Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачимикроэконмика.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
887.81 Кб
Скачать

Задачі для самостійного вирішення Тема 1. Предмет та метод мікроекономіки

Задача 1

Приватне підприємство здійснює продаж двох продуктів харчу­вання (А і В), купуючи їх за 3 грн. та 2 грн. за одиницю відповідного товару. Накресліть лінію виробничих можливостей підприємства при витратах на товари в розмірі 90 грн. Чим визначаються її фор­ма, кут нахилу та віддаленість від початку координат?

Задача 2

На приватному підприємстві працює п'ять робітників. Щоден­ний виробіток кожного з них складає або дві одиниці товару А, або чотири одиниці товару В. Накреслити криву виробничих можливостей цього підприємства. Як зміниться її положення, якщо підприєм­ство придбає технологію, яка дозволить збільшити щоденний обсяг виробництва товару А одним робітникам на одиницю, а товару В - на 2 одиниці?

Задача 3

Мале підприємство має технологію, використання якої дає мо­жливість виготовити за добу або 30 од. товару А, або 50 од. товару В. Побудуйте лінію виробничих можливостей цього підприємства. Знайдіть точки на графіку для наведених у таблиці комбінацій виробництва товарів.

Варіанти виробництва

Товари, од.

А

Б

1 2 3

20

25 25

10 15 10

4

20

20

5

20

30

6

10

35

Визначити ефективний, неефективний і недосяжний варіанти виробництва.

Задача 4

Дана таблиця виробництва за умови певного запасу виробничих ресурсів на підприємстві

Варіанти виробництва

Товари, од.

А

Б

1

0

30

2

200

27

3

400

21

4

600

12

5

800

0

Визначити на графіку лінію виробничих можливостей підприємства.

Нехай технологію виробництва товару А удосконалено, а тех­нологія виробництва товару В залишилась без змін. Як це відобра­зиться на графіку? Покажіть і іншу ситуацію, коли науково-технічний прогрес стосується тільки виробництва товару В.

Задача 5

Витрати часу 1-го робітника на виробництво одиниці товару А складають 15 хв, а товару В - 45 хв. Накресліть лінію виробничих можливостей робітника в межах 8-годинного робочого дня.

Задача 6

Накреслити криву виробничих можливостей виготовлення про­дуктів А і В при використанні двох видів ресурсів (праці та капіта­лу). Протягом тижня може бути використано 360 людино-годин праці та 40 од. капіталу. Виробництво одиниці товару А потребує витрат 8 од. капіталу; одиниці товару В - однієї одиниці праці та однієї одиниці капіталу.

Задача 7

На підприємстві працює 10 робітників. Підприємство викорис­товує технологію, за якою витрати машинного часу на виробництво товару А складають 0,25 машино-годин. Побудувати криву виробничих можливостей підприємства, якщо воно працює у 2 зміни по 8 годин.

Задача 8

Існують два варіанти виробництва продуктів А і В на підприємстві.

Варіанти виробництва

Товари, од.

А

В

1

2

200 400

27 20

Якщо в даний період виробництво працює по варіанту 1, то якими будуть альтернативні витрати випуску додаткової одиниці товару В? А якими будуть альтернативні витрати виробництва до­даткової одиниці товару А?

Задача 9

У таблиці наведені можливі варіанти виробництва товарів А і В. Заповніть таблицю. Зробіть висновок, узагальнюючи отримані ре­зультати.

Варіанти виробництва

Кількість продукції, од.

Альтернативні витрати випуску додаткової одиниці

А

В

А

В

1

20

33

2

40

зо

3

60

25

4

80

15

5

100

0

Задача 10

На підприємстві працює 10 робітників, кожен з яких може ви­готовити за зміну або три одиниці товару А, або п'ять одиниць то­вару В. Підрахуйте альтернативну вартість виготовлення додатко­вих десяти одиниць товару В, якщо припустимо, що до цього під­приємство виготовило 25 од. товару А і 10 од. товару В.

Задача 11

Студент навчається в університеті, отримуючи стипендію в розмірі 40 грн. Покинувши навчання, він міг би працювати, прикладаючи рівні зусилля та отримуючи місячний заробіток у розмірі 250 грн. Які альтернативні витрати навчання в університеті?

Задача 12

Виробничий підрозділ підприємства виготовляє товари А і В. При незмінному обсязі ресурсів можливі наступні сполучення загального випуску на добу.

Варіанти виробництва

Обсяг випуску, од. на добу

А

В

1

2

25 30

180 130

Визначити альтернативні витрати збільшення товару А з 25 до 30 од., виражені в стільцях?

Задача 13

Підприємець вклав гроші у сумі 100 тис. грн. в проект А, що передбачає отримання інвестором щорічного прибутку у розмірі 15 тис. грн. Визначте альтернативну вартість проекту А, якщо за більш ризикованим проектом В, що потребує здійснення тих самих капіта­льних, вкладень, пропонуються щорічні прибутки у розмірі 15,5 тис. грн.

Задача 14

Визначте альтернативну вартість проекту модернізації вироб­ництва, якщо за умов здійснення інвестицій рентабельність вироб­ництва складатиме 20%, а банківські установи виплачують 24% рі­чних по депозитним внескам.

Задача 15

Погодинна заробітна плата споживача складає 10 грн. За това­ром по 8 грн./од. потрібно стояти 1 годину в черзі. За цим же това­ром по 12 грн./од. черги немає. При якому обсязі покупки раціона­льними є придбання дешевого товару для споживача?