Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з БЖ скроченний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
695.81 Кб
Скачать

6.6.4 Електрична травма (Самостійно)

Електрична травмавиникає не тільки при безпосередньому зіткненні з джерелом струму, а й при дуговому контакті, коли людина перебуває у районі установки з напругою понад 1000В, особливо в приміщеннях з високою вологістю повітря.

Ураження електричним струмом понад 50В викликає тепловий і електролітичний ефект. Чим вище напруга і триваліша дія, тим важче ураження, аж до смертельного результату.

Електричний струм викликає в організмі місцеві і загальні зміни. Місцеві проявляються опіками там, де був вхід і вихід електричного струму. У залежності від його сили і напруги, стану людини (волога шкіра, стомлення, виснаження) можливі ураження різної важкості - від втрати чутливості до глибоких опіків. Значення має, через які органи пройшов струм. Це можна встановити, подумки з'єднуючи точки входу і виходу струму. Особливо небезпечне проходження через серце і головний мозок - це може привести до зупинки серця і дихання.

При впливі змінного струму силою 15мА у людини виникають судоми, в результаті яких він не в змозі відпустити провід, який знаходиться у нього в руці. У разі ураження струмом силою 20 - 25 мА настає зупинка дихання. Через спазми голосових зв'язок потерпілий не може крикнути й покликати на допомогу. Якщо дія струму не припиняється, через кілька хвилин відбувається зупинка серця і настає смерть.

Стан людини в момент електротравми може бути настільки важким, що він на перший погляд мало чим відрізняється від померлого. Шкіра у нього бліда, зіниці розширені, не реагують на світло, дихання і пульс відсутні - це «уявна смерть». Лише ретельне вислуховування тонів серця дозволяє встановити ознаки життя.

У легких випадках загальні прояви можуть бути у вигляді непритомності, запаморочення, загальної слабкості, важкого нервового потрясіння.

Місцеві пошкодження блискавкою аналогічні дії електроструму. На шкірі з'являються плями темно-синього кольору, що нагадують розгалуження дерева («знаки блискавки»). Це пов'язано з розширенням кровоносних судин. Загальний стан у таких випадках, як правило, важкий. Може розвинутися параліч, німота, глухота, а також відбутися зупинка дихання і серця.

Перша медична допомога при електротравмі:

1. Негайно припинити дію електричного струму на людину. Для цього відключають струм вимикачем, поворотом рубильника, викручуванням пробок, обривом дроту. Якщо останнє зробити неможливо, то відкидають провід предметом, що не проводить електрику.

2. Місцеві пошкодження закривають стерильною пов'язкою.

3. При легких ураженнях, що супроводжуються непритомністю, запамороченням, головним болем, болем у ділянці серця, короткочасною втратою свідомості, створюють спокій.

4. Дати болезаспокійливі (анальгін, седальгін тощо), заспокійливі (настоянка валеріани) і серцеві (валокордин, краплі Зеленіна та інші) ліки.

5. Особливо важливо враховувати, що при електротравмі стан потерпілого, навіть з легкими загальними проявами, може раптово і різко погіршитися в найближчі години після поразки. Тому всі особи, які отримали електротравму, підлягають госпіталізації.

6. При важких ураженнях, що супроводжуються зупинкою дихання і серця (стан «уявної смерті») негайно приступають до проведення штучного дихання в поєднанні з непрямим масажем серця, іноді протягом декількох годин поспіль.

7. Після того, як постраждалий прийшов до тями, його слід напоїти водою, чаєм, кавою (але не алкогольними напоями!) І тепло вкрити.

8. Транспортують потерпілого в лікувальну установу в положенні лежачи під наглядом медперсоналу або особи, яка надає першу медичну допомогу.