Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з БЖ скроченний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
695.81 Кб
Скачать

7.3.4 Ліквідація радіоактивного забруднення території і захист людей в зоні надзвичайної техногенної ситуації.

При аварії на РНО або іншою НС, пов'язаною з викидом РР, ефективний захист населення, збереження працездатності робочих і службовців багато в чому залежать від своєчасного виявлення радіоактивного забруднення атмосфери і території, об'єктивної оцінки обстановки, що склалася. При цьому треба враховувати, що процес формування радіоактивного сліду триває декілька годин.

Основними заходами захисту населення при виникненні радіоактивного забруднення території є:

  • використання колективних і індивідуальних засобів захисту;

  • застосування засобів медичної профілактики;

  • дотримання необхідних режимів поведінки;

  • евакуація;

  • обмеження доступу на забруднену територію;

  • виключення споживання забруднених продуктів харчування і води;

  • санітарна обробка людей, дезактивація одягу, техніки, споруд, території, доріг і інших об'єктів.

Дезактивація території, будівель і споруд, транспортних засобів, одягу і взуття є обов'язковим заходом при ліквідації НС.

Дезактивація — це видалення РР із забруднених об'єктів, що виключає поразку людей і що забезпечує їх безпеку. Всі способи дезактивації можна розділити на рідинні і без рідинні.

Рідинний спосіб дезактивації — видалення РР струменем води або пари або в результаті фізико-хімічних процесів між рідким середовищем і РР. Ефективність рідинного способу залежить від витрати води, натиску, відстані до оброблюваної поверхні і тих добавок, які застосовуються. Наприклад, найбільший коефіцієнт дезактивації досягається при напрямі струменя під кутом 30—45° до оброблюваної поверхні.

Без рідинний спосіб дезактивації — механічне видалення РР (змітання, відсмоктування, здува­ння, зняття забрудненого шару) .Серед без рідинних механічних способів слід виділити вакуумне очищення, змітання, видалення забрудненого шару, перепахування ґрунту. Дезактивація території з твердим покриттям здійснюється механічним способом (підмітання, вакуумне очищення).

При проведенні дезактиваційних робіт використовуються речовини, які дозволяють підвищити ефективність видалення радіоактивних частинок. До них відносяться поверхнево-активні миючі речовини, органічні розчинники, сорбенти, іонообмінні матеріали.

7.3.5 Ліквідація хімічного зараження території.

Для виявлення і визначення концентрації ХНР (хімічно небезпечних речовин) на зараженій території, в повітрі, будівлях, продуктах харчування і воді проводиться хімічна розвідка з використанням інструментальних методів і приладів.

Пасивні протихімічні заходи щодо захисту населення: укриття в захисних спорудах, евакуація, використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), надання постраждалим першої медичної допомоги, проведення санітарної обробки людей і знезараження території.

Активні протихімічні заходи проводяться при виникненні аварій на ХНО (хімічно небезпечний об’єкт) або при транспортних аваріях. До них відносяться: локалізація хімічного зараження і запобігання розтіканню рідкої фази ХНР (хімічно небезпечній речовини) на місцевості; зниження швидкості випаровування ХНР та ін.

Локалізація хімічного зараження проводиться обвалуванням вогнища зараження, створенням перепон на шляху розтікання ХНР, напрямом рідкої фази в природні поглиблення і спеціальні пастки і т.п.

Знезараження при хімічному зараженні передбачає дегазування ХНР і санітарну обробку людей.

Дегазування (знезараження) — знищення (нейтралізація) ХНР і СДОР (сильнодіючих отруйних речовин) або їх видалення з поверхні так, щоб зараженість знизилася до допустимої норми або зникла повністю.

Санітарна обробка людей може бути частковою або повною.

Часткова обробка, як правило, проводиться безпосередньо в зоні зараження або відразу після виходу з неї; при цьому кожен самостійно знешкоджує ХНР (СДОР), що потрапили на відкриті ділянки шкіри, одяг, взуття і засоби захисту. Часткова санітарна обробка не забезпечує повного знезараження і тим самим не гарантує людям захист від ураження ХНР, тому при першій нагоді проводять повну санітарну обробку.

При повній обробці все тіло миють теплою водою з милом і мочалкою, обов'язково міняють білизну і одяг. Проводиться обробка на стаціонарних обмивальних пунктах, в лазнях, душових павільйонах або на спеціально розгорнених обмивальних майданчиках і пунктах спеціальної обробки. Всі обмивальні пункти і майданчики, як правило, мають три відділення: роздягальне, обмивальне і вдягальне. Одяг, заражений СДОР, складають в гумові мішки і відправляють на станцію знезараження одягу.

52