Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk МОН ОНД new.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Рецензія

на дипломну (магістерську) роботу

"ЕКОТОКСИЧНИЙ ВПЛИВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ФІТОПЛАНКТОН РІЧКИ СМОТРИЧ"

студентки 5 курсу денної форми навчання спеціальності 7.010103 (8.010103 ) “Педагогіка та методика середньої освіти. Біологія”

природничого факультету

Олександрової Оксани Олександрівни

Проблема забруднення поверхневих вод важкими металами продовжує залишатись однією з найгостріших і у ХХІ столітті. Актуальною є ця проблема зокрема для природоохоронних територій, однією з яких є НПП «Подільські Товтри», де протікає річка Смотрич.

Дипломний проект Олександрової О.О. присвячений актуальній проблемі екотоксикологічного впливу важких металів на фітопланктон річки Смотрич як на первинне автотрофне джерело енергії, зникнення якого призведе до руйнації всієї водної екосистеми. Крім того, фітопланктон поглинає та зв’язує важкі метали і виступає потужним фіторемедіатором річкових екосистем.

Робота складається з реферату, переліку умовних скорочень, вступу, шести розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

У вступі обґрунтована актуальність проблеми, наукова новизна, практичне значення, апробація результатів, науково визначені предмет, мета і завдання дослідження.

У першому розділі розглядаються екотоксичні характеристики та впливи важких металів на фітопланктон прісних вод, розкриваються механізми дії важких металів на біоту.

У другому розділі глибоко аналізується різноманітність планктонної флори за різних умов забруднення важкими металами, розглядаються екологічні особливості фітопланктону та його зміни під впливом дії важких металів. Наводяться можливі шляхи детоксикації та фіторемедіації важких металів за участю фітопланктону у водних екосистемах.

Третій розділ містить повну характеристику району дослідження, матеріали та методику дослідження.

У четвертому розділі подано детальну екотоксикологічну характеристику впливу важких металів на фітопланктон річки Смотрич.

За час роботи Оксана Олександрівна показала вміння працювати з літературою, виконувати дослідження, будувати оригінальні таблиці та схеми, які систематизують отриманий матеріал, аналізувати результати дослідження та робити висновки і узагальнення. Крім цього, Олександрова О.О. брала участь у студентських наукових конференціях.

Аналіз дипломної роботи дозволяє зробити висновок, що її мета та завдання повністю реалізовані.

Дипломна робота «Екотоксичний вплив важких металів на фітопланктон річки Смотрич» є самостійним науковим дослідженням, виконаним на належному науковому рівні з дотриманням всіх вимог, що ставляться до робіт такого рівня, і може бути рекомендована до захисту з високою оцінкою.

Рецензент

кандидат біологічних наук, завідувач

кафедри біології та методики її викладання _________ О. М. Оптасюк

Рецензія

на дипломну роботу

«ЗМІНИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СИСТЕМИ КРОВІ В УМОВАХ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ТА ІМУНІЗАЦІЇ АПІТОКСИНОМ»

студента V курсу заочної форми навчання спеціальності 7.010103 (8.010103 ) “Педагогіка та методика середньої освіти. Біологія”

факультету фізичної культури

Павлюка Петра Васильовича

Вченими встановлено, що характерні для сучасного спорту високі фізичні й емоційні навантаження (при порушенні режиму, форсуванні тренувань тощо) можуть стати головною причиною зниження імунної реактивності організму спортсмена, збільшення випадків захворюваності. Таким чином, робота П.Д. Плахтія по вивченню змін білкового складу крові у лабораторних тварин і людини в умовах фізичних навантажень є актуальною. Результати роботи можуть бути використані фахівцями фізичної культури з метою попередження захворюваності спортсменів, збереження здоров’я і розвитку натренованості.

Робота виконана в лабораторії кафедри анатомії і фізіології людини та валеології. При проведенні експерименту використані високочутливі методи електрофоретичного розділення білків крові, розроблена методика отримання малих доз сироватки для імунологічних досліджень.

По результатам досліджень автором використано 115 праць науковців, з них 12 іноземних. Зроблені узагальнення змін білків крові, спричинені виконанням фізичних навантажень з врахуванням їх потужності. Особливого значення, на наш погляд, заслуговують дані про використання як матеріалу для імуногенезу в умовах фізичних тренувань бета-глобулінів. В звичайних умовах синтез антитіл іде переважно за рахунок гамма-глобулінів.

Результати експериментальних досліджень автора опубліковані в наукових збірниках, вони доповідались на всеукраїнських і міжнародних наукових конференціях, опубліковані у «Фізіологічному журналі».

Робота написана з дотриманням усіх належних вимог, а тому заслуговує високої оцінки і рекомендується до захисту.

Рецензент: кандидат біологічних

наук, доцент Д. Д. Совтисік

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]