Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерческое.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

Тема 3. Створення, реорганізація та ліквідація державних юридичних осіб

Державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відок­ремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.

Орган державної влади, до сфери управління якого належить підприємство, є представником власника і виконує його функції.

Майно державного унітарного підприємства перебуває у держав­ній власності й закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання чи праві оперативного управління. Найме­нування державного унітарного підприємства повинно містити слова “державне підприємство”.

Державне унітарне підприємство не несе відповідальності за зо­бов’язаннями власника та органу влади, до сфери управління якого воно належить.

Органом управління державного унітарного підприємства є ке­рівник підприємства, який призначається органом, до сфери управ­ління якого входить підприємство, і є підзвітним цьому органові.

Законом може бути визначено особливості статусу керівника державного унітарного підприємства, в тому числі встановлено під­вищену відповідальність керівника за результати роботи підприєм­ства.

Державні унітарні підприємства діють як державні комерційні або казенні підприємства.

Державне комерційне підприємство є суб’єктом підприємниць­кої діяльності, діє на основі статуту на принципах підприємництва, зазначених у ст. 44 ГК, і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майном згідно з ГК та іншими законами, прийнятими відповідно до ГК.

Майно державного комерційного підприємства закріплюється за ним на праві господарського відання.

Статутний фонд державного комерційного підприємства утво­рюється уповноваженим органом, до сфери управління якого воно належить, до реєстрації цього підприємства як суб’єкта господарю­вання. Мінімальний розмір статутного фонду державного комер­ційного підприємства встановлюється законом.

У разі якщо вартість активів державного комерційного підприєм­ства за результатами його діяльності виявиться меншою, ніж роз­мір статутного фонду, передбачений статутом підприємства, орган, до сфери управління якого належить це підприємство, зобов’яза­ний провести в установленому законодавством порядку зменшення

його статутного фонду, але не нижче встановленого мінімального розміру статутного фонду.

Держава та орган, до сфери управління якого належить державне комерційне підприємство, не несуть відповідальності за його зобо­в’язаннями, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Збитки, завдані державному комерційному підприємству внас­лідок виконання рішень органів державної влади чи органів місце­вого самоврядування, які було визнано судом неконституційними або недійсними, підлягають відшкодуванню зазначеними органами добровільно або за рішенням суду.

Державне унітарне комерційне підприємство може бути пере­творено у випадках та порядку, передбачених законом, у корпора- тизоване підприємство (державне акціонерне товариство). Особли­вості діяльності корпоратизованих підприємств визначено ГК та іншими законами.

  1. Розпорядчий акт про створення державного підприємства

ПРО СТВОРЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ЮРИДИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА “ТРАНСЛЕКС”

Наказ

Міністерства транспорту України від 27 лютого 2002 р. № 121 м. Київ (Витяг)

З метою більш ефективного використання державного майна, створення належних умов функціонування транспортно-дорож­нього комплексу, відповідно до Декрету Кабінету Міністрів Укра­їни “Про управління майном, що є у загальнодержавній власності” від 15.12.92 р.

НАКАЗУЮ:

  1. Створити державне юридичне підприємство “Транслекс” (ДЮП “Транслекс”), розташувавши його за адресою: м. Київ, вул. Комінтерну, 7/9.

  2. Внести новостворене державне підприємство до сфери управ­ління Міністерства транспорту України.

  3. Встановити, що основними завданнями новоствореного під­приємства є забезпечення підготовки та супроводження нормативно- правових документів з питань транспорту та захист інтересів Мін- трансу у судових органах.

  4. /

    Управлінню кадрової політики та державної служби підібрати кандидатуру на посаду керівника підприємства для укладення з ним контракту у встановленому чинним законодавством порядку.

  1. Департаменту стратегічного розвитку внести відповідні зміни до організаційної структури Мінтрансу.

  2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступни­ка Державного секретаря.

  1. Розпорядчий акт про затвердження нової редакції статуту державного підприємства

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ НОВОЇ РЕДАКЦІЇ СТАТУТУ ДЕРЖАВНОГО ЮРИДИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА “ТРАНСЛЕКС”

Наказ

Міністерства транспорту України від 26 вересня 2002 р. № 691 ( Витяг)

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України “Про уп­равління майном, що є у загальнодержавній власності”, від 15.12.1992 р. № 8-92

НАКАЗУЮ:

  1. Внести зміни та доповнення до Статуту державного юридич­ного підприємства “Транслекс” (ДЮП “Транслекс”), виклавши його у новій редакції (додається).

  2. В.о. директора ДЮП “Транслекс” забезпечити державну пере­реєстрацію статуту в установленому порядку.

  3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

  1. Статут державного підприємства, що входить до сфери управління міністерства України

Затверджено наказом Міністерства транспорту України від 26 вересня 2002 р. № 691

СТАТУТ

ДЕРЖАВНОГО ЮРИДИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА “ТРАНСЛЕКС”

(нова редакція) м. Київ — 2002 р.

Державне юридичне підприємство “Транслекс” — надалі “Під­приємство”, засновано на державній власності і підпорядковано Міністерству транспорту України — надалі Орган управління майном.

Стаття 1. Найменування та місцезнаходження підприємства

  1. Найменування Підприємства: українською мовою:

повне — Державне юридичне підприємство “Транслекс” скорочене — ДЮП “Транслекс” англійською мовою:

повне — State Yuris Enterprise “Translex” скорочене — SYE “Translex”

  1. Місцезнаходження Підприємства: м. Київ, вул. Патріса Jly- мумби, 21.

Стаття 2. Мета і напрямки діяльності

    1. Підприємство створено з метою правового забезпечення ді­яльності підприємств, установ і організацій транспортно-дорож­нього комплексу України.

    2. Основними напрямками діяльності Підприємства є:

      1. Юридична практика.

      2. Розробка та супроводження проектів нормативно-право­вих актів.

      3. Захист інтересів Органу управління майном і підприємств, установ та організацій (за угодами) у судових органах України та іноземних держав.

      4. Надання посередницьких (на підставі договорів комісії, доручень, агентських угод), консалтингових, маркетингових, рек­ламних, консультаційних, інформаційно-довідкових, сервісних та інших платних послуг фізичним та юридичним особам.

      5. Виконання агентських та представницьких функцій за до­рученням юридичних та фізичних осіб.

      6. Розробка та супроводження інвестиційних проектів, біз­нес-планів по впровадженню наукових розробок та перспективних технологій і програм в різних галузях економіки.

      7. Представництво інтересів громадян України, іноземних громадян та юридичних осіб за їх дорученням у суді, господарсько­му суді, а також в інших органах при розгляді правових питань.

      8. Діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

      9. Посередництво при укладанні будь-яких цивільно-право­вих угод.

      10. Операції з купівлі, продажу, оренди нерухомого майна та земельних ресурсів.

      11. Здача майна в оренду.

      12. Придбання, експлуатація та реалізація рухомого та неру­хомого майна на території України та за її межами, у тому числі за дорученням інших фізичних чи юридичних осіб, інші операції з нерухомістю, лізингові операції.

      13. Організація та проведення презентацій, аукціонів, кон­курсів, виставок, ярмарок та інших культурно-видовищних заходів.

      14. Консультування та надання послуг з питань бухгалтер­ського обліку, звітності, оподаткування з залученням аудитора.

      15. Проведення дослідницької та проектної роботи в усіх галу­зях економіки, захист і комерційна експлуатація здобутих технологій і ноу-хау, фінансування такої дослідницької роботи, захисту і комер­ційної експлуатації, які здійснюватимуться іншими установами.

      16. Дослідження ринку і вивчення суспільної думки, прове­дення маркетингових досліджень.

      17. Здійснення рекламно-видавничої діяльності.

      18. Організація професійного навчання і підвищення квалі­фікації.

      19. Здійснення інших видів діяльності, що відповідають меті створення Підприємства та не заборонені законодавством України.

Стаття 3. Юридичний статус підприємства

  1. Підприємство є юридичною особою. Права й обов’язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реє­страції.

  2. Підприємство здійснює свою діяльність на основі і відпо­відно до чинного законодавства України та цього Статуту, який затверджується Органом управління майном.

  3. Участь Підприємства в асоціаціях, корпораціях, концернах, холдингових компаніях та інших об’єднаннях здійснюється на добровільних засадах, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству та іншим нормативним актам України, наказам Органу управління майном.

Створення будь-яких спільних підприємств за участю Підпри­ємства здійснюється Фондом державного майна за згодою Органу управління майном.

  1. Підприємство веде самостійний баланс, має поточний і ва­лютний рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуван­ням. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється відповідно до чинного законодавства.

  2. Підприємство несе відповідальність за свої зобов’язання в межах належного йому майна згідно з чинним законодавством. Під­приємство не несе відповідальності за зобов’язання держави та Органу управління майном.

  3. Підприємство має право у порядку, встановленому законо­давством та Органом управління майном, укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, бути пози­вачем і відповідачем у суді, господарському суді та третейському суді.

Стаття 4. Майно підприємства

  1. Майно Підприємства складають основні фонди та обігові кошти, а також цінності, вартість яких відображається в самостій­ному балансі.

  2. Майно Підприємства є державною власністю і закріплюєть­ся за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, Підприємство володіє, корис­тується та розпоряджається зазначеним майном за погодженням з Органом управління майном, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та цьому Статуту.

  3. Джерелами формування майна є:

майно, передане йому органами державного управління;

доходи, одержані від реалізації послуг і продукції, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності;

доходи від цінних паперів;

кредити банків та інших кредиторів;

капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

придбання майна іншого підприємства, організації;

інше майно, надбане на підставах, не заборонених законодав­ством.

  1. Відчуження засобів виробництва, що є державною власністю і закріплені за Підприємством, здійснюється з дозволу Органу уп­равління майном у порядку, що встановлений чинним законодав­ством. Одержані в результаті відчуження зазначеного майна кошти спрямовуються виключно на інвестиції Підприємства і є держав­ною власністю.

  2. Підприємство має право відповідно до чинного законодавства здавати в оренду підприємствам, організаціям та установам, а також громадянам устаткування, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності, які йому належать.

  3. Підприємство має право списувати з балансу у порядку, встановленому відповідно до чинного законодавства, нежилі приміщення, устаткування, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності, які йому належать.

  4. Підприємство здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства.

  5. Збитки, завдані Підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються Підприємству за рішенням суду або господарського суду.

Стаття 5. Права та обов’язки підприємства

  1. Права Підприємства:

  1. Підприємство самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузе­вих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон’юнктури ринку продукції, товарів, робіт, послуг та економічної ситуації.

  2. Підприємство реалізує свою продукцію, послуги та майно за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяль­ності, а у випадках, передбачених законодавством України, — за фіксованими державними цінами.

  3. Підприємство вправі створювати та мати власні філії, від­ділення, представництва, контори, агентства, навчальні підрозділи з правом відкриття поточного і валютного рахунків і затверджувати Положення про них.

  1. Обов’язки Підприємства:

  1. При визначенні стратегії господарської діяльності Підпри­ємство повинно враховувати державні контракти, державні замов­лення та інші договірні зобов’язання. Доведені у встановленому порядку державні контракти і державні замовлення є обов’язковими до виконання.

  2. Підприємство:

Забезпечує своєчасну сплату податків та інших відрахувань згідно з чинним законодавством.

Здійснює будівництво, реконструкцію, а також капітальний ремонт основних фондів, забезпечує своєчасне освоєння нових ви­робничих потужностей та якнайшвидше введення в дію придбаного обладнання.

Здійснює оперативну діяльність з матеріально-технічного забез­печення виробництва.

Придбаває необхідні матеріальні ресурси у підприємств, органі­зацій та установ незалежно від форм власності, а також у фізичних осіб.

Відповідно до державного контракту та державного замовлен­ня, укладених договорів забезпечує виробництво та поставку про­дукції, товарів, надання послуг.

Створює належні умови для високопродуктивної праці, забезпе­чує додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

Здійснює заходи по вдосконаленню організації заробітної плати працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості як у результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи Під­приємства, забезпечує економне і раціональне використання фонду споживання і своєчасні розрахунки з працівниками Підприємства.

Виконує норми і вимоги щодо охорони навколишнього природ­ного середовища, раціонального використання і відтворення при­родних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

Визначає облікову політику підприємства.

Обирає форму бухгалтерського обліку, розробляє систему і форми внутрішнього господарського обміну, звітності і контролю господарських операцій.

У разі порушення Підприємством законодавства про охорону навколишнього природного середовища його діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чин­ного законодавства.

  1. Підприємство здійснює бухгалтерський, оперативний облік та веде статистичну звітність згідно з чинним законодавством. Керів­ник Підприємства та головний бухгалтер несуть персональну від­повідальність за додержання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної звітності.

Стаття 6. Управління підприємством

  1. Управління Підприємством здійснює директор.

  2. Наймання директора Підприємства здійснюється Органом управління майном шляхом укладання з ним контракту.

  3. Директор Підприємства самостійно вирішує питання діяль­ності Підприємства за винятком тих, що віднесені Статутом до компетенції Органу управління майном та інших органів управ­ління Підприємства.

Директор Підприємства:

несе повну відповідальність за стан та діяльність Підприємства;

діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його в усіх установах та організаціях;

розпоряджається коштами та майном за дозволом Органу управ­ління майном відповідно до чинного законодавства;

укладає договори, видає довіреності, відкриває в установах банків поточний та валютний рахунки;

несе відповідальність за формування та виконання фінансових планів;

несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечує фіксування фактів здійснення усіх господарських опе­рацій;

створює необхідні умови для правильного ведення бухгалтер­ського обліку.

Орган управління майном не має права втручатися в оперативну та господарську діяльність Підприємства.

  1. Заступник керівника Підприємства, що заміщує його в період відсутності, головний бухгалтер призначаються керівником Під­приємства за погодженням з Органом управління майном. Інші заступники керівника Підприємства, керівники та спеціалісти під­розділів апарату управління, структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділів, відділень, дільниць та інших аналогічних підрозділів

Підприємства) призначаються на посаду і звільняються з посади керівником Підприємства.

  1. Для координації діяльності Підприємства може створюва­тися Рада Підприємства. Рада Підприємства діє на підставі Поло­ження. Положення про Раду та її склад затверджуються керівни­ком Підприємства за погодженням з Органом управління майном. Рада Підприємства розглядає питання, що стосуються координації діяльності Підприємства, перелік яких визначається Положенням. Рішення Ради носять рекомендаційний характер.

  2. Повноваження трудового колективу Підприємства реалізу­ються загальними зборами (конференцією) через їх виборні органи. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах (конференції) трудовий колектив може обирати органи колек­тивного самоврядування, до складу яких не може обиратися керів­ник Підприємства. Вибори здійснюються таємним голосуванням строком на 2—3 роки не менш як 2/3 голосів.

    1. Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства, виробляються і приймаються його орга­нами управління за участю трудового колективу та уповноваженого ним органу — комітету профспілкової організації.

    2. Право укладення колективного договору від імені власника надається директору Підприємства, а від імені трудового колек­тиву — уповноваженому ним органу.

Стаття 7. Господарська та соціальна діяльність підприємства

  1. Основним узагальнюючим показником фінансових резуль­татів господарської діяльності Підприємства є прибуток (доход).

  2. Чистий прибуток Підприємства, який залишається після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, оплати відсотків по кредитах банків, внесення пе­редбачених законодавством України податків та інших платежів до бюджету, відрахувань у галузеві інвестиційні фонди, використовуєть­ся відповідно до чинного законодавства в порядку, встановленому Органом управління майном.

  3. Підприємство самостійно складає річний фінансовий план, який затверджується Органом управління майном. Порядок скла­дання річного фінансового плану Підприємством встановлює Орган управління майном.

  4. Відносини Підприємства з іншими підприємствами, організа­ціями і громадянами в усіх сферах виробничої діяльності здійсню­ються на основі договорів.

  5. Підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно з чинним законодавством за погодженням з Органом управ­ління майном.

  6. Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя та здоров’я, гарантії обов’язкового медичного страху­вання членів трудового колективу та членів їх сімей вирішуються трудовим колективом за участю директора Підприємства, якщо інше не передбачено законодавством.

  7. Аудит фінансової діяльності Підприємства здійснюється згідно з чинним законодавством України.

Стаття 8. Ліквідація і реорганізація підприємства

  1. Ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виді­лення, перетворення) проводяться за рішенням Органу управління майном та за участю трудового колективу Підприємства або госпо­дарського суду.

  2. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною ко­місією, яка створюється Органом управління майном. До складу ліквідаційної комісії входять представники Органу управління майном та Підприємства в особі його органу управління. В разі банкрутства Підприємства його ліквідація проводиться згідно з За­коном України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

  3. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї перехо­дять повноваження з управління справами Підприємства. Ліквіда­ційна комісія складає ліквідаційний баланс Підприємства і подає його органу, який призначив ліквідаційну комісію. Кредитори та інші юридичні особи, які перебувають у договірних відносинах з Підприємством, що ліквідується, повідомляються про його лікві­дацію в письмовій формі.

  4. При організації і ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується дотримання їх прав та інтересів відпо­відно до трудового законодавства України.

  1. Розпорядчий акт про відновлення діяльності державного підприємства

ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДЮП “ТРАНСЛЕКС”

Наказ

Міністерства транспорту України ( Витяг)

Відповідно до Господарського кодексу України та Декрету Ка­бінету Міністрів України від 15.12.1992 р. № 8 “Про управління майном, що є у загальнодержавній власності”

НАКАЗУЮ:

  1. Наказ Мінтрансу від 19.08.2003 р. № 651 “Про ліквідацію дер­жавного юридичного підприємства “Транслекс” скасувати.

  2. Відновити діяльність державного юридичного підприємства “Транслекс” (далі — ДЮП “Транслекс”).