Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

20. Вимоги безпеки щодо організації робочих місць.

Конструкція робочого місця, його розміри та взаємне розташування його елементів повинні відповідати характеру роботи. Робоче місце повинно забезпечувати зручне положення людини, регулювання висоти крісла або висоти та розмірів робочої поверхні, повинно забезпечувати виконання трудової операції. Організація робочих місць повинна забезпечувати стійке положення і вільність рухів працівника, безпеку виконання трудової операції і виключаючи роботу в незручних позиціях, які зумовлюють підвищену втомлюваність. Засоби відображення інформації повинні бути розташовані в зонах інформаційного поля робочого місця з урахуванням частоти та значущості інформаційного типу засобів відображення інформаційної точності і швидкості спостереження та зчитування.

21.Принципи організації та види навчання з питань оп.

Основні напрямки та положення щодо навчання з питань ОП визначені:

  1. Державне програмне навчання та підвищення рівня знань працівників і населення України з питань ОП.

  2. Указ президента України «Про основні напрямки соціальної політики».

  3. Типовим положенням про навчання з питань ОП.

  4. Рекомендаціями науково методичної ради з питань освіти в галузі БЖД і ОП.

До основних принципів побудови с-ми безперервного навчання з питань ОП належать:

  1. Наступність і безперервність навчання з питань ОП та БЖД усіх вікових категорій населення України.

  2. Формування суспільної свідомості і рівня знань, що відповідають вимогам часу.

  3. Навчання з питань особистої безпеки і безпеки оточуючих відповідних норм поведінки вихованців дошкільних заходів.

  4. Навчання з питань ОП в середній, позашкільній та професійно-технічних закладах.

  5. Навчання з питань БЖД та ОП студентів вищих навчальних закладів.

  6. Навчання з питань ОП працівників при їх підготовці. перепідготовці, підвищення кваліфікації при прийнятті на роботу і в період роботи.

  7. Навчання населення в цілому з питань БЖД і ОП.

Відповідальні за дотримання навчальних планів і програм навчання з питань ОП несуть керівники відповідних під-в, організацій, закладах освіти.

Контроль за дотриманням положень про навчання ОП здійснюють органи Держнаглядохоронпраці та служба ОП та місцеві органи виконавчої влади.

22.Навчання з питань оп при прийнятті на роботу і в процесі роботи.

Організація навчання і перевірка знань з ОП при підготовці. перепідготовці, підвищення кваліфікації на під-ві здійснюють працівники служби кадрів або служби ОП. Підготовка праці для виконання робіт з підвищеною небезпекою здійснюються в закладах освіти ( ПТУ, центр підготовки, спеціальні курси), для решти робіт підготовка працівників здійснюється як в закладах освіти так і на під-ві.

На під-ві для перевірки знань праці з ОП здійснюють постійно діючі комісії, до складу входять:

-спеціалісти служби ОП, юридичні служби, виробничі служби.

-представники органів держнагляду за ОП.

Формою перевірки знань є іспит, який проводиться за екзаменаційними білетами. тестуванням. Працівники які виявили задовільні результати видаються посвідчення. А при незадовільних результатах працівник повинен протягом 1 міс. пройти ще раз навчання і здати іспит. При незадовільному повторенні результатів питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством.

23.Вивчення питань ОП в закладах освіти У дошкільних закладах освіти вихованці вивчають питання охорони життя, здоров'я та норм поведінки, що повинно передбачатися планом навчально-виховної роботи дошкільних закладів освіти. У середніх закладах освіти учні вивчають питання охорони життя, здоров'я та безпеки праці, що повинно передбачатися навчальним планом і програмою середніх закладів освіти. При вивченні загальноосвітніх дисциплін, спецкурсів та факультативів, при проведенні практичних і лабораторних занять, на уроках трудового навчання повинні вивчатися питання охорони праці, пов'язані з тематикою цих дисциплін і робіт. У позашкільних закладах освіти в планах навчально-виховної роботи повинно передбачатися вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці, пов'язаних з профілем, напрямами та конкретною тематикою навчально-виховної роботи позашкільних закладів освіти. Учні професійно-технічних закладів освіти на базі раніше набутих знань у процесі дошкільної і загальної середньої освіти вивчають дисципліну „Охорона праці". У вищих закладах освіти незалежно від рівня акредитації, студенти вивчають комплекс нормативних навчальних дисциплін „Безпека життєдіяльності", „Основи охорони праці" та „Охорона праці в галузі" У закладах післядипломної освіти, незалежно від рівня акредитації закладів післядипломної освіти та освітньо-кваліфікаційного рівня слухачів, навчальні плани повинні передбачати вивчення дисциплін з охорони праці. 

24. Інструктаж з питань ОП За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на:

Вступний інструктаж проводиться: з усіма працівниками, які приймаються на роботу, з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство, з учнями та студентами, які прибули на практику, з учнями та студентами, які зараховані до складу освіти. Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого., який буде виконувати нову для нього роботу; з відрядженим працівником, з учнями та студентами на початку лабораторних робіт, пов’язаних з небезпечними або шкідливими факторами та з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів.

Повторний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці на роботах з підвищеною небезпекою один раз на 3 міс., для решти робіт один раз на 6 міс.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів з охорони праці, - при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших чинників, що впливають на стан охорони праці;при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;при перерві в роботі виконавця понад 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - понад 60 календарних днів.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками:при виконані робіт непередбачених трудовою угодою, при ліквідації аварії, стихійного лиха;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]