Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

53. Ультрафіолетове випромінювання, вплив на організм людини та захист від нього

УФВ належить до оптичного діапазону і знаходиться між тепловими та іонізуючими, тому мають властивості як перших, так і других. УФ промені починають генеруватись при температурі понад 1200 градусів. Опромінення можуть зазнавати працівники при таких роботах: дугове електрозварювання, електроплавлення сталі, експлуатація оптичних квантових генераторів, робота з ртуттю та кварцовими лампами. Спектр УФВ поділяється на 3 області: 1) довгохвильова; 2) середньохвильова; 3) короткохвильова. Середньо і короткохвильові промені впливають на шкіру і очі, і призводять до професійних захворювань шкіри – дерматитів та очей – електрофтальмія. УФВ впливають на центральну нервову систему у вигляді головних болів, стомлення, підвищення температури, відчуття втоми. Природне освітлення є достатнім для організму людини джерелом УФВ. Захист від інтенсивного УФВ досягається раціональним розташуванням робочих місць, екранування джерел випромінювання і робочих місць. Для екранів застосовують непрозорі металеві листи або світлофільтри. До ЗІЗ належать: спецодяг, костюми, куртки, білі халати, для захисту рук – тканинні рукавички, для захисту обличчя – захисні щитки, для очей – окуляри з світлофільтрами.

54. Лазерне випромінювання, вплив на організм людини та захист від нього

Лазерне випромінювання широко використовують в ІС, радіотехніці, енергетиці, зв’язку, металургії, металообробці, біології, медицині. За ступенем безпеки випромінювання лазери поділяються на 4 класи: 1) немає небезпеки для очей та шкіри; 2) існує небезпека при опроміненні очей прямим або дзеркально відбитим випромінюванням; 3) існує небезпека при опроміненні очей на відстані 10 см від поверхні та опромінення шкіри прямим і дзеркально відбитим випромінюванням; 4) існує небезпека при опроміненні шкіри відбитим випромінюванням на відстані 10 см від поверхні. Найбільш небезпечне лазерне випромінювання для очей, оскільки може викликати тимчасову або незворотну втрату зору через опік сітківки, а при великій інтенсивності можливе ураження не лише очей, а й шкіри, оболонок мозку і внутрішніх органів. До колективних заходів і засобів лазерної безпеки належать: вибір лазера за мінімально необхідним рівнем випромінювання; розташування лазерів 4-го класу в ізольованих приміщеннях; використання дистанційного керування; огородження зон лазерного випромінювання; екранування променя лазера; встановлення блокувальних засобів та сигналізації; проведення контролю рівнів лазерного випромінювання. До ЗІЗ від лазерного випромінювання належать: захисні окуляри з світлофільтрами, маски, щитки, халати, рукавички.

55. Засоби індивідуального захисту

ЗІЗ застосовують тоді, коли небезпека робіт не може бути забезпечена конструкцією та розміщенням устаткування, організацією виробничих процесів, архітектурно-планувальними рішеннями та засобами колективного захисту. ЗІЗ поділяють на: засоби захисту органів дихання, спецодяг, спецвзуття, засоби захисту рук, голови, обличчя, очей, органів слуху, шкіри, засоби захисту від падіння з висоти та ін. Захист органів дихання здійснюється за допомогою протигазів та респіраторів. За принципом дії протигази поділяються на фільтруючі та ізолюючі. Респіратор – полегшений засіб захисту органів дихання від шкідливих газів, парів, аерозолів. Найбільш часто в різних галузях промисловості застосовують протипиловий респіратор ШБ-1 «Лепесток», протигазовий РПГ-67, універсальний РУ-60МУ. До спецодягу відносяться: куртки, штани, комбінезони, халати, плащі. Відповідно до ГОСТ 12.4.103-80 спецодяг залежно від захисних властивостей поділяється на групи, які мають позначення: М-для захисту від механічних пошкоджень; З- від загальних виробничих забруднень; Т- від підвищення або пониження температури; Р- від радіоактивних речовин; И- від рентгенівського випромінювання; Е- від електричних полів; П- від нетоксичних речовин; Я- від токсичних речовин; В- від води; К- від кислот; Щ- від лугів; О- від органічних розчинників; Н- від нафти, нафтопродуктів, мастил, жирів; Б- від шкідливих біологічних факторів. Спецвзуття класифікується в залежності від захисних властивостей, воно поділяється на: чоботи, пів чоботи, черевики, пів черевики, валянки, бахіли. Засоби захисту голови дозволяють не допустити травмування голови при виконанні монтажних, будівельних робіт, при видобутку корисних копалин, найбільш розповсюджені: каски, які поділяються на захисні загального призначення, каски шахтарські, каски спец. призначення. Засоби захисту рук – різні види рукавиць, рукавичок, напальчників, дерматологічних засобів. Засоби захисту очей – окуляри. Засоби захисту обличчя – ручні, наголовні, універсальні щитки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]