Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачимикроэконмика.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
887.81 Кб
Скачать

Тема 12. Ринки факторів виробництва

Задача 1

Попит на продукцію підприємства, що виготовляється опису­ється функцією: Q=30 - P. Пропозиція виготовлення за технологі­єю, що представлена функцією Q = 8L, де L - кількість працюю­чих на даному підприємстві, осіб, а обсяг пропозиції праці характе­ризується залежністю:

L = 2W, де W - погодинна ставка оплати праці, грн. Підприємство є монополістом на ринку благ і монополі­стом на ринку праці.

Визначити чисельність працюючих на даному підприємстві, ці­ну на продукцію та обсяги виробництва підприємства.

Задача 2

Підприємство є монополістом на товарному ринку, а на ринку праці конкурує з підприємствами Інших галузей. Попит на продук­цію підприємства характеризується функцією: Q= 25 - 0,5P; тех­нологія виробництва відображається функцією: Q = 1,5L, а пропо­зиція праці відповідає залежності L = 2,5W.

Визначити обсяги продажів і ціни на кожному з ринків.

Задача З

Функція галузевого попиту на продукцію підприємства має ви­гляд:

Q= 100 - 2P. Виробництво здійснюється за технологією, яку можна відобразити функцією: Q = 4L. а пропозиція праці відпові­дає функції

L = 0,25W.

Визначити обсяги продажів і ціни на кожному з ринків у випад­ку, коли підприємство працює як монополіст на ринку праці, а на ринку благ поводить себе як досконалий конкурент внаслідок віль­ного доступу підприємств б галузь.

Задача 4

Підприємство, що максимізує прибуток, поводить себе як до­сконалий конкурент як на ринку благ, так і на ринку праці. Вироб­ництво продукції відображається функцією: Q = 24, причому про­позиція праці відповідає такій функції: L = 0,2W. Попит на продук­цію підприємства описується функцією;

P = 50 - 2 Q

Визначити чисельність працюючих на даному підприємстві; обсяг виробництва та ринкову ціну на продукцію.

Задача 5

Підприємство є досконалим конкурентом на ринку товарів та ринку праці. За даного обсягу капіталу її технологія характеризу­ється виробничою функцією: Q = 200L - 50L, де L - чисельність працюючих на підприємстві.

Скільки працівників повинно найняти підприємство, якщо ціна продукту складає 0,5 грн., а ставка заробітної плати 100 грн.?

Задача 6

Функція пропозиції праці має вигляд: Q = -200 + Wс/м. А фун­кція попиту на працю: : Q = - 0,5WС/М + 280, де Q , Q - чисель­ність працівників, на яких пред'являють попит i які пропонують свої послуги на ринку праці відповідно, чол.; Wс/м - середньомісячна заробітна плата одного робітника, грн.

Накресліть графік попиту і пропозиції робочої сили й визначте розмір економічної ренти за умови, що рийок праці є абсолютно конкурентним.

Задача 7

Підприємство є монополістом на ринку продукції й функціонує в умовах досконалої конкуренції на ринку капіталу. Ціна одиниці капіталу - 60 грн. Збільшення обсягів виробництва внаслідок дода­ткового залучення капіталу при постійній кількості праці, що вико­ристовується, а також динаміка доходів підприємства наведені в таблиці.

Одиниці капіталу

4

5

6

7

S

9

10

Одиниці продукції

10

16

21

25

28

ЗО

31

Валовий доход, гри.

300

350

395

435

470

500

525

Визначте обсяг попиту підприємства на капітал.

Задача 8

Підприємство планує придбати верстат вартістю 10 тис. грн. Причому, при розрахунку техніко-експлуатаційних характеристик даного верстата було виявлено, що даний верстат буде приносити прибуток на першому році експлуатації у розмірі 6 тис. грн., 2-му -4 тис. грн., 3-му - 5 тис. грн., 4-му - 2 тис. грн.

Чи буде для підприємства вигідною дана інвестиційна угода?

Задача 9

Який розмір буде мати поточна дисконтована вартість застав­леного майна на 5 років вартістю 5 тис. грн., якщо дисконтна ставка становить І0%?

Задача 10

Докажіть розрахунками, що для Вас вигідніше взяти 140 тис. грн, готівкою одноразово, ніж брати по 38 тис. грн. щорічно, па по­чатку року. Протягом 4-х років. Скільки Ви виграєте чи втратите при цьому, якщо норма дисконту 10%?

Задача 11

Підприємству запропонували два верстати вартістю 20 і 25 тис. грн. Кожен з них уможливлює зменшення операційних витрат під­приємства на суми, наведені в таблиці.

Витрати (річна еконо­мія), тис. грн.

1-й верстат (20 тис. грн.)

2-й верстат (25 тис. грн.)

1-й рік

4

8

2-й рік

6

6

3-й рік

6

5

4-й рік

7

6

5-й рік

6

8

Вартість обох верстатів після 5 років використання дорівнює 0. Який з двох верстатів має вибрати підприємство? Для отримання їх воно може одержати кредит під 12% річних.

Задача 12

Підприємство розглядає інвестиційний проект із щорічними грошовими потоками 5000, 3000 та 4000 грн. відповідно протягом 3-х років. Початкові інвестиції становлять 10 000 грн.

Визначте, чи можна схвалити даний проект, якщо дисконтна ставка становить: а) 12%; б) 20%; в) 40% річних?

Задача 13

Розглядається пропозиція інвестувати 100 тис. грн., на строк 5 років при умові отримання щорічного доходу у розмірі 12%. Визначити економічну доцільність даної інвестиції.

Задача 14

Основний капітал оцінюється у 30 тис. грн. Строк його служби 5 років. Через 3 роки в результаті технічних нововведень ринкова ціна на аналогічне обладнання знизилася на 20%.

Які втрати матиме підприємство за даних умов?

Задача 15

Яку суму коштів Вам необхідно внести до Пенсійного фонду для того, щоб при виході на пенсію отримувати річний доход у роз­мірі 80 тис. грн., якщо відсоток складає 20%.

Задача 16

Площа доступних земельних угідь складає 120 га. Попит на зе­млю описується рівнянням: Q = 180 — 3R, де Q— площа земельних угідь, га: R - ставка ренти, тис. грн. за га. Ставка банківського від­сотку складає 10% річних.

Визначити рівноважну ставку, ренту та ціну одного га землі.

Задача 17

Земельна ділянка коштує 280 тис. грн. при ставці банківського відсотку у розмірі 10% та щорічному темпі інфляції 5%.

Як зміниться ціна даної ділянки (за інших рівних умов), якщо ставка банківського відсотка зросте до 15%, а щорічний темп ін­фляції до 10%?

Задача 18

Ціна обладнання становить 10 тис. грн. Використання даного обладнання дозволить щорічно (протягом 3-х років) отримувати доход у розмірі 2 тис. грн. Після третього року експлуатації облад­нання буде реалізоване за 5 тис. грн.

Визначити економічну доцільність даної угоди.

Задача 19

Господарю земельної ділянки пропонують її віддати за виплату протягом 10 років річної ренти у розмірі 200 грн. Відомо, що дана ділянка протягом найближчих 3-х років забезпечить щорічний чис­тий доход у розмірі 100 грн., а з 4-го по 7-й роки - 150 грн. і з 8-го по 10-й - 180 грн. Крім того, на 10-му році дану ділянку можна реа­лізувати за 1000 грн. Ринкова ставка відсотку протягом 10 років очікується розміром 8%.

Чи погодиться господар ділянки на дану угоду?

Задача 20

Технологія виготовлення продукції задається виробничою фун­кцією:

Q =. Дане підприємство закуповує фактори вироб­ництва по фіксованим цінам, а саме вартість капіталу становить 4 грн., праці - 1 грн. Попит на продукцію підприємства представле­ний функцією:

Q = 40 - 2P.

Виведіть функції попиту підприємства на фактори виробництва у довгостроковому періоді.