Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11 конспект лекцій фінанси 2 3 курс.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

3.Новітні уявлення вітчизняних вчених про розвиток фінансової науки

Протягом 90-х років XX ст. на постсоціалїстичних теренах відбулися докорінні зміни у дослідженні та викладанні фінансової науки. Вони об'єктивно обумовлені зміною суспільно-економічного ладу, переходом від системи цент­ралізованого директивного планування і управління народним господарством до ринкової економіки. З нею (зміною) пов'язані зникнення попереднього об'єкту дослідження економічних наук в умовах державного соціалізму і виникнення нового - функціонуючої ринкової економіки. Ці процеси супроводжуються формуванням громадянського суспільства, створенням правової держави, розвитком демократії.

В нових соціально-економічних умовах доводиться шукати нові підходи до вирішення гострих економічних і соціальних проблем. Перед економічними науками, у тому числі фінансовою, постають важливі питання про напрямки і засоби зміцнення фінансової системи, наповнення державного бюджету, зміцнення національної валюти та ін.

Зміна об'єкту дослідження неминуче потягла за собою і зміну попередніх уявлень про становлення та розвиток радянської фінансової науки, призвела до вироблення нових поглядів вітчизняних науковців у галузі фінансів.

Насамперед йдеться про критичний перегляд основних положень радянської фінансової науки. "У вітчизняній фінал-совій науці радянського періоду, - зазначає В.Л.Андрущенко, -дві ідеї посідали центральне місце в фінансовій теорії: Ідея відносин та ідея додаткової (фінансової) експлуатації, хоч на самому Заході вони залишались на узбіччі основних течій фінансової думки".

На думку В.Л.Андрущенка, сучасна парадигма західної фінансової науки характеризується наступними рисами:

за способом дослідження - методологічним індивідуалізмом, що передбачає аналіз фінансових явищ через призму поглядів, поведінки, інтересів індивідуумів;

за розумінням природи фінансів - інтерпретацією державних фінансів як грошової субстанції, двоєдиної в своїй схожості й відмінності відносно інших грошових форм;

за соціальною спрямованістю - відмовою від старомодних уявлень про фіскальну експлуатацію народ-ешхмас державою;

за етикою наукової полеміки - визнанням суперечливості й багатоварІантності наукового пізнання дійсності, толерантним ставленням до протилежних точок зору.

Запропоноване також нове розуміння функцій державних фінансів у новій термінологічній версії: розподільчо-алло-каційна; дистрибутивно-трансфертна; стабілізаційно-регламентуюча.

Типове радянське трактування суті фінансів як безсуб'єктних відносин піддав критиці професор О.Д.Василик. У зв'язку з цим переосмислюються зміст та завдання фінансової науки. Відомі українські науковці О.Д.Василик та С.В.Мочер- нин суть фінансової науки визначають таким чином: це наука, яка вивчає діяльність держави, підприємницьких структур, організацій і окремих громадян, пов'язану зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів у конкретних історичних умовах, а також закони І закономірності цих фінансових явищ і процесів у їхній взаємодії. Вивчення зазначених проблем пов'язується із обмеженістю розмірів фінансових ресурсів в економіці, а звідси - з їх ефективним використанням для як­найповнішого задоволення для загальнолюдських потреб. Однак шляхи його вирішення залежать від умов, що склалися в країні, рівня економічного розвитку суспільства, форми власності, структури економіки, соціального складу населення, рівня інтеграції у світову економіку та ін. Загальна мета фінансової науки - пізнання дії" об'єктивних законів і закономірностей у сфері фінансів, передання результатів наукових досліджень для практичного використання. Фінансова наука, фінансовеправо і фінансова політика розглядаються як напрями дослідження фінансових проблем для всебічного вивчення фінансів.

Щодо змісту фінансової науки, то науковці вважають, що вона складається з таких розділів: наука про державний бюджет; наука про державні доходи і видатки; наука про фінанси підприємницьких структур; наука про державний кредит; наука про місцеві фінанси, страхування та ін.

Питання для самоконтролю:

  1. Які причини недиференційованості економічної науки у XIX - початку ХХст.? Поясніть.

  2. Охарактеризуйте особливості класифікації економічних наук німецькими вченими.

  3. Які тенденції виокремилися щодо класифікації економічних наук у XIX - початку XXст.?

  4. Які особливості розвитку фінансовоїнауки в УкраїніВи можете виділити?

  5. Розкрийте новітні уявлення вітчизняних вчених про фінанси.