Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з БЖ скроченний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
695.81 Кб
Скачать

2.5 Ураган, буря, шквал, смерч.

Це небезпечні природні явища метеорологічного характеру.

Ураганом називається вітер великої руйнівної сили і значної тривалості, швидкість якого складає від 117 км/год і більш. Фронт урагану тягнеться до 500км., а шлях, який він проходить, складає сотні кілометрів. Урагани зароджуються в тропіках(тропічні урагани) і інших широтах, над сушею і над океаном. Останні називаються тайфунами. Урагани є однією з наймогутніших сил стихії і по своїй вражаючій дії не поступаються землетрусам.

Буря — різновид урагану з декілька меншою швидкістю вітру (від 62 — 100 км/год).

Шквал — короткочасне посилення вітру до швидкості 72 — 108 км/год, шквальні бурі — короткочасні бурі, а шторм —бурі на водних просторах. Бури і шквали володіють значно меншою руйнівною потужністю, ніж урагани, проте, вони можуть заподіювати населенню, техносфері і природному середовищу істотний збиток.

Смерч (торнадо) — атмосферний вихор, що виникає в грозовій хмарі і розповсюджується у вигляді воронкоподібного рукава до поверхні суші або моря. Нижня частина смерчу може також набувати форми переверненої воронки. Висота смерчу може досягати 1500м, а швидкість руху повітря в ньому — 300 км/ год. Швидкість переміщення смерча 50 — 60 км/час. Повітря в стовпі смерчу піднімається по спіралі вгору, утворюючи усередині стовпа зону зниженого тиску. За рахунок розрідження відбувається ефект гігантського пилососа. Смерч втягує в себе, руйнує, піднімає над поверхнею землі і переносить на великі відстані все, що знаходиться на його шляху: машини, людей, худобу, дахи будинків і ін.

Вражаючі чинники урагану, бурі, шквалу і смерчу мають один характер. Безпосередніми причинами загибелі людей є механічні травми, асфіксія від високого тиску або, що характерний для смерчу, розрив внутрішніх органів через низький зовнішній тиск.

В даний час урагани, бурі і смерчі достатньо точно прогнозуються метеорологічними службами, що дозволяє при належному своєчасному сповіщенні населення, екіпажів судів і адміністрацій підприємств приймати запобіжні засоби для захисту людей і зниження матеріального збитку.

Щоб убезпечити себе при сильному вітрі, необхідно:

• залишатися в будинку, укритті;

• розташовуватися в зоні «вітрової тіні»;

• триматися подалі від будівель, дерев, високих об'єктів, побоюватися падіння важких предметів, дерев, різних будівель, вітер здатний обірвати електричні дроти, які становлять загрозу ураження людини електрострумом;

• не розташовуватися під час сильного вітру біля вікна, скло може розбитися і травмувати людину.

2.6 Вулканізм

Вулканізм – сукупність явищ, обумовлених проникненням магми з глибини землі на її поверхню.

Процеси грязьового вулканізму локалізовані у південній частині території України. Вони спостерігаються на керченському півострові та на прилеглій акваторії Азовського моря. В останні роки виявлені грязьові вулкани на захід та південь Севастополя в акваторії Чорного моря. Серед діючих грязьових вулканів виділяються з постійно спокійним режимом вираження та з активними викидами протягом кількох діб, що супроводжуються вибухами та локальними землетрусами. В наслідок детальних геологічних досліджень встановлено взаємозв’язок багатьох діючих вулканів із зонами активних розломів, наприклад Південно-Азовського та інших.

Матеріальні витрати від вивержень грязьових вулканів досить значні – знищуються будівлі села тощо. Активні вулкани виділяють пари ртуті, вміст якої в атмосферному повітрі під чай вивержень зростає на 1-2 порядки. Це призводить до виникнення геохімічних аномалій, шкідливих для здоров’я людини.

Основні способи боротьби з виверженнями вулканів:

• охолодження лави водою;

• спорудження штучних каналів для відведення лави і грязекам'яних потоків;

• спорудження захисних гребель;

• своєчасна евакуація населення з небезпечних зон.