може продавати товар під приватною маркою, від­мовитись від реалізації невигідних товарів, встановлювати високу ціну на ту чи іншу марку товару, а інші реалізовувати дешевше ("продаж проти марки").

За умови високого ступеня конкуренції ціни регулює ринок, цінові війни витісняють слабкі фірми з ринку. Якщо конкуренція обмежена, то ступінь кон­тролю фірми над цінами зростає, і вплив ринку зменшується.

Споживачі здійснюють вплив як у плані еластичності попиту за цінами, так і поведінковими особливостями, що дуже важливо для цільового маркети­нгу (економні покупці, персоніфіковані, етичні, апатичні).

Ціноутворення, орієнтоване на ринковий попит, передбачає оцінку інтен­сивності попиту: більш високі ціни призначаються тоді і там, де спостерігається підвищений попит, а низькі ціни — тоді і там, де попит слабий, навіть якщо ва­ртість одиниці товару в обох випадках однакова. Ціна постійно змінюється і ці­ноутворення стає ефективною зброєю в руках продавця. Така система ціноут­ворення ефективна по відношенню до марочних споживчих товарів та багатьох видів товарів виробничого призначення. Меблі фірми «Ліга Нова» на українсь­кому ринку є відомими, з перевіреною роками якістю і комфортом, а тому да­ною стратегією ціноутворення можна використовуватись при визначенні ціни.

До внутрішніх факторів, які впливають на ціноутворення, можна відне­сти: витрати фірми (при чому не всі їх складові підлягають контролю з боку компанії – ціни на сировину, транспортні витрати, вартість реклами). За умови підвищення витрат фірмі можуть допомогти інші складові комплексу маркети­нгу:

  • звуження асортименту за рахунок неприбуткових товарів та їх окре­мих модифікацій;

  • модернізація товарів,

  • перепозиціювання товарів,

  • скорочення ступеня диференціації.

Фірма, яка прийняла за основу політику ціноутворення, орієнтовану на ви­трати, буде встановлювати ціни, виходячи з витрат плюс процент прибутку. Такий підхід звичайно застосовують стосовно товарів виробничого призна­чення, котрі не мають особливих відмін від своїх аналогів в очах покупця. Для меблевої галузі такий підхід до формування ціни не актуальний, кожна фірма-покупець офісних меблів має свої особливі вимоги і шукає того виробника, який може максимально повно задовольнити всі його вимоги. Одна фірма купує меблі економ-класу для великого офісу і здійснює масштабні замовлення, а інша змінює меблі поступово і купує дорогу преміям класу.

Зниження витрат не завжди позитивно відбивається на ціновій політиці. Так зниження витрат на закупку деревини чи шкіри для виготовлення меблів престиж, це не привід компанії позиціонувати крісла чи шафи як дешеві ,доступні кожному.

Крім зазначених основних факторів ціноутворення, існують інші, що та­кож впливають на коливання цін

Визначити базову ціну фірми «Ліга Нова» на товарну позицію стіл дирек­торський. У продаж поступив за ціною 12454.00 грн. З огляду на зазначене, меблі фірми є бізнес-варіантом. Тому цінова стратегія «виходу на ринок». Ме­тод – «зняття вершків». Отже:

S — базова ціна (1000грн);

НS — надбавка у відсотках до собівартості(114,54).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]