Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкурентоспроможність СІЛЬПО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
633.86 Кб
Скачать

2.3 Організація діяльності маркетингової служби тов «Велика Кишеня»

Вдала маркетингова програма здатна суттєво покращити реалізацію продукції, закріпити певні товари на ринку тощо. В даному розділі роботи описано структуру відділу маркетингу на підприємстві ТОВ «Велика Кишеня».

Відділ маркетингу на ТОВ «Велика Кишеня» підпорядкований директору, відповідає за розробку планів та стратегій маркетингу (рис. 2.1). У відділі маркетингу ведеться підготовка аналітичних матеріалів для прийняття маркетингових рішень. Для інформування споживачів про параметри і властивості товарів, створення престижності підприємства і товарів, відповіді на запитання споживачів та багато іншого працівники ТОВ «Велика Кишеня» розробили і впроваджують в життя комунікативну політику, яка включає рекламу, просування товару, пропаганду та персональний продаж.

П

Оцінка та контроль маркетингової діяльності

Розробка комплексу маркетингу

Виявлення можливостей маркетингу

Визначення цільового ринку

Розробка планів та стратегій маркетингу

лан маркетингу – це документ, в якому: 1) виявлені маркетингові можливості, 2) визначено цільовий ринок, який надає ці можливості, 3) сформульовано комплекс стратегій маркетингу, напрямлених на цей цільовий ринок, 4) містяться критерії оцінки маркетингової діяльності.

Рис. 2.1 Основні завдання управління маркетингом на підприємстві.

Загальне завдання управління маркетингом на ТОВ «Велика Кишеня» – розробка планів та стратегій маркетингу як для нових, так і для існуючих товарів. Щоб скористатися тими можливостями, що є, необхідна наявність сукупності взаємопов’язаних стратегій маркетингу (комплексу маркетингу).

В ТОВ «Велика Кишеня» рекламу подають у спеціально відібрані засоби масової інформації, а саме :

  1. Газета по-Києвські – пропонує прогнози, як розвиватиметься політична і економічна ситуація, до рад, куди йти за покупкою і як обійтися із заощадженнями.;

  2. Журнал, Ділова столиця Київ – Новини політики, економіки, телекомунікацій. Огляди ринків. Послуги;

  3. Газета Мегаполіс рекламно-інформаційний журнал про події, відпочинок і послуги в Києві;

  4. Телебачення; ролики транслюються на телеканалах Enter film, ICTV, Інтер, К1, К2, Новий, НТН, СТБ.Телевізійні ролики мінятимуться щонеділі, анонсуючи привабливі ціни на різні товари.

  5. Всесвітня мережа інтернет (WWW);

  6. Рекламні щити.

Розробка стратегій маркетингу повинна бути певним чином організована. Основою для розробки маркетингових стратегій є план маркетингу. Існують два види планів маркетингу. План маркетингу товару визначає стратегію маркетингу одного товару, або послуги, як правило протягом одного року. Стратегічний план маркетингу визначає орієнтири довгострокового росту компанії та весь набір товарів, який вона буде пропонувати (номенклатуру товарів компанії), - зазвичай на п’ять років. План маркетингу товару та стратегічний план повинні визначати:

  • чого компанія хоче добитись. Це повинно виражатись конкретною метою, що базується на оцінці керівництвом маркетингових можливостей;

  • як підприємство планує добитися цієї мети, що визначається вибраними керівництвом стратегіями;

  • які ресурси вважає керівництво необхідними для реалізації плану;

  • яким чином повинно керівництво застосовувати обрані стратегії.

Часто структура компаній, що розробляють стратегічні плани маркетингу, базується на стратегічних комерційних підрозділах (СКП). Така структура має місце і на ТОВ «Велика Кишеня». Структура на базі СКП забезпечує планування, спрямоване на забезпечення потреб споживачів та отримання переваг перед конкурентами..

На ТОВ «Велика Кишеня», де працюють одночасно у кількох секторах одного, або й взагалі різних ринках, стратегічні плани маркетингу розробляються, як правило у кількох підрозділах. І лише після їх розробки координуються у головному органі управління. Стосовно ж компаній, які працюють на одному ринку, то у них, як правило, стратегічний план охоплює відразу всі товари, що виготовляє або продає компанія.

За планування маркетингу на ТОВ «Велика Кишеня» відповідають два види менеджерів (інженерів відділу маркетингу).

Менеджер по товару відповідає за розробку плану маркетингу товару та маркетинг одного товару. Менеджер по товару мусить сформувати комплекс стратегій маркетингу, скласти кошторис для реалізації цих стратегій та забезпечити їх виконання. Він безперечно і є відповідальним за отримання виручки й прибутку від реалізації товару.

Іншим видом менеджерів є менеджери підрозділу. Вони несуть відповідальність за розробку стратегічного плану маркетингу комерційного підрозділу. Такий менеджер виявляє можливості комерційних підрозділів, визначає чи користуватися можливостями, що з’явились шляхом створення нових товарів чи перепозиціонувати існуючі товари. Важливу роль в налагодженні ефективної роботи по реалізації продукції і надходженню виручки відіграє оптимальна організація структури маркетингової служби.

Відповідальність за маркетинг на ТОВ «Велика Кишеня» несе начальник комерційного управління. Він входить до складу найвищої ланки керівництва компанії та оцінює маркетингову діяльність усіх підрозділів підприємства. На ТОВ «Сільпо» це означає оцінку діяльності не лише відділу споживчих товарів, але й решти підрозділів, що входять до складу СКП.

На основі цієї оцінки, вище керівництво приймає рішення про обсяги ресурсів, що виділяються кожному з комерційних підрозділів, для досягнень ними тих завдань, які вони окреслюють перед підприємством. Функції управління та планування маркетингу на вказаних трьох рівнях узагальнені на рисунку в додатку В.

Цілі маркетингу – це критерії результативності, які керівництво компанії встановлює для окремого товару, комерційного підрозділу чи компанії в цілому. Цілі маркетингу на рівні компанії чи на рівні комерційного підрозділу формуються у вигляді загальних завдань по реалізації можливостей та більш конкретних показників прибутку на найближчі п’ять років. Цілі маркетингу стосовно окремих товарів формуються у вигляді об’єму продажу, долі ринку та прибутку на наступний рік. Саме це вноситься у маркетинговий план підприємства, дотримуючись якого підприємство буде вести збутову політику наступного року.

План по товару оцінює можливості конкретних ринків. Кожен ринок, де компанія планує працювати, володіє своїми певними специфічними особливостями. На кожному ринку маркетологи повинні знаходити такі фактори, які б змогли найбільш ефективно просувати товар на ринку. Саме у маркетингових планах, розроблених СКП ТОВ «Велика Кишеня» і передбачено послідовність дій підприємства для завоювання прихильності споживачів.

Отже, роль управління маркетингом на ТОВ «Велика Кишеня» полягає у тому, що маркетингові менеджери перш за все несуть відповідальність за виконання функцій маркетингу на підприємстві. Вони виявляють маркетингові можливості, розробляють стратегії з метою використання ресурсів фірми для здійснення цих можливостей, реалізують ці стратегії та оцінюють їх.