Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкуренция заочн..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра «Менеджменту організацій»

ЗАВДАННЯ ДЛЯ

КОМПЛЕКСНОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

з дисципліни

«КОНКУРЕНЦІЯ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ»

для студентів ОКР «Бакалавр»

4 Курсу заочної форми навчання

напряму підготовки «Менеджмент»

Укладач: ст. викл. Назаренко Н.М.

КИЇВ – 2012

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

1. Зміст тем дисципліни

Вступ

Предмет, структура та зміст дисципліни «Конкуренція та конкурентоспроможність» як наукової дисципліни і методи її пізнання. Значення дис­ципліни для підготовки фахівців. Мета вивчення, завдання дисциплі­ни, її зв’язок з іншими дисциплінами. Форми контролю.

Тема 1. Теоретичні основи конкурентних відносин в ринковій економіці

Сутність та види економічної конкуренції. Сутність конкуренції, конкурентних переваг та конкурентоспроможності. Сучасна класифікація. Основні форми міжнародної конкуренції, її роль і місце в економічному розвитку держави.

Конкуренція як форма функціонування товарно-ринкового господарювання, форми конкуренції та їх еволюція. Основні види конкуренції. Наукові підходи до визначення сутності поняття «конкуренція». Види конкурентної поведінки. Функції конкуренції як економічної категорії. Підходи до класифікаційних ознак економічної конкуренції. Прийоми цінової та нецінової конкуренції. Рівні ведення конкурентної боротьби. Модель досконалої конкуренції. Вплив конкуренції на розвиток підприємництва.

Ринок як спільнота конкуруючих компаній. Порівняльна характеристика основних ринкових структур.

Тема 2. Конкурентоспроможність і конкурентні переваги підприємст

Поняття та види конкурентоспроможності залежно від рівня й об’єкта аналізу. Визначення критерію конкурентоспроможності. Визначення конкурентоспроможності товару. Співвідношення конкурентоспроможності продукції та конкурентоспроможності підприємства.

Фактори, що впливають на конкурентоспроможність підприємства. Кількісна та якісна оцінка показників діяльності підприємства.

Поняття про конкурентну перевагу. Конкурентні фактори успіху підприємства. Конкурентні переваги. Характеристика конкурентних переваг. Класифікація конкурентних переваг підприємства. Стратегії досягнення конкурентних переваг.

Тема 3. Методи оцінки конкурентоспроможності та конкурентного статусу підприємства

Поняття та методи оцінки конкурентного статусу підприємства. Модель аналізу «Мак-Кінзі». Розрахунок показників конкурентоспроможності. Залежність рентабельності підприємств від розміру капітальних вкладень. Критичний рівень капітальних вкладень.

Комплексний підхід до підвищення якості й конкурентоспроможності продукції. Етапи розробки стратегії управління якістю. Забезпечення тривалості життєвого циклу підприємства.

Загальна схема оцінювання конкурентоспроможності продукції. Порядок реалізації продукції. Характеристика основних етапів життєвого циклу товару. Загальна схема оцінки конкурентоспроможності товару.

Методи оцінювання конкурентоспроможності продукції. Диференційний метод оцінювання продукції. Комплексний метод оцінювання продукції.

Тема 4. Стратегічний підхід до управління конкурентоспроможністю підприємства

Типологія конкурентних стратегій у сфері реалізації стратегічних альтернатив. Стратегії й фактори конкуренції на товарному ринку.

Межі великого виробництва. Сутність ефекту масштабу виробництва.

Напрями зниження собівартості продукції як метод підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання. Причини скорочення середніх витрат зі збільшенням розміру підприємства.