Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з БЖ скроченний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
695.81 Кб
Скачать

8. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.0.002 -80 до небезпечних виробничих факторів відносяться такі, вплив яких на працюючого у визначених умовах приводить до травми, а до шкідливих - до захворювання чи зниженню працездатності.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.0.003 - 74 вони поділяються на 4 групи:

- фізичні: машини і механізми, невідповідність нормам мікроклімату в робочій зоні, неприпустимі рівні шуму, вібрації, електромагнітних і іонізуючих випромінювань, електричний струм, недоліки освітлення і т.д.;

  • хімічні- це шкідливі для організму людини речовини: загальнотоксичні, що дратують, канцерогенні (викликають пухлини), сенсибілізіруючі (алергійні захворювання), мутагенні. До них відносяться пари окису вуглецю, сірчистий газ, хлор, з'єднання свинцю, хрому і т.д.;

- біологічні- це мікроорганізми (бактерії, віруси,гриби,токсини), макроорганізми (рослини, що містять небезпечні речовини, і хворі тварини);

- психофізіологічні- фізичні і нервові перевантаження: розумова перенапруга, монотонність праці й емоційні перевантаження.

9. Праця жінок і неповнолітніх.

Згідно Кодексу законів про працю України (КЗППУ) гл. 12; 13 забороняється залучати до нічних і понаднормових робіт вагітних жінок, жінок, що мають дітей до 3-х років. Забороняється залучати до понаднормових робіт жінок, що мають дітей від 3 до 14 років і дітей-інвалідів.

Відпустка по вагітності тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 - після. Перерви для годівлі дитини надаються не рідше, ніж через 3 години тривалістю не менше 30 хв., 2-х і більш - не менше 1 год.

Забороняється відмовляти в прийомі на роботу і звільняти з ініціативи власника вагітних, що мають дітей до 3-х років і самотніх матерів при наявності дитини до 14 років. Вагітним жінкам та тим, що мають дітей до 14 років видаються безкоштовно або на пільгових умовах путівки в санаторії і будинки відпочинку. Не допускається прийом на роботу осіб молодших 16 років, але у деяких випадках за узгодженням із профкомом - з 15 років. На кожному підприємстві ведеться спец.облік працівників у віці до 18 років. Щорічно підлягають медогляду працівники до 21 року. Тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 год. на тиждень, а з 16 до 18 років – 36год. , від 15 до 16 років - 24 год., на шкідливих роботах - 36 год. на тиждень.

10. Відповідальність за порушення законодавства про працю і оп.

За порушення законодавства про працю і ОП установлені наступні види відповідальності :

- дисциплінарна– догана, звільнення;

- адміністративна- це штраф у розмірі до 10 неоподаткованих мінімумів;

- матеріальна- відшкодування майнового збитку;

- карна- штраф до 15 мін. зарплат, виправні роботи на термін до 1 року.

Тема 2. Природні загрози та характер їхніх проявів і дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки.

План.

2.1. Природні пожежі.

2.2. Землетрус.

2.3. Зсув. (Оползень)

2.4. Повінь. (Наводнение)

2.5. Ураган, буря, шквал, смерч.

2.6. Вулканізм

2.1 Природні пожежі.

До природних відносяться лісові, степові і торф'яні пожежі. Ці пожежі надто поширені, особливо в посушливий літній час. Для виникнення пожеж в лісах і степах сприятливою вважається відносна вологість поверхні землі 17 — 20%.

Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену деревину, будови і споруди. Вони виникають від блискавок, само-загорання, при необачному зверненні з вогнем, порушенні правил пожежної безпеки при веденні робіт, від іскор з вихлопних труб транспортних засобів і цілого ряду інших техногенних причин. Лісові пожежі розвиваються дуже швидко. Через вітри вони з великою швидкістю розповсюджуються на величезні території.

Степові пожежі мають вигляд смуги (кромки), що горить, по периметру спалаху. При сильному вітрі фронт вогню може пересуватися з швидкістю до 30км/год, а в гірській місцевості — до 50км/год.

Торф'яні пожежі виникають на торф'яних болотах і торфорозробках від само загорання, будь-якої іскри в суху погоду або в результаті порушення правил експлуатації устаткування. Торф'яні пожежі охоплюють величезні площі. Вогонь розповсюджується нерівномірно з швидкістю в декілька метрів на добу, обходячи місця з підвищеною вологістю, через що у вигорілому торфі утворюються порожнечі, в які можуть провалитися люди і техніка. Торф'яні пожежі важко погасити. Пожежа, що тривала до осені, може після зими розгорітися з новою силою за рахунок тліючих під снігом і льодом шарів торфу.

Природні пожежі відносяться до числа дуже небезпечних. Вони призводять до загибелі людей, знищення лісових масивів, загибелі тварин і рослин, порушення теплового балансу в зоні пожежі, забруднення атмосфери продуктами горіння, до ерозії грунту.

Джерелом виникнення природних пожеж можуть з'явитися природні причини: розряд блискавки, виверження вулкана, самозаймання, падіння космічного об'єкту. У переважній більшості випадків 60 - 70% природні пожежі виникають з вини людей.

Основні причини виникнення природних пожеж: не загашена сигарета, палаючий сірник, скляна пляшка, заломлююча промені сонячного світла, іскри з глушника транспортного засобу, спалювання старої трави, стерні, сміття поблизу лісу або торфовища, розчищення за допомогою вогню лісових площ. Одним з основних потенційних джерел природних пожеж є вогнище. У ряді випадків природні пожежі стають наслідком умисного підпалу, техногенної аварії або катастрофи.

Процес гасіння пожежі - це трудомістка і небезпечна робота. Вона включає припинення доступу в зону горіння повітря (кисню) і горючих матеріалів, інтенсивне застосування вогнегасних засобів для охолодження зони горіння. У процесі гасіння пожеж використовується спеціальна пожежна техніка та спеціальні технології.