Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

186_osnovy_teorii_g

.pdf
Скачиваний:
75
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

120

Основи теорії ґендеру

що відбувається на фоні зменшення ґендерної сегрегації процесів соціалізації [13].

Оперування категорією ґендеру як недихотомічною та ідеологічно незаангажованою спростовує результати “поляризації характерів статі”, що призвела до сприйняття різні статеві ролі як вияву “природних” якостей чоловіків і жінок і тим самим легітимізувалася.

На цьому ґрунті виникає “нова психологія статі”, котра прагне подолати вказані обмеження традиційних психологічних досліджень. Ця теорія пояснює становлення статі у дітей на основі існуючих в культурі соціальних стереотипів і говорить про те, що діти використовують стать як принцип пізнання світу, тому що культура всіма засобами наполягає на тому, що стать є найважливішою категорією в соціальному житті. Змін зазнає поняття статі, яке постає як складне поєднання психологічних рис, соціальних ролей та поведінкових стратегій, сформованих за впливу ситуаційних вимог. Сама ж поведінка, як зауважує І.Клєцина, не має ознаки статі, вона обумовлена психосоціальним досвідом індивіда, його здатністю до научіння і мінливими умовами конкретних соціальних обставин [10].

Таким чином ми вийшли на останню, найбільшу складову ґендеру – соціальну, якою, виходячи із визначення власного предмету, має опікуватися соціологія.

Серед соціологічнних теорій найбільшу увагу соціальним чинникам статі приділяє соціорольова теорія. Вона набула великої популярності на наших теренах ще з часів радянського союзу. Соціорольова теорія розроблялася Р.Лінтоном, а згодом набула розвитку у роботах Т.Парсонса, Дж.Мердок та М.Комаровські. Виникнувши у соціології в середині минулого століття, ця теорія прагне пояснити соціальні ефекти розділення людей за статтю (розподіл праці, нерівність у доступі до суспільних ресурсів, відмінності у стратегіях поведінки та способах мотивації та оцінок) через аналіз особливостей ролей, які виконують чоловіки та жінки у суспільстві. Основним предметом її вивчення стали “статеві (а віднедавна “ґендерні”) ролі” у їх ста-

Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники ґендеру 121

стали “статеві (а віднедавна “ґендерні”) ролі” у їх статичному та динамічному аспектах.

У такому статеворольовому підході аналізу підлягає соціальна компонента ґендеру, але вона подається як дана (пасивно засвоєна), що за методологією нагадує традиції біодетермінізму. Останній загалом досить часто проглядає з багатьох, зокрема структурно-функціоналістських соціологічних та психологічних концепцій. Але досліджуючи феномен ґендеру через опис наявного розділення на чоловічі та жіночі ролі, навряд чи можна вийти за межі існуючих відносин, більш того, стає неможливим використовувати ґендерний концепт при обговоренні проблем влади та нерівності. Саме за ці недоліки, які відсилають нас до есенціалістської традиції, критикували соціостатеву теорію Б.Торн та Г.Рубін.

Розглядаючи статеворольовий підхід, І.Клєцина виділяє його основні постулати. Один з них стверджує, що освоєння статевої ролі передбачає наявність не тільки певного типу поведінки, але і конкретних особистісних особливостей, способу життя, а також можливості суб’єкта інтеріоризувати пропоновані культурні стандарти. Статеворольова концепція була орієнтована на підтвердження і обґрунтування природності відмінностей в соціальній поведінці чоловіків і жінок, але в той же час вона інтенсифікувала розвиток феміністської думки в напрямі аналізу соціокультурних чинників, які постають у ролі детермінант статевих відмінностей.

Загалом спроби пояснення системи стать-ґендер біологічними, психічними чи соціальними чинниками утворюють своєрідний континуум пояснення ґендерної диференціації, полюсами якого стали есенціалізм та конструктивізм.

Есенціалізм у своєму прагненні визначити сутність чоловічої та жіночої статі опирається перш за все на біологічні та психологічні її прояви, апелюючи при цьому до біодетермінізації. Соціальний конструктивізм не визнає жодної вродженої риси, споконвічного покликання чи еволюційно закріплених схильностей, від-

122

Основи теорії ґендеру

шукуючи у кожному випадку соціально-культурні та політикоекономічні умови його виникнення.

Прихильники соціального конструктивізму стверджують, що ґендер не є ні сукупністю особистісних психологічних рис, ні роллю, а постає як специфічний спосіб соціального творення. Ненав’язливо, мовби мимовілі, проявляючись у щоденній взаємодії, ґендерні конструкти сприймаються учасниками як щось природне, дане. Конструктивістський аналіз ґендеру залучає новітні інтерпретативні дослідницькі стратегії, що дає змогу проявити процес конструювання статі, у якому наука відіграє далеко не останню роль.

Їх аналіз порушує самі основи наукового знання, через критику вони заявляють про зміну методологічних основ соціального пояснення статі. Перша відмінність стосується розуміння суті категорій “стать” і “статеві відмінності”. На думку Р.ХареМустин та Д.Маречек, роботи феміністськи орієнтованих психологів в області статеворольової соціалізації залишаються в полоні ортодоксальних уявлень про феномен статі як детермінанту соціальної ролі і психологічної поведінки, адже за таких умов фактично було поставлено знак рівності між поняттями “стать” і “статеві відмінності”. Наступна відмінність концепції соціального конструювання ґендеру від теорії статеворольової соціалізації пов’язана з підкресленням діяльнісного, а не пасивного характеру засвоєння суб’єктом ґендерного досвіду. Окрім того соціальним конструктивізмом ґендерні відносини розуміються не просто як відмінність-доповнення, а як відносини нерівності, де домінуючі позиції займають чоловіки.

Подальшою темою для досліджень і дискусій стає власне ґендерна соціалізація як механізм передачі ґендерних відмінностей новому поколінню. У рамках сучасних ґендерних досліджень функціонують різні тлумачення їх центрального поняття. Так, О.Вороніна виділяє три напрямки розуміння ґендеру:

Ґендер як соціальна конструкція через механізми соціалізації, розподілу праці, ґендерних ролей, мас-медіа, стереотипізування.

Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники ґендеру 123

Ґендер як мережа, структура або процес, тобто розуміння ґендеру як стратифікаційної категорії разом з іншими стратифікаційними категоріями.

Ґендер як культурна метафора у філософських і постмодерністських концепціях.

При трактуванні ґендеру як соціальної конструкції дослідницький аналіз спрямовується на відтворення моделі соціальних відносин (інтерактивної чи соціоінституційної). Відповідно ґендер може конструюватися самим індивідом або ж базовими соціальними інститутами. Ґендер як соціальний інститут вивчає Дж.Лорбер. Тут центральне поняття – ґендерна ідеологія – надбудова, що повсяк час відсилає до статі, виправдовуючи її статус-кво.

Ґендер як систему міжособистісної взаємодії досліджують Г.Гарфінкель, К.Вест та Д.Зіммерман. В рамках цих теоретичних схем основна увага зосереджена на процесі творення ґендеру через створення та відтворення відмінностей. Ґендер як стратифікація розглядається так само, як і решта відомих стратифікаційних поділів (таких як належність до соціального класу, раси, віку). Тож конструювання у даному разі набуває характеру соціоструктурного процесу чи технології. Філософське і культурологічне бачення ґендеру пропонує нам його як культурну метафору, коли жінка і все асоційоване з нею стає стигмою, несучи певне символічне навантаження, стаючи таким чином основою для вивідних ціннісних суджень. Мається на увазі використання даного терміну як синоніму поняття стать – це своєрідне квазірозуміння ґендеру, яке зустрічається у демографії, економіці, деяких інших суспільних дисциплінах.

Але, на відміну від історії звернення різних дисциплін до проблематики статі, сучасні теоретичні конструкції ґендеру демонструють несподівані есенціалістсько-конструктивістські тяжіння: популярнішають соціобіологічні аналогії у суспільних науках; відсилання до архетипового у психології; активно розробляється інженерне конструювання у природничих науках.

Для суспільних наук особливо важливо, але й водночас важко елімінувати біодетерміністські конструкції з теорії, оскільки

124

Основи теорії ґендеру

вони лексикою і, часто, логікою заглиблені у повсякденне знання суспільства. Саме ж повсякденне знання пояснює ґендерні відносини суто есенціалістськи, ґрунтуючись на здоровому глузді та тих архетипових глибинах культури, відрефлексувати котрі надзвичайно складно. Класик нової ґендерно чутливої парадигми соціології Г.Гарфінкель зауважує, що прийняте в західних суспільствах уявлення розглядає чоловіка і жінку як визначені природно і недвозначно категорії буття з очевидно відмінними психологічними і поведінковими перевагами, які можливо передбачити, виходячи з репродуктивних функцій. Компетентні дорослі члени цих суспільств сприймають відмінності між чоловіком і жінкою як фундаментальні і стійкі. Ці відмінності підтримуються розподілом праці на чоловічу та жіночу роботи і часто – розвиненою диференціацією жіночних і чоловічих атитюдів і моделей поведінки, котрі стають важливими характеристиками соціальної організації.

Суспільні дисципліни, у свою чергу, “вертають” нам ці повсякденні уявлення через систему понять і умовиводів. Цілий ряд логічних зв’язків вибудовує для доведення біологічної зумовленості соціального в статі вже згадувана нами культурологія І.Когана [11]. На його переконання, біостатева диференціація містить у собі різні для чоловіків і жінок біологічні потреби, задоволення яких можливе лише в соціальному середовищі. Цей процес призводить до соціостатевої диференціації, яка наділяє стать конкретними соціальними значеннями, статусами і ролями. Останні ж передбачають як свій зміст різні інтереси і прагнення, різні якість і кількість участі чоловіків і жінок у соціальних взаємодіях, а також у збереженні, трансляції і перетворенні соціального досвіду. Культурно-статева диференціація може бути представлена як завершення біостатевої та соціостатевої диференціації. Можна навести численні приклади несподіваної редукції до біології та організму, які з’являються як аналогії, типології чи пояснення, у соціології та інших суспільних дисциплінах, що загалом вирізняються високою складністю і багатофакторністю власних теоретичних побудов.

Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники ґендеру 125

Науки про культуру і сама культура суспільства криє в собі символічну ієрархію чоловічого і жіночого, останнє поміщаючи у вишукане гето. Як зазначає Л.Ірігарей, традиційна дихотомія культура/природа пронизує першу – культуру – культом розуму, духа, Бога (батька і сина). Природі ж (а разом з нею і жінкам, які, як показав Фройд, присутні в символічному, культурному і соціальному передусім через природу пологів при народженні боголюдини) відводиться роль загадкової сили, котра виявляє себе потужністю землі, стихій, пасивною незмінністю і жіночною загадковістю.

І хоча ще століття тому Симона де Бовуар з позиції “другої статі” спростувала міфи і легенди про “таємницю статі”, “призначення жінки”, “загадку жіночої душі”, філософія статі, твори мистецтва, художня література сповнені намагань відкриття чи то викриття її (жінки) одвічної загадки. Ініціатори подібних пошуків, часом не помічаючи того, тим самим долучалися до ствердження і творення останньої.

Як зауважає І. Арістахова, посилаючись на Т.Чантер, прихильниці та прихильники ґендеру, прагнучи взагалі позбутися “статі” і ввести у вжиток ґендер, щоб забути стать, ставляться з явним упередженням і побоюванням до проблематизації будь-якої статевої відмінності [2]. Безсумнівно, зміщення акценту зі статі на ґендер допомогло і допомагає феміністському руху домогтися певної мети. Однак головна проблема полягає в тому, що, розглядаючи стать як щось дане-природжене, а ґендер як продукт культурного і соціального конструювання, теорія фемінізму продовжує відтворювати дихотомії. Але вже не стільки в ієрархії чоловікжінка, скільки – через ієрархії вродженого-набутого, культуринатури, біологічного-соціального. Саме ці дихотомії лежать в основі стереотипізування жіночого. Тому співвідношення статі та ґендеру має активно переосмислюватися.

Починаючи з розгляду тези про стать як твірну основу ґендеру, ми тепер звертаємося до протилежної: як ґендер визначає стать та як можливі тілесність і сексуальність як функція ґендерних відносин. Ознайомившись із сучасними науковими досягненнями і поглядами на проблематику жіночого і чоловічого у суспільстві та

126

Основи теорії ґендеру

природі, ще раз спробуємо звернутися до статі та категорії статі, уже використовуючи можливості поняття ґендеру.

Почнемо з тези С.Кесслер і В.Маккенни що, хоча геніталії конвенціонально приховані від публічного огляду у повсякденному життя, поза тим щоденно ми продовжуємо “спостерігати” світ двох природних варіантів нормальної статевої належності.

Тут стать визначається через ґендер. Точніше, через наявність однозначно трактованих рис того чи іншого ґендеру, су- б’єкт з одного боку заявляє про свою приналежність до статі (наявність генетичної, анатомофізіологічної та психотемпоральної відповідності нормі певної статі), а інший учасник інтерсуб’єктивної взаємодії здогадується про існування всіх цих компонентів статі. За прикладами далеко ходити не треба, адже щоразу, коли нам трапляється спілкуватися із незнайомим малям чи його батьками, ми відчуваємо недостатність ґендерних ознак для правильної ідентифікації статі, щоб зорієнтуватися у власних ґендерно забарвлених висловах, вчинках чи хоча б задля дотримання мовних правил. У цьому випадку на допомогу нам може прийти колір: у нашій культурі весь спектр червоного зарезервований для дівчаток, а синього – для хлопчиків.

Дійсно, оскільки дихотомія статі не може бути зведена до біології чоловіка та жінки, оскільки розвиток культури і цивілізації нівелюють одні та виявляють інші параметри людського існування в межах статі, то чи не єдиним способом означити стать для конкретної культури – це звернутися до заангажованих нею ґендерних образів, через символи яких ми реконструюємо належне статі, та й саму статеву належність членів суспільства.

Прихильники ідеї соціального конструктивізму, звертаючись до суспільних механізмів, аналізують соціальний символізм статевої дихотомії, який підтримується завдяки існуючим соціальним інститутам і прийнятим способам регуляції соціальних відносин. Серед них одним із найефективніших засобів збереження принципу диференціації статей є лінгвістичні і понятійні структури, які формують і підтримують соціальні уявлення про чоловіче і жіноче і визначають значення самого поняття “стать” для суспільства.

Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники ґендеру 127

Тож можна зробити висновок, що у той час як хід наукових дискусій рухався від розуміння статі до категорії статі і нарешті поняття ґендеру, більшість соціальних відносин керується зворотною логікою: від сприйняття певного ґендерного образу, до його однозначної ідентифікації з певною статтю як категорією з припущенням про відповідність їм анатомо-фізіологічних тілесних ознак.

Йдучи далі за цією логікою, слід піддати аналізу через призму поняття ґендеру як соціокультурно конструйованого і конструюючого механізму і саму сексуальність як основу статі. На думку Л.Аусландер першими, хто серйозно зайнявся сексуальністю з метою зрозуміти динаміку ґендера були саме послідовники психоаналітичної традиції [3]. Вони доводили, що особлива природа ґендерної диференціації означає, що її конструкція і репродукція відбуваються в найбільш інтимних сферах життя і з самого народження. Саме ними було показано, що на відміну від категорій раси та класу, ґендерні ідентифікації вкорінені у сімейних відносинах і системах раннього розвитку. Таким чином, історичне підпорядкування жінок чоловіками не могло бути пояснене лише за допомогою аналізу економічної, політичної і культурної систем, необхідне було дослідження психічного розвитку, включаючи процес оформлення сексуального бажання.

На цьому новому витку дослідження ґендеру ми маємо пов’язати вивчення ґендеру і сексуальності, заново переінтерпретовуючи біопсихічні його чинники, усвідомити важливість наукової роботи, фокусованої на розумінні бажання, суб’єктності, гомосексуальності та гетеросексуальності.

Зрештою, проблематизується, здається, вже останнє із можливих розділень: на стать і ґендер – оскільки з ним пов’язаний ряд допущень, які поступово виявилися доволі суперечливими. Спочатку це розділення повинне було усунути безпосередній причинний зв’язок між “біологічною” і “соціальною” статтю. Однак виявляється, що таке, на перший погляд, багатообіцяюче і евристичне уявлення про ґендер як “соціокультурну конструкцію” виходить з того, що існує “тіло” або “сексуальність” як щось, що передує конструкції – тіло як tabula rasa, на якому потім будуть задані

128

Основи теорії ґендеру

культурні преференції. На цю суперечність вказує Р.Хоф і Дж.Батлер. Їх аргументація опирається передусім на роботу М.Фуко з історії сексуальності, в якій він показав, яку “історію” має тіло, що розглядається досі як “природне”, тобто в якій формі наше розуміння жіночого чи чоловічого тіла спочатку опосередковано соціокультурно [4]. Дж. Батлер пропонує вирішити проблему, що виникла з поділом на стать і ґендер – а, фактично, природу і культуру – шляхом заперечення цього поділу. Якщо між статями не існує ніякої “природної” межі, то і тілесні ознаки повинні розглядатися як особливі ознаки-мітки в рамках культури. Якщо поділ на “чоловіче” і “жіноче” може бути зрозумілий як культурна конструкція, то він не є необхідним, у крайньому разі він може розглядатися як конструкція, яка штучно відображає природне. Р.Хоф підтримує думку, що для дискурсивної конструкції статті є характерним, що вона здається цілком природною. Відповідно до цього концепція статевої ідентичності, як однозначної, несуперечливої і безсумнівної, стає іррелевантною [20].

Тож підводячи підсумки даного розділу, слід зауважити, що є певна невизначеність та проблемність категорій, на яких ґрунтуються ґендерні дослідження – статі і ґендеру. Це, а також паралельний і не завжди односпрямований розвиток поняття “ґендер” у різних сферах (філософії, літературознавстві, соціології та психології); постійне обговорення його у термінах постструктуралізму і постмодернізму породило досить широкий спектр різних тлумачень. Що змусило вчених зосередити увагу перш за все на тому, яким чином і з яких компонентів конституювалося і конституюється сучасне уявлення про систему стать-ґендер.

Науковий пошук та численні дискусії даної теми здійснюються в рамках трьох теоретичних напрямків, які ми розглянули вище: біологічного детермінізму, соціорольової теорії (до якої близькі соціалізаційні та деякі інші соціально-психологічні концепції як теорії статус-кво) і соціального конструктивізму. Кожна з цих наукових та світоглядних систем знань про стать і ґендер, про ґендерний порядок має свої аргументи, свої прогалини і прийняті на віру положення. Їх критичний аналіз у цьому розділі був спрямований на пошук і плідне використання пізнавального

Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники ґендеру 129

потенціалу кожної. Поява та популярність всіх запропонованих за два останні століття активної уваги до ґендерних питань пояснень його природи зумовлювалася науковим та суспільним контекстом свого часу.

Використана література:

1.Айвазова С. Русские женщины в лабиринте равноправия (Очерки политической теории и истории. Документальные материалы). – М.: РИК Русанова, 1998.

2.Аристахова И. “Этика полового различия” в концепции Люси Иригари // Available from: http://www.nir.ru/Socio/scipubl/sj/34– arist.htm

3.Аусландер Л. Женские + феминистские + лесбийские–гей + квирисследования = гендерные исследования? // Гендерные исследования. – 2000/2. – №5.

4.Батлер Дж. Гендерное беспокойство // Антология гендерной теории. – Минск: Пропилеи, 2000.

5.Воронина О. Женщина и социализм // Феминизм: Восток. Запад. Россия. – М.: Наука, 1993.

6.Гендерные аспекты социальной трансформации / Отв. ред. М.Малышева. – М.: ИСЭПН РАН, 1996.

7.Грабовська І. Україна – простір гендерних утопій чи реальних проблем? // Сучасність. – 2002. – № 6.

8.Журженко Т. Социальное воспроизводство и гендерная политика в Украине. – Х.: Фолио, 2001.

9.Кіммел М. Гендероване суспільство. – К.: Сфера, 2003.

10.Клецина И. Развитие гендерных исследований в психологии на Западе // Иной взгляд. – №3.

11.Коган И. Основания гендерной культурологии // Available from http://www.kulturolog.h10.ru/articles/gendkult.htm

12.Кон И. Пол, гендер и сексуальность // Кон И. Лунный свет на заре. 2 изд. – М., 2002.

13.Крайг Г. Психология развития. – СПб., 2000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]