Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне завдання.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Стратегії ціноутворення щодо цінового рівня

Ціни на нові товари, які встановлюють підприємства відповідно до своїх стратегій, можуть мати на меті дві альтернативи — отримання високої частки прибутку або завоювання великої частки ринку. Відповідно до цього підприємства можуть застосовувати:

  • стратегію «зняття вершків»;

  • стратегію «проникнення».

Фірма «Ліга-Нова використовує стратегію «зняття вершків».

При використанні стратегії «зняття вершків» фірма спочатку встановлює па свій товар високу престижну ціну, яка робить його досяжним лише для верхніх ешелонів ринку. Після сповільнення першої хвилі збуту ціни поетапно знижують, що дає змогу поступово залучати до купівлі товару дедалі більшу кількість ринкових сегментів, знімаючи з кожного з них фінансові «вершки». Використання стратегії «зняття вершків» зумовлюють такі фактори:

  • вона допомагає компенсувати значні витрати на науково-дослідні роз­робки «піонерних» товарів і впровадження їх у виробництво, а також витрати на рекламу під час виведення новинок па ринок;

  • перша група споживачів нового товару (сегмент із високим рівнем до­ходів) менш чутлива до високої ціни, ніж подальші сегменти;

  • висока початкова ціна створює образ високої якості товару;

  • збільшення початкової ціни найчастіше викликає опір ринку, тоді як поступове зниження ціни сприймається доброзичливо.

Стратегії конкурентної поведінки

За обсягами продажу і за кількістю відкритих салонів на ринку лідирують компанії «Меркс», «ЛВС», ПП «Ірма», «Ліга-нова», «Гранд», «Лівс», «Снайт» тощо. «Одного лідера одразу у всіх сегментах меблевого ринку в Україні немає. В кожному регіоні і сегменті окремі компанії займають провідні позиції.

Так як «Ліга-нова» являється одним із лідерів меблевого ринку України, то використовує стратегію «Лідера ринку»

Лідер ринку

Стратегії лідера дотримується підприємство, яке: має найбільшу частку ринку; приймається як лідер галузі; управляє рухом галузі; охоплює основний ринок; підтримує частку ринку; отримує максимальний прибуток (в тому числі – за рахунок ефекту масштабу); оберігає свою частку прибутку; здійснює знач­ний вплив на ринок. Підприємство-лідер товарного ринку займає лідируючу позицію, причому це визнають і його конкуренти. Часто лідер є «точкою відра­хунку» для конкурентів, які атакують, імітують або уникають його. Особливий тип лідера – домінатор – це підприємство (або марка), яке є домінуючим у сві­домості споживачів та має ринкову частку більш ніж у 2 рази більшу за частку наступного конкурента. У розпорядженні лідера знаходиться широкий вибір стратегій.

Диференціація цін в рамках товарного асортименту

Асортимент компанії «Ліга-нова» досить великий, і включає в себе:

  • Офісні меблі

  • Меблі для дому

  • Садові та пластикові меблі

  • Меблі для кафе, барів, ресторанів

  • Італійські меблі Calligaris

В залежності від виду товарів ціна відрізняється. Найдорожчі меблі це Іта­лійські меблі Calligaris та офісні меблі, далі ідуть меблі для кафе, барів, ресто­ранів. Найдешевші за усього асортименту товарі – це меблі для дому та саду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]