Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

28. Основні причини виробничого травматизму та профзахворювань.

Для полегшення профілактики виробничого травматизму та проф. захворювань ретельно вивчають причини їх виникнення, які поділені на 4 основні групи:

  1. Організаційні — відсутність або неякісне проведення навчання з питань ОП, відсутність контролю, порушення вимог інструкцій, правил, норм, стандартів, невиконання заходів щодо ОП, порушення технологічних режимів, правил експлуатації устаткування, транспортних засобів, інструменту, порушення норм і правил планово-попереджального ремонту устаткування, недостатній технічний погляд за небезпечними роботами і використання устаткування механізму та інструменту не за призначення.

  2. Технічні — несправні виробничого устаткування, механізмів, інструменту, недосконалість технологічних процесів, конструктивні недоліки устаткування, недосконалість або відсутність захисних огороджень, запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування.

  3. Санітарно-гігієнічні — підвищений вміст в повітрі шкідливих речовин, недостатнє чи нераціональне освітлення, підвищення рівня шуму, вібрації, незадовільні мікро кліматичні умови, наявність різноманітних випромінювань, вище допустимих значень, порушення правил особистої гігієни.

  4. Психофізичний — помилкові дії внаслідок втоми працівника, монотонність праці, хворобливий стан працівника, необережність і невідповідність фізичних даних працівника в використовуваній техніці чи виконуваній роботі.

29. Заходи щодо запобігання виробничому травматизму.

Основні заходи щодо попередження та усунення причин виробничого травматизму та проф. захворювань поділяється на:

І.Технічні:

1)заходи з виробничої санітарії – створення комфортного мікроклімату шляхом створення систем опалення, вентиляції, кондиціювання, теплоізоляція, конструкції будівлі та устаткування, заміна шкідливих речовин та матеріалів нешкідливими, герметизація шкідливих процесів, зниження рівнів шуму та вібрації, встановлення раціонального освітлення, забезпечення необхідного режиму праці та відпочинку, санітарного та побутового обслуговування.

2)заходи з техніки безпеки – розроблення та впровадження безпечного устаткування, М та А техпроцесів, використання запобіжних пристосувань, автоматичних блокуючи засобів, зручне розташування органів керування устаткування , контролю та керування техпроцесами і впровадження принципово нових нешкідливих і безпечних техпроцесів.

ІІ. Організаційні:

1)правильна організація роботи, повчення, контролю та нагляду з ОП, дотримання трудового законодавства, міжгалузевих та галузевих нормативних актів про ОП, впровадження безпечних методів та наукової організації праці (НОП), проведення огладів, лекцій та наочної агітації з ОП, організація профілактичного ремонту устаткування, техоглядів та випробувань транспортних, вантажно-підйомних засобів та посуди, що працюють під тиском.

30. Законодавство в галузі гігієни праці.

Закон України " Про забезпечення санітарно та епідемічного благополуччя населення " (ст. 7) передбачає розробку та здійснення адміністрацією під-ств санітарних та проти епідемічних заходів, здійснення контролю за дотриманням вимог санітарних норм стосовно шкідливих факторів виробничого середовища, інформування служб епідемстанції про НС, які становлять небезпеку для здоров'я населення і відшкодування працівником і громадянином збитків, яких завдано в результаті порушення санітарного законодавства.

Забезпечення санітарного благополуччя досягається такими заходами:

  1. Гігієнічною регламентацією та державною реєстрацією небезпечних факторів;

  2. Державною санітарно-гігієнічною експертизою проектів, технологічних режимів, інвестиційних програм, діючих об'єктів на відповідність вимогам санітарних норм;

  3. Включення вимог безпеки в державні стандарти та іншу нормативно-технічну документацію (НТД);

  4. Ліцензування видів діяльності, пов'язаних з потенційною небезпекою;

  5. Прид'явленням гігієнічно-обґрунтованих вимог до проектування, будівництва, використання нових засобів виробництва та технологій до житлових та виробничих приміщень;

  6. Обов'язковими мед. оглядами певних категорій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]