Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

48. Інфразвук, його дія на організм людини та захист від нього

Інфразвук - це коливання у пружному середовищі, які поширюються із частотою менше 20 Гц.

Джерелами інфразвуку на виробництві є тихохідні масивні установки та механізми (поршневі компресори, турбіни, електроприлади)

Хоча людина і не чує інфразвук, він несприятливо впливає на весь організм і сприймається як фізичне навантаження, що викликає передчасне втомлення, запаморочення, головний біль, порушення функцій вестибулярного апарату, зниження гостроти зору та слуху, появу почуття страху, загальну немічність, тобто, впливає на психіку людини.

Традиційні методи боротьби з шумом, засновані на звукоізоляції та звукопоглинанні, малоефективні щодо інфразвуку, оскільки він має значно вищу проникну здатність, тому необхідно досягнути усунення або зниження рівня інфразвуку в джерелі, що його генерує. Для цього підвищують циклічність устаткування і жорстокість коливних конструкцій великих розмірів і встановлюють глушники реактивного типу.

49. Ультразвук, його дія на організм людини та захист від нього

Ультразвук — акустичні коливання, частота яких більша, ніж високочастотна межа чутного звуку (понад 20 000 Гц).

Ультразвук широко використовується в багатьох галузях промисловості. Джерелами ультразвуку є генератори, котрі працюють в діапазоні частот від 12 до 22 кГц для обробки рідких розплавів, очищення відливок, в апаратах для очищення газів.

Ультразвукові генератори використовуються також при плазмовому та дифузійному зварюванні, різанні металів, при напилюванні металів.

За способом передачі від джерела до людини ультразвук поділяють на: повітряний (передається через повітря) та контактний (передається на руки людини, що працює через тверде чи рідинне середовище).

Ультразвук, так само як і інфразвук, орган слуху людини не сприймає, однак він може спричиняти функціональні порушення нервової системи, головний біль, зміни кров'яного тиску та складу і властивостей крові, зумовлює втрату слухової чутливості, підвищену стомлюваність.

Для захисту від ультразвуку, котрий передається через повітря, застосовується метод звукоізоляції. Звукоізоляція ефективна в області високих частот. Між обладнанням та працівниками можна встановлювати екрани. Ультразвукові установки можна розташовувати в спеціальних приміщеннях. Ефективним засобом захисту є використання кабін з дистанційним керуванням, розташування обладнання в звукоізольованих укриттях.

У випадку дії ультразвуку захист забезпечується засобами віброізоляції. Використовують віброізолювальні покриття, гумові рукавиці, гумові килимки.

50. Електромагнітні поля та випромінювання радіочастотного діапазону, їх вплив на живі організми

Усі електромагнітні поля та випромінювання діляться на природні та антропогенні.

ЕМП природного походження. Навколо Землі існує електричне поле напруженість якого зменшується від середніх широт до полюсів та до екватора. Спостерігаються річні, добові та інші варіації цього поля, а також випадкові його зміни під впливом грозових розрядів, опадів, завірюх, пилових бур, вітрів.

Наша планета також має магнітне поле, яке коливається з 80-річним та 11-річним циклами змін.

Земля постійно знаходиться під впливом ЕМП, які випромінює Сонце. Спектр Сонця включає в себе інфрачервоне (ІЧ), видиме, ультрафіолетове (УФ), рентгенівське та гамма-випромінювання.

Всі ці ЕМП впливають на біологічні об'єкти та зокрема на людину під час усього її існування. Це дало змогу у процесі еволюції пристосуватися до впливу таких полів та виробити захисні механізми, які захищають людину від можливих ушкоджень за рахунок природних факторів. Однак зміни ЕМВ у періоди сонячної активності викликають нервові, психічні, серцево-судинні захворювання людей, а також порушення умовно-рефлекторної діяльності тварин.

Антропогенні випромінювання фактично охоплюють усі діапазони. Можливості прямого опромінення радіохвилями визначаються умовами їх розповсюдження, які залежать від довжини хвилі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]