Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PhC_him_2cV.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Джерела інформації

Основна література:

1. Фізична і колоїдна хімія/ В.І. Кабачний, Л.К. Осіпенко, Л.Д. Грицан та ін.; За заг. ред. В.І. Кабачного.-Харків.: Вид-во УкрФА «Прапор», 1999.-С. 151-174.

2. Фізична та колоїдна хімія. Збірник задач / В.І. Кабачний, Л.К. Осипенко, Л.Д. Грицан та ін.; Під ред. В.І.Кабачного. - Харьків: Вид-во НФАУ „Золоті сторінки", 2001. - С. 88-109.

3. Лекція з теми.

Додаткова література:

1. Физическая и коллоидная химия/ В.И. Кабачный, Л.К. Осипенко, Л.Д. Грицан и др..: Под об.ред. В.И. Кабачного.- Харьков.: Издательство УкрФА «Прапор», 2005.- С.151-174.

Граф логічної структури теми

Орієнтовна основа дії

Алгоритм рішення задач. Див. Заняття 1.

Набір завдань для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

Тест 1

Період напівперетворення деякої реакції А -> У обратно пропорційно залежить від початкової концентрації речовини А. Якого порядку дана реакція?

A. третього

B. першого

C. другого

D. нульового

E. дробового

Тест 2

Вкажіть порядок хімічної реакції, якщо експериментальні дослідження вказують на лінійну залежність величини зворотного концентрації реагентів від часу:

A.перший

B. другий

C. третій

D. нульовий

E. дробний

Тест 3

Для точного обчислення константи швидкості за величиною енергії активації застосовується стерічній | фактор, який враховує:

A. Хімічні властивості взаємодіючих сполук

B. Концентрацію реагуючих речовин

C. Температуру реакційної суміші

D. Взаємну орієнтацію реагують молекул

E. Будова молекул взаємодіючих сполук

Тест 4

Дослідження залежності швидкості реакцій від різних факторів дозволяє інтенсифікувати технологічні процеси фармацевтичних виробництв, визначати терміни придатності лікарських препаратів і т.п. Який з факторів не впливає на константу швидкості хімічної реакції?

A. Температура

B. Природа реагуючих речовин

C. природа розчинника

D. Концентрація реагуючих речовин

E. Ступінь дисперсності твердої речовини

Тест 5

Температурний коефіцієнт швидкості реакції дорівнює 3. У скільки разів зросте швидкість реакції при підвищенні температури на 30 ° С?

A. В 9 разів

B. У 18 разів

C. У 27 разів

D. В 36 раз

E. У 45 разів

Еталони відповідей до рішення цільових навчальних завдань:

тест 1-С, тест 2- B, тест 3-D, тест 4- D, тест 5-С.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку заняття перевіряється підготовленність студентів до заняття шляхом усного опитування, або тестування. Далі студенти студенти працюють самостійно у відповідності до ООД, викладених у методичних вказівках. Рішення ситуаційних задач оформлюється в робочому журналі. Далі проводиться поточний контроль за темою (набори тестів). Потім розглядаються результати самостійної роботи, аналізуються помилки, підводяться підсумки заняття.

        1. Заняття 13

          1. Молекулярна кінетика. Каталіз

Актуальність теми

Каталіз - виборче прискорення одного з можливих термодинамічно дозволених напрямків хімічної реакції під дією каталізатора, який багаторазово вступає в проміжну хімічну взаємодію з учасниками реакції і відновлює свій хімічний склад після кожного циклу проміжних хімічних взаємодій. Каталізатор змінює механізм реакції на енергетично більш вигідний. Каталізатор утворює з молекулою одного з реагентів проміжну сполуку, в якій ослаблено хімічні зв'язки. Це полегшує його реакцію з другим реагентом. Важливо зазначити, що каталізатори прискорюють оборотні реакції, як в прямому, так і в зворотному напрямках. Явище каталізу поширене в природі (більшість процесів, що відбуваються в живих організмах, є каталітичними) і широко використовується в техніці, фармації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]