Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкурентоспроможність СІЛЬПО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
633.86 Кб
Скачать

79

ЗМІСТ

ВСТУП 4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. 6

1.1 Поняття конкурентоспроможності торговельного підприємства 6

1.2 Конкурентоспроможність товару зміст та критерії 10

1.3 Аналіз і оцінка конкурентоспроможності товару 17

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТОВ «Велика Кишеня» 23

2.1 Загальна характеристика об’єкту дослідження 23

2.2 Аналіз технічних та організаційно-економічних показників конкурентоспроможності підприємства 25

2.3 Організація діяльності маркетингової служби ТОВ «Велика Кишеня» 30

2.4 Аналіз інформації про конкурентів 35

2.5 Дослідження покупців та його результати 38

2.6 Удосконалення асортиментної політики ТОВ «Велика Кишеня» 43

2.7 Організація проведення і стимулювання збуту товарів як складова конкурентоспроможності 48

53

РОЗДІЛ 3. ЕКОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ. 54

ШЛЯХИ ЇЇ ПОЛІПШЕННЯ 54

3.1 Екологія. Екологічні проблеми 55

3.2 Проблеми екологічного забруднення України. 62

Шляхи їхнього вирішення. 62

ВИСНОВОК 66

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 69

Конкуренти 77

Якість 77

Технічні параметри 77

Розмір прейскурантної ціни 77

ВСТУП

Протягом багатьох років наша країна знаходилася за своєрідною завісою, ім’я якій "адміністративно - командна система", що охоплювала всі сфери життєдiяльностi суспільства i кожної людини. Самий яскравий відбиток даного явища, знайшовся в економiцi держави, оскільки поряд з політикою i правом вона визначає основи державного i громадського життя. В цій трiадi виявляються найбільш чiткi протиріччя i закономiрностi розвитку суспільства.

В роки незалежності Україна вступила в новий період свого розвитку, пов’язаний з переходом до ринкових відносин, удосконаленням законодавства України, розширенням можливостей повноцінної господарської дiяльностi підприємств торгiвлi i сфери послуг. Юридична i господарська самостiйнiсть пiдприємств, їхня економічна свобода i рiвноправнiсть як суб’єктів ринку, надають підприємствам широкий простір комерцiйнiй iнiцiативi, самостiйностi в прийнятті рішень з питань комерційних зв’язків, використання фінансово-кредитного механізму.

Загострення конкурентної боротьби (за збут своєї продукції, за місце на ринку) поміж фірмами-виробниками змушує шукати їх нові засоби впливу на рішення покупців. Одним з таких шляхів є створення товарів покращеного рівня якості.

Передовий закордонний досвід свідчить, що якість, безперечно, є найбільш вагомою складовою конкурентоспроможності, але разом з тим, можливості реалізації продукції, крім якості, визначаються значним числом параметрів і умов, більшість з яких розповсюджується не тільки на товар, але і на підприємство, фірму і навіть країну.

На нашу думку, актуальність вибраної теми полягає в тому, що перед підприємствами в даний час гострою стоїть конкурентна боротьба у зв'язку з розвитком ринкових відносин.

О`бєктом дослідження є торгівельна мережа ТОВ “ Велика Кишеня ”, яка як і інші підприємтсва країни в сучасних умовах, повинні вміти торгувати конкурентоспроможною продукцією і бути готовим до ефективної роботи в режимі ринкових відносин.

Предметом дослідження є конкурентоспроможність підприємства, як цілісного господарюючого елемента, впливовість економічних факторів як на мікро- так і на макро- рівнях на конкурентоспроможність підприємства, продукції та персоналу та застосування маркетингових методів у конкурентній боротьбі між підприємствами.

Завдання данної дипломної роботи – проаналізувати рівень конкурентоспроможності ТОВ «Велика Кишеня» та визначити шляхи щодо її підвищення.

Мета роботи:

- зробити аналіз конкурентоспроможності основної продукції з оцінкою ринку збуту і конкурентів;

- зробити дослідження і визначити рівень конукрентоспроможності підприємтсва в контексті з навколишнім середовищем;

- намітити шляхи поліпшення конкурентоспроможності підприємства.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація ТОВ «Велика Кишеня».

Розділ 1. Теоретичні основи конкурентоспроможності підприємства.

1.1 Поняття конкурентоспроможності торговельного підприємства

Поняття конкурентоспроможності (КС) інтерпритується і аналізується в залежності від економічного об`єкту який розглядається. Безумовно, критерії, характеристики і фактори динаміки конкурентоспроможності на рівні товару, фірми, корпорації, галузі, національного господарства, або нації мають свою специфіку. Аналіз конкурентоспроможності може бути проведений для кожного з рівней, в залежності від цілей дослідження [3, 13].

Конкурентоспроможність – це ступінь, з якою нація при справедливих умовах вільного ринку виробляє товари і послуги, які задовольняють світовим вимогам і при цьому збільшує доходи своїх громадян [3, 16].

Конкурентоспроможність (взагалі), - як соціально-економічна категорія - це спроможність, вміння досягати законним шляхом найвищих економічних та соціальних переваг. З цього визначення виходить важливий практичний висновок про те, що конкурувати (досягати найвищих економічних та соціальних переваг) можливо:

а) самому з собою (у часі: результати досягнуті в попередній період діяльності та результативність за аналогічний останній період суттєво відрізняються);

б) один з одним (суперництво за досягнення будь-чого);

в) колективу з колективом;

г) продукції даного виду з аналогічною продукцією і таке інше.

Зрозуміло, що конкурентоспроможність виступає не сама по собі, не як самоціль, а як засіб для створення визначеного товару (продукції), послуг різного виду.

У цілому конкурентоспроможність торгового підприємства це відносна характеристика, що виражає відмінності розвитку даної фірми від розвитку конкурентних фірм по ступеню задоволення своїми товарами потреби людей і по ефективності виробничої діяльності.

Конкурентоспроможність – не показник, рівень якого можна обчислити для себе і для конкурента, а потім перемогти. Насамперед – це філософія роботи в умовах ринку, орієнтована на:

  • розуміння нестатків споживача і тенденції їх розвитку;

  • знання поведінки і можливостей конкурентів;

  • знання стану і тенденцій розвитку ринку;

  • знання навколишнього середовища і його тенденцій розвитку;

  • уміння створити такий товар і так довести його до споживача, щоб споживач надав перевагу товару конкурента.

Визначення, аналіз та узагальнення існуючих в науковій та учбовій літературі основних категорій, щодо конкурентоспроможності дозволяє охарактеризувати поняття наступним чином.

Конкурентоспроможність персоналу, тобто робітників, спеціалістів, керівників підприємства - це вміння кожного з них і всім разом, як одне ціле, швидко і ефективно сприймати і реалізувати різні новинки в кожній стадії життєвого циклу продукції. Це вміння створювати вироби, які відповідають всім вимогам споживача з найменшими витратами всіх видів ресурсів.

Критерій конкурентоспроможності – важливий елемент апарату даної категорії. Визначається стабільністю місця на своєму ринку підприємства і його продукції, а також рівнем продажу продукції підприємства на ринках.

На рівень конкурентоспроможності торгівельної фірми впливає науково-технічний рівень і ступінь удосконалення технологій продажу, використання новітніх винаходів та відкриттів, залучення сучасних засобів автоматизації збуту та збільшення асортименту продукції.

Рівень конкурентоспроможності торгівельної фірми залежить від того, якими товарами вони торгують, де і як товари споживаються.

Конкурентні позиції фірми на ринку залежать також від тієї підтримки, яку фірма отримує з боку національних державних органів і інших організацій шляхом надання гарантій експортних кредитів, їх страхування, звільнення від податків, надання експортних субсидій, забезпечення інформацією про кон’юнктуру ринку та ін.

Як правило, конкурентоспроможним є підприємство (фірма), що здатна довгий час залишатися прибутковим в умовах відкритої ринкової економіки.

До кола показників, які визначають конкурентоспроможність торгівельних фірм, включаються:

  • частка на внутрішньому і світовому ринках;

  • чистий доход на одного зайнятого;

  • чисельність зайнятих;

  • кількість основних конкурентів.

Слід вважати, що закордонні дослідники класифікують і визначають для всіх рівнів цінову і структурну конкурентоспроможність. Остання, іноді, визначається як "конкурентоспроможність за обсягом", або "загальна конкурентоспроможність торгових підприємств". Відділення цього типу конкурентоспроможності відображає той об`єктивний процес, коли міжнародна конкуренція переміщується із цінової сфери в сферу, де конкурують національні умови виробництва. Іншими словами, структура конкурентоспроможності являє собою інтегральне поняття, в якому відображається виробничий, технологічний, експортний потенціал національної економіки.