Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з БЖ скроченний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
695.81 Кб
Скачать

7.3. Ліквідація наслідків впливу на людину радіоактивних, хімічних і біологічних речовин.

7.3.1 Види захисних заходів.

Захист населення від негативних чинників надзвичайних ситуацій (НС) є комплексом заходів, що дозволяють запобігти появі НС, зменшити її негативні наслідки, в найкоротші терміни відновити прийнятні умови для життєдіяльності людей.

Загальні принципи, на яких заснована вся діяльність по захисту населення:

  • завчасність підготовки захисних заходів на всій території України;

  • диференційований підхід до визначення характеру, об'єму і термінів проведення всіх видів заходів;

  • комплексне проведення захисних заходів.

Оперативні заходи вживаються безпосередньо перед настанням прогнозованої НС або відразу після прояву її негативних чинників. До цієї групи заходів входять пошуковий-рятувальні і ліквідаційні заходи, забезпечення населення засобами індивідуального захисту; евакуація; надання медичної допомоги і ін.

Після ліквідаційні міри (гуманітарна допомога, пенсійне забезпечення у разі втрати працездатності або втрати годувальника, безвідплатне надання житла і ін.) здійснюються з метою відшкодування збитку здоров'ю і майну громадян, що постраждали в НС.

Зі всього комплексу захисних заходів від вражаючих чинників НС можна виділити наступні найбільш значущі види захисту населення: протипожежну, протирадіаційну, протихімічну і медичну.

7.3.2 Евакуація як один із способів захисту персоналу підприємств і населення.

Одним з основних способів захисту є своєчасний і швидкий вивіз або виведення людей з небезпечної зони, тобто їх евакуація.

Вид евакуації визначається видом, характером і умовами НС.

У масштабі населеного пункту планування евакуації населення здійснюється управлінням ЦО і НС. Виписки з цього плану доводяться до зведення керівників органів і підрозділів місцевого самоврядування, підприємств і організацій.

Плани евакуації населення включають: місця збору населення, пункти і напрями евакуації, пункти тимчасового і тривалого розміщення населення, порядок проведення евакуації і багато що інше. За евакуацію населення відповідають евакуаційні комісії, створені за рішенням розділу місцевого самоврядування.

Евакуація населення з населених пунктів і персоналу підприємств проводиться в пункти тимчасового розміщення (ПТР) і тривалого мешкання (ПТМ) населення. Як правило, ПТР створюються на базі розгорнених у військовий час збірних евакуаційних пунктів (ЗЕП). Розгортаються ПТМ на базі існуючих оздоровчих таборів, санаторіїв, профілакторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку.

7.3.3 Захист населення і матеріальних цінностей від пожеж.

У практиці гасіння пожеж найбільшого поширення набули наступні способи припинення горіння:

  • ізоляція вогнища горіння від повітря або зниження концентрації кисню до значення, при якому не може відбуватися горіння;

  • охолоджування вогнища горіння нижче температур самозаймання, спалаху;

  • механічний зрив полум'я струменем води або газу;

  • створення таких умов, при яких полум'я не може розповсюджуватися по території.

Як правило, всі існуючі вогнегасильні речовини володіють комбінованою дією на процес горіння.

Вибір способу гасіння і способу подачі вогнегасильних речовин визначається видом речовини, що горить, матеріалу, виробу або устаткування характером і умовами протікання, пожежі.