Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
171.01 Кб
Скачать

1.1 Значення, суть та зміст розумового виховання учнів початкових класів

Серед усіх живих істот на Землі людина відрізняється перш за все наявністю розуму, здатністю думати, розмовляти, творити. Розум - одна з найкращих якостей людини. Від інтелектуального розвитку особистості залежить рівень її підготовки до життя, особисті доля і щастя. Широка, нічим не замінима функція розуму відзначена в численних українських народних афоризмах.

Розумове виховання потрібне людині не тільки для праці, а й для повноти духовного життя. Уміти творчо мислити і бути розумною повинна бути кожна людина, бо розум конче необхідний в усіх сферах людського життя. Тому справжнє розумове виховання орієнтує людину на життя в усіх його складностях.

Початкова школа покликана дати своїм учням окреслену її навчальним планом і програмами належну суму знань, умінь та навичок, і водночас розвивати їх розум так, щоб вони в перспективі, здобувши освіту ставали розумнішими і інтелектуально багатими і компетентними, з жадобою до знань людьми.

Забезпечивши розумове виховання молодших школярів, вчитель внесе свою посильну лепту у підготовку вкрай необхідної інтелектуальної еліти України.

Розум - це здатність людини мислити, відображати і пізнавати об'єктивну дійсність. Це найдосконаліша форма теоретичного осягнення дійсності, свідоме оперування поняттями, синтез знань на найвищому рівні творів та ідей. Він аналізує і оцінює, як дані органів чуття, так і розсудкову діяльність, а також сам себе.

У протилежність розсудку, він має синтетичний характер, пізнає об'єкт і його цілості, у взаєминах його частин.

Тому до розумового виховання належить цілеспрямована діяльність вихователів над розвитком розумових сил і мислення учнів, та прищеплення їм культури розумової праці. Воно передбачає набуття знань, розвиток пізнавальних і творчих здібностей, прищеплення інтересу до розумового збагачення впродовж усього життя, самостійному здобування знань і застосуванні їх на практиці. Самостійне здобування знань породжує зрілість думки.

Зміст розумового виховання учнів початкових класів охоплює:

- Розуміння значення знань,які здобуваються в школі, для життя і праці, громадської діяльності, будівництва самостійної Української держави;

- Розвиток допитливості, спостережливості, кмітливості, активності на уроках, прагнення самостійно виконувати завдання в класі і вдома;

- Уявлення про наукову організацію навчальної праці, навички самостійного читання дитячої літератури, уміння ділитися враженнями про прочитане;

- Негативне ставлення до списування, бездумного зубріння, шпаргалок, підказування, не виконання домашніх завдань;

- Шанобливе ставлення до Розуму і розумних людей, бажання стати розумною людиною;

Розумове виховання належить до однієї з найважливіших складових частин формування всебічно розвиненої людини, до одного з дійових чинників вирощення інтелектуальної еліти нації. Здійснюється воно в нерозривній єдності з усіма іншими виховними компонентами. Особистість виростає в певному духовному середовищі, коли існує естетичне, і морально-психологічне поле.

Розумове виховання реалізується у сукупності з формуванням наукового світогляду. Разом з цим воно виконує в початковій школі властиву йому специфічну функцію, спрямовану на розвиток інтелектуального потенціалу молодших школярів, пізнавальних мотивів, навичок розумової діяльності, творчого мислення , раціональної організації навчальної праці.

Розумове виховання - процес тривалий і складний. Успіх його забезпечується рядом факторів. Провідне місце серед них займає перш за все живе спілкування з розумними людьми. Розум плекається розумом. В образі свого вихователя діти повинні бачити безмежну відданість розумовому життю і науці. Тому дуже важливо, щоб молодший школяр з допомогою свого вчителя став розумово багатший, ніж був учора. Кращий спосіб розумового виховання, як цей годі й придумати.

Інтелект умножається також під впливом навколишнього середовища, ЗМІ, читання літератури.