Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

186_osnovy_teorii_g

.pdf
Скачиваний:
75
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

40

Основи теорії ґендеру

Дихотомія духовного/матеріального та ієрархія статей у св. Августина. Попри зміни в способі мислення, що супроводжували перехід від античної культури до середньовічної, висловлені ідеї щодо жінок рідко бували оригінальними, найчастіше відтворюючи іншою мовою вже наявні схеми.

Нова релігія, будучи своєрідним синтезом греко-римської й іудейської культур, сприйняла сильні традиції мізогінії, характерні для іудейської та еллінської культур. Це потребувало як асиміляції, так і свідомої адаптації. Багато грецьких ідей християнські мислителі адаптували як частину біблійної мудрості. Як ми вже відзначали, від першого до п’ятого століття християнські мислителі, від Філона до Августина, синтезували біблейську інтерпретацію грецької філософії, зберігаючи строгу метафізику Платона. Концепція Августина була найвпливовішою до тринадцятого століття, його мислення охоплювало майже всі вчення стародавнього світу, які завдяки йому були передані Середнім вікам.

У роботах Августина, й особливо в “Граді Божому”, відношення духу й тіла є ключовим для розуміння відмінності між земним і небесним містами та місцем жінки в них. Два міста змішані в цьому світі, починаючи з людини, яка об’єднує в собі дух і тіло, мирські й духовні інтереси. Хоча земні установи виникають саме внаслідок гріхопадіння, це не означає, що всі тимчасові установи погані: в божественному світі все перебуває в гармонії. Громадські й домашні інституції є важливими в цьому сенсі і мають бути правильно організованими відповідно до субординації їх складників. У християнській родині батько має керувати своєю дружиною і дітьми так, як дух керує найправеднішою людиною.

Проте Августин виступає проти простої дихотомії тіла й розуму, які ототожнюються з чоловічим і жіночим, та протестує проти підпорядкування жінок на цій основі: його онтологія ближча до платонівського розрізнення вищої і нижчої частини духу. В цих концептуальних межах Августин намагається відкинути погляд, що жіночність за своєю суттю – злий феномен: як частина божественного плану жінка має існувати. На його думку, слід

Проблематика статі: виникнення та ґенеза

41

розрізняти буквальне та символічне значення жінки. Августин стоїть біля витоків розроблення теології Церкви як нової Єви, стверджуючи, що жіночність є частиною спасіння. Ця теологія керується тим, що між чоловіком Христом і жіночою Церквою існує рівність у гідності.

У “Граді Божому” він відкидає думку, що воскресне лише чоловіча стать, бо буцімто Бог створив із землі одного лише чоловіка. Жіноча стать, вважає він, є не вадою, а природою [5, 546]. “Тих треба відкинути, хто заперечує, що наш Бог Ісус Христос мав Марію як свою матір на землі. Божий промисел виказав повагу до обох статей, чоловікові й жінці, і показав, що Бог турбується і бере участь у долі обох статей, з’явившись у світ чоловіком, народженим від жінки” [13, 358].

Августин приєднується до Олександрійської школи, яка, на відміну від Антиохійської, вважала, що Бог як духовна сутність не має статі. Якщо Бог є духом, то це означає, що людина може бути створена за його подобою лише в цьому сенсі, а оскільки дух не має статевих ознак, то подоба Бога має бути притаманною всім, у кого є душа (як творіння Бога). У духовному служінні Господові обидва, і жінка, й чоловік, є рівними в своїй подобі до Нього, вони трансцендентні щодо ґендеру, ґендерних відмінностей. Однак, хоча обоє, чоловік та жінка, можуть дійти раціонального знання, єдиним, в чиєму образі воно символізується, є чоловік. Жінка ж повинна лише виконувати ті вимоги, задля яких створена: бути помічницею чоловіка. “Жінка і її чоловік разом є образом Бога, оскільки цілісна субстанція є одне. Проте коли вона береться окремо в своїй якості, згідно з якою розглядаємо жінку окремо, то вона не є образом Бога; коли розглядаємо окремо чоловіка, то він є образом Бога повністю, тоді як жінка об’єднана з ним в одне” [1].

Таким чином Августин формулює парадокс: саме та мета, задля якої жінку створено, є причиною її підлеглого існування, яке вона повинна подолати. Вийти за межі жіночого стану – тобто забути про визначення як жінки – проблема, якої не мають чоловіки, чия духовна доля “природно” відповідає їхньому призначенню.

Позиція Августина лишається амбівалентною. Він підтримує ідею Павла про духовну рівність, ставлячи жінок у межі розуму.

42

Основи теорії ґендеру

Проте попри добрі інтенції, власний символізм Августина суперечить його експліцитній доктрині статевої рівності. Платонівська метафізика, яка лежала в основі мислення Августина, спрацьовувала проти жінок. В практичних справах, які поширюються на сімейну й громадську сфери, вона має підпорядковуватись чоловічому авторитетові.

Усталення статевої ієрархії в філософії томізму. Тома Аквінський переглянув християнську ортодоксію, до чого стимулювало перевідкриття Аристотеля, чиї погляди щодо жінок спричинили найбільший резонанс у добу Відродження.

Вплив Аристотеля від ІІ половини ХІІІ сторіччя позначився на трансформації мислення, яку цілком можна було б назвати революційною. Всіма сторонами цей вплив був прогресивним, відроджуючи поняття причини на противагу одкровенню, природи – на противагу божественному порядкові. Проте в роботах Томи Аквінського ці протилежності об’єднуються. Він приймає ідею цілісної, всеохопної природи Аристотеля, але доповнює античну природу божественною ієрархією. Розробляючи цей підхід, Аквінат, подібно до інших середньовічних мислителів, з огляду на потребу мусив зачепити питання жінки як інтегральної частини цілої системи.

Відзначмо, що в цьому сенсі відродження ідей Аристотеля не було прогресивним, оскільки вдруге оживлювалась ідея природної жіночої вторинності й слабкості. Цю тему ще посилено одночасним відновленням римського права, яке закріплювало вторинний статус жінки. Аквінат став на захист ідеї Аристотеля щодо природного порядку. Було відновлене поняття ієрархії, в якому раціональне править матеріальним, а отже, відновлювалась антична ідея статевої нерівності.

Як Аквінат використовує філософську рефлексію щодо жінок в інтерпретації буття і якими постають відомі в християнстві образ і статус жінок відносно Бога та чоловіка? Аквінат фактично повністю приймає концепцію Аристотеля про породження, стверджуючи разом з ним, що жінки, як пасивніші, відіграють меншу роль, а народження жінок є результатом недосконалого

Проблематика статі: виникнення та ґенеза

43

процесу. “Що стосується індивідуальної природи, жінка є дефективною і створеною поза шлюбом, для народження чоловіка потрібне зріле, активне сім’я, тоді як народження жінки виникає від дефекту активної сили або деяких матеріальних хвороб, або навіть від певного зовнішнього впливу, наприклад, південного вітру, який є сирим....” [10].

Проте жінки – не помилка: як частина божественного порядку жінка була створена богом для певної мети. Коли книга Буття розглядає жінку як помічницю чоловіка, то це і є утвердженням цієї мети. Природна функція жінки – продовження роду і її підпорядкування чоловікові – це не просто результат прокляття Єви, але функція, що випливає з природного порядку. Роль жінки, хоч і цінна, все ж менша відносно кінцевої мети людства, ніж чоловіча. Оскільки раціональність – це властивість духу, який є божественним творенням, телос, то функція продовження роду, будучи матеріальною, не може бути раціональною. Існує важливіша життєва орієнтація, ніж продовження роду, на яку спрямоване матеріальне життя. Чоловік призначений для значущішої життєвої функції – інтелектуальних вправ.

“Підпорядкування є подвійним. Один служить, інший користується ним для своєї вигоди: цей вид підпорядкування почався після гріха. Але існує інший, який названо економічним, або громадянським, через який той, хто вищий, використовує нижчих для їхнього ж блага, цей вид підпорядкування існував до гріха. Для забезпечення порядку в сім’ї необхідно, щоб одними керували інші, обізнаніші. Отже, управління жінкою є природнім, оскільки в чоловікові переважає розум” [10].

Аквінат не менш пристрасно, ніж Августин, наголошує на першості духу над статевою ідентичністю в духовному царстві. Стосовно духу жінка не відрізняється від чоловіка (оскільки в багатьох випадках жінки діють краще, ніж деякі чоловіки). Але в світських справах в неї нижча мета, яка прирікає її на підпорядкування. Аквінат уникає властивого патристиці (платонічного) погляду на дух, ув’язнений у тілі, або саморозірваний дух, приймаючи аристотелівську ідею інтегрованішого тіла-розуму і уніфікованішого духу. Але висуваючи інтегральні та всепроникні аргу-

44

Основи теорії ґендеру

менти для обґрунтування підпорядкованого становища жінок, Аквінат ставить їх у ще гірші умови, ніж це зробив Августин.

Тоді як Августин постійно закликає жінок піднятися над своєю тілесністю, Аквінат більше схильний розглядати їх як результат тілесної будови. Тому для Аквіната зв’язок жінки й тілесності є радше реальним, ніж символічним, саме він дозволяє виконувати їй своє матеріальне призначення, але водночас є перепоною для духовної довершеності.

Загалом релігійна політика, значною мірою заснована на чоловічих теоретичних конструктах жіночої статі як небезпечної та схильної до гріха, не допускала велику кількість жінок, які відчували в собі покликання до апостольського життя. Однак, попри те, що ієрархічні структури були домінантними в нормативному християнстві, егалітарні тенденції постійно проявляли себе і відроджувались у відповідній соціальній практиці різних єретичних рухів середньовіччя.

У видозміненій формі вони з’явились у чернечому русі пізнього середньовіччя, зокрема в жіночому чернецтві. В цьому сенсі характерною є історія першого жіночого руху в християнській історії – Бегін, які створили для жінок своєрідну нішу релігійного самовираження і були групою відданих релігії мирянок, котрі не давали обітниці й не керувались встановленими монастирськими правилами, а підтримували себе працею своїх рук, спілкуючись зі “світом” і залишаючись безшлюбними. Цей рух розцвів у тринадцятому – чотирнадцятому століттях – часах, коли панівна ідеологія визначала для жінок лише дві долі – усамітнених черниць і домогосподарок.

Своєю свободою, економічною незалежністю та духовною творчістю, а також завзятою працею бегінки створили надзвичайно широку і контроверсійну нішу для вираження жіночої релігійності. Самі жінки, що обрали апостольське життя, не поділяли чоловічого ставлення до своєї статі як інтелектуально й морально слабкої. Вони бачили себе нареченими Христа та судинами Бога, сповненими духовною силою і дарунком мудрості. В діалектиці жіночого й чоловічого сприйняття ґендеру в пізньому

Проблематика статі: виникнення та ґенеза

45

середньовіччі необхідно враховувати, що ознаки статі, які так непокоїли духовних осіб, – імовірна жіноча слабкість і, відповідно, їхня потреба в обмеженні – не обов’язково властиві християнській релігії. Навіть у межах тотальної ідеологічної структури на кшталт християнства конструкція того, що утворює чоловіче й жіноче, що є прийнятним або небезпечним, з часом змінювалась.

Проблема статі в контексті ренесансного гуманізму.

Протягом тисячоліття, від п’ятого сторіччя до доби Ренесансу, християнська релігія була єдиною ідеологічною системою, концептуальні рамки якої обумовили осмислення людських властивостей і мету людського буття. Не зважаючи на куртуазну традицію та культ Богородиці, образи жінок у Середні віки, будучи ланцюгом між античною й модерною рецепцією жінки, в релігійній формі зберегли та виразили ті стабільні і стійкі ідеї, які характеризували жінок як морально й інтелектуально меншовартісних і соціально небезпечних. Культ Діви Марії, цей парадоксальний образ ідеальної діви-матері, який періодично ставав популярним, мав лише відтінити нечистоту реальних жінок.

Євангельська ідея статевої рівності не була втіленою в реальність і фактично не мала стосунку до світського порядку, який виправдовував підпорядкування жінок.

На початку п’ятнадцятого століття відбувається певне поліпшення в рецепції жінок. На думку Агнеси Хелер, цей період є розквітом жіночої рівності, першою епохою, яка поважає жінку як повноцінну людську істоту. Саме тоді виникає новий інтерес до світських речей та приватного життя. Відродження вперше здійснює спробу свідомо впорядкувати домашній побут: постає рефлексія щодо організації домогосподарства, його обслуговування, спільного проживання, виховання, з’являються роботи про ведення домашнього господарства, великого значення набуває зовнішність, зокрема костюм.

Однак, попри раціональний характер культури Ренесансу, традиційні асоціації ґендеру все одно існували, породжуючи неузгодженості в його концепціях. В епоху модернізму ієрархічний порядок, закодований у поняттях маскулінного та фемінного,

46

Основи теорії ґендеру

проявиться в структурі політичного мислення, на глибшому рів-

ні значень, замаскованих під ґендерно нейтральними поняттями.

Секулярна логіка аристотелівського вчення починала проникати в політичні й теологічні аспекти системи, яка не визнавала, що держава може існувати незалежно. Тобто нова політична думка сприймала також ідеї Аристотеля стосовно жінок і вносила ідеї статевої нерівності в ранні модерні теорії держави. Уже наступне після Аквіната покоління (Марсіліо Падуанський і Бартолус), розвиваючи поняття народного суверенітету, експліцитно вилучає жінок з числа громадян. Вони роблять це, керуючись ідеями Аристотеля та пізнішими найзначнішими коментарями римського права.

Ап. Павел, Аврелій Августин, Тома Аквінський – всі визнавали певну рівність жінок і чоловіків у тих питаннях духу, які вони вважали надстатевими, водночас говорячи про необхідність підпорядкування у світських справах. Але тільки-но світська думка роз’єднала світське, темпоральне та божественне, мислителі звертаються лише до тієї сфери, де нижчий статус жінок був завжди безсумнівним.

Політична думка, найяскравіше виражена в Ніколо Макіавеллі, посилює цю тенденцію, вводячи зло в публічну сферу як необхідність та попереджаючи про провалля між приватним і публічним, яке постане з розвитком капіталізму й відіграє велику роль у ліберальних ідеях захисту статевої рівності.

Ідея природної рівності жінок і чоловіків у Т. Гоббса. На початку XVII століття розпочинається загальний процес звільнення соціально-політичної філософії від теології, поступового згасання релігійної полеміки та секуляризації соціальних проблем. Природні, а за ними й соціальні проблеми бачаться як процеси, які можна вивчати через спостереження, логічний аналіз і дедукцію.

На відміну від соціально-політичної думки античності, на першому плані і логічно, й морально стає індивід. З позицій філософії XVII сторіччя зв’язки (суспільство) завжди були слабшими, ніж субстанція (індивід). Саме цей пріоритет індивідуального став найхарактернішою і найстійкішою ознакою соціальних теорій доби модерну та чітко відмежував їх від середньовічних теорій.

Проблематика статі: виникнення та ґенеза

47

Погляди Гоббса на місце жінки в суспільстві обумовлювались як його загальнополітичними міркуваннями, теорією договору, так і специфічною формою теорії патріархату, разом з концепцією сім’ї, шлюбного права тощо. Для того щоб оцінити характер патріархальної теорії Гоббса, характерною рисою якого є материнське право та відсутність природного домінування чоловіків, як індивідів, над жінками, необхідно окреслити фундаментальні передумови його політичної теорії й розуміння сім’ї.

Найзначнішою проблемою політичного суспільства в Гоббса є проблема походження договору, який створює громадянські свободи та громадянське суспільство, що конституюється не через часткові природні зв’язки королівства й батьківства, а через універсальні конвенційні зв’язки. На відміну від більшості прихильників абсолютизму, Гоббс вважав, що за своєю природою люди рівні як інтелектуально, так і фізично. Визначаючи людей як егоїстичних від природи, Гоббс відзначає проблему, що лежить в основі всіх угод: кожна людина зацікавлена порушити угоду, якщо це відповідає її інтересам. Ця проблема розв’язується завдяки наданню безмежної влади політичному монархові, який має право карати за порушення угод. Лише через егоїстичні інтереси люди погоджуються встановити владу, яка б їх охороняла та карала.

У контексті цієї політичної теорії Гоббс розв’язує питання виникнення батьківського права, тобто патріархату – того типу суспільства, яке стало домінантним у цивілізованому світі і яке невіддільне від виникнення держави, адже “більшість держав організували батьки, а не матері родин” [2, 209].

Держава може виникати двома шляхами: або індивіди приходять до політичних відносин через договір, або завдяки певній силі чи хитрості схиляють до бажаного способу дій інших. Це слушно й для стосунків чоловіків і жінок. У природних умовах жінка постає перед чоловіком рівною та вільною. Ця ідея принципово відрізняє Гоббса від попередніх мислителів, які наголошували або на вродженій дефективності жінки (Аристотель), або посилались на її підпорядкування чоловікові внаслідок гріхопадіння.

48

Основи теорії ґендеру

На противагу прихильникам класичного патріархату, що обстоювали тезу про вроджене, природне право батька на дитину вже через сам факт її народження, оскільки є “принциповим агентом” креативності, Гоббс нагадує, що народження передбачає участь двох статей. На противагу Філмеру та патріархальній доктрині, ґрунтованій на тому, що політичне право виникає внаслідок батьківського креаційного права, Гоббс стверджує, що “кожна жінка, яка виношує дитину, стає матір’ю і господарем” [16; 119].

Логічним висновком Гоббса щодо виникнення громадянського суспільства є твердження, що обидві статі приходять до спільного життя лише вільно і що природне політичне право – це материнське право. Однак, на його ж думку, “ніщо не було швидкоплиннішим, ніж материнське право. Політичне панування материнського права швидко минає і поступається місцем батьківському. Кожен чоловік може мати сім’ю зі служниці та її дітей. Так материнське право скидається і на зміну йому приходить патріархальна “сім’я” [2].

Отже, на відміну від інших представників класичної теорії договору, які вважали, що шлюб встановлюється природно і шлюбні стосунки не є політичними, Гоббс цілком ясно показує, що шлюбне право не є природним. Воно виникає через первісний договір і тому є політичним правом. В теорії Гоббса шлюбний договір існує як частина цивільного закону.

На початку XVII сторіччя в Англії патріархатна концепція стає домінантним світоглядом. Це була повністю артикульована теорія, яка в патріархатних термінах виразно зачіпала всі соціальні відносини: король – підданий, батько – дитина, господар – слуга тощо. Слід зауважити, що, хоча розвинена політична теорія патріархату виникла в англійській політиці та політичній думці, яка її виражає, в бурхливому сімнадцятому сторіччі, але патріархатні ідеї можна знайти задовго до того, як їх систематизовано виражено в роботах сера Роберта Філмера.

Виділяють три історичні форми патріархальної теорії: традиційну, класичну та модерну. Традиційні патріархальні аргументи зводять всі форми відносин влади до батьківського права:

Проблематика статі: виникнення та ґенеза

49

протягом століть сім’я й авторитет батька на її чолі були моделлю та метафорою політичного суспільства і політичного права. Традиційна форма патріархату, пояснюючи виникнення політичного суспільства із сім’ї, твердить, що суспільство з’являється разом із сім’єю. Вона виникла ще в античному Римі, де владу батька над сімейством розглядали подібною до правління над людьми. Сімейні владні стосунки в цій теорії є “моделлю” або “метафорою” інших відносин у суспільстві [18, 24]. Тут політичне право засвідчує своє походження з батьківського.

Представляючи законність королівської влади в термінах природних процесів, теоретики (зокрема єпископ Жан Боссьє) мусили доводити, що вона є спадковою, оскільки Бог робить вибір при народженні. Ця теза вимагала, своєю чергою, аналогії між політичною владою та “природною владою батька”, а також між благоговінням, з яким підданці мають ставитись до короля, і шанобливістю, з якою діти мають ставитись до батька.

Показовими щодо цього є погляди сера Роберта Філмера. Його головна робота “Патріарх або природне королівське право” написана на підтримку божественного права короля й містить критику теорії суспільного договору. Виводячи королівську владу з природного авторитету батька, Роберт Філмер наголошував, що людина не є вільною від природи, а скоріш за все створена підпорядкованою: “Кожна людина, що народжується, далека від того, щоб бути при своєму народженні вільною, і підпорядковується тому, хто її народжує”. Патерналістська влада батька та короля є очевидним фактом для всіх, хто може її бачити, і залишається незмінною, оскільки “завжди є й буде до кінця світу природне право верховного Батька над численними підданими”. Він доходить висновку, що “батьківська та політична влади є не просто подібними, а ідентичними”.

Патріархальна оповідь – це оповідь про породжуючу силу батька, який має креативну владу як над чоловіками, так і над жінками. Його креативна сила породжує суспільне життя і стверджує політичне право. Філмер не випадково посилається на владу Адама над Євою, оскільки класичні теорії патріархату декларували, що жінки і природно, й політично не релевантні чоловікам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]