Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_uk_2013.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
869.89 Кб
Скачать

Граф логічної структури теми «українська анатомічна лексика та термінологія. Вивчальне читання текстів на тему: «опорно-рухова система». Правопис слів іншомовного походження»

ЦІЛЬОВІ НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1. Утворіть прикметники від поданих іменників, придумайте і запишіть з ними словосполучення:

Кістка, суглоб, хребет, щелепа, плече, коліно, м’яз, груди, хребець, зв’язка.

Завдання 2. Придумайте й запишіть словосполучення з поданими словами так, щоб проілюструвати відмінності в їх значеннях:

Клітка/клітина, міцний/щільний, будова/будівля, гладкий/гладенький, травний/травневий, сполука/сполучення/з’єднання, рідина/речовина, середа/середовище, здатність/здібність.

Завдання 3. З поданих слів складіть речення, поставивши слова в потрібній формі:

    1. Органи, скелет, система, опора, м’язи, рух, відносити, та, зв’язки, до.

    2. Порожнина, рідина, виділятися, суглоб, стінка, у, суглобовий, зі, стінка.

    3. Залежати, виконуваний, форма, від, вони, величина, функції, та, м’язи.

Завдання 4. Перекладіть українською мовою:

Аппарат движения представляет собой совокупность костей, соединений между ними и скелетной мускулатуры. Кости с помощью хрящей, суставных капсул объединяются в единую функциональную систему, которая приводится в движение мышцами. В скелете выделяют твердую часть, насчитывающую более 200 костей. Выделяют также мягкий скелет, образованный фасциями соединительной ткани, который располагается вокруг мышц.

Завдання 5. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

ОПОРНО-РУХОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ

Функції опорно-рухової системи. До системи органів опори та руху відносять скелет, зв’язки та м’язи. Система органів опори та руху працює як єдине ціле. Скелет і м’язи ростуть і функціонують у тісному взаємозв’язку. Скелет є опорою та захистом усього організму й окремих його органів. Багато кісток скелета є потужними важелями, які з допомогою м’язів виконують різноманітні рухи.

У процесі еволюції скелет зазнав більш чи менш виражених змін. Особливо змінився череп, який містить головний мозок та органи чуттів, і частини скелета, пов’язані з трудовою діяльністю та прямоходінням. Це, у першу чергу, стосується вільних верхніх кінцівок, що виконують трудові процеси, кісток нижньої кінцівки, які є опорою під час прямоходіння, особливо стопи й таза. Змінилися й пропорції тіла. Все це призвело до виникнення характерних особливостей. Найважливішими з яких є вертикально розташований хребетний стовп з вигинами, який складається з хребців, що поступово збільшуються в розмірах зверху вниз, сплощена широка грудна клітка, череп з округлою випуклою верхньою частиною, яка підвищується над іншою частиною, а в черепі помітно переважає його мозкова частина.

Скелет людини складається зі скелета голови, скелета тулуба, скелета верхніх і нижніх кінцівок та їх поясів.

Скелет голови (череп) складається з мозкового та лицьового відділів. Мозковий відділ черепа складається з кісток, нерухомо з’єднаних між собою. Це парні тім’яні та скроневі кістки та непарні лобова, потилична, клиноподібна кістки. У потиличній кістці є великий потиличний отвір. Через нього порожнина черепа з’єднується з хребетним каналом. Лобова, потилична та тім’яні кістки утворюють склепіння черепа.

Лицьовий відділ черепа складається з 15 кісток. Найбільші кістки – верхньощелепна, нижньощелепна, носова, вилична. В очних ямках містяться органи зору – очні яблука. Нижньощелепна кістка — це єдина рухома кістка черепа, яка має заглибини – лунки. У лунках щелепних кісток містяться корені зубів.

Скелет тулуба складається з хребетного стовпа (хребта) та кісток грудної клітки.

Хребетний стовп утворюють 33-34 хребці, з них 24 хребці вільні (5 шийних, 12 грудних, 5 поперекових), а 5 крижових і 4-5 куприкових зрослись один з одним.

Хребець має тіло, дугу та відростки.

Всередині хребта розташований хребетний отвір. У ньому міститься спинний мозок.

Грудну клітку утворюють грудні хребці, груднина, або грудна кістка, і 12 пар ребер. Ребра – це плоскі дугоподібні кістки. Їх задні кінці рухомо з’єднані з хребцями грудного відділу хребта, а передні кінці десяти верхніх ребер з’єднані хрящами з грудниною. Дві нижні пари ребер коротші за інші й закінчуються вільно. Таке з’єднання кісток грудної клітки забезпечує вдих і видих.

Скелет верхньої кінцівки складається з плечового пояса та скелета вільної верхньої кінцівки. Плечовий пояс складається з парних плоских кісток – ключиці та лопатки. Кожна ключиця одним кінцем з’єднується з грудниною, другим — з лопаткою.

Вільна верхня кінцівка складається з трьох відділів: плеча, передпліччя та кисті. До цих відділів входять такі кістки: плечова (плече), ліктьова та променева (передпліччя), зап’ясток, п’ясток, фаланги пальців (кисть).

У верхній кінцівці є три великі суглоби: плечовий, ліктьовий та променево-зап’ястковий.

Скелет верхньої кінцівки виконує опорну функцію та є органом праці.

Скелет нижньої кінцівки складається з тазового пояса та скелета вільної нижньої кінцівки.

Тазовий пояс утворюють парні тазові кістки (клубова й сіднична) та крижова кістка. Спереду тазові кістки з’єднуються, утворюючи на півсуглоб, так зване лобкове зрощення. Тазові кістки міцно зрослися з крижами. На кожній тазовій кістці є заглибина, в яку входить головка стегнової кістки. Тазова та стегнова кістки утворюють тазостегновий (кульшовий) суглоб.

Скелет вільної нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки (стегно), надколінка, великої гомілкової та малої гомілкової кісток (гомілка), кісток стопи — передплесна, п’яткової кістки, плесна, кісток пальців.

У нижній кінцівці є такі великі суглоби: тазостегновий (кульшовий), колінний і гомілковостопний.

Нижня кінцівка виконує опорну функцію, бере участь у пересуванні тіла.

Завдання 6. Дайте письмові відповіді на запитання:

  1. Які функції виконує опорно-рухова система?

  2. Які найважливіші зміни відбулися зі скелетом у процесі еволюції?

  3. З яких відділів складається череп?

  4. Які парні та непарні кістки утворюють мозковий відділ?

  5. Які парні та непарні кістки утворюють лицевий відділ?

  6. На які відділи поділяється хребет людини?

  7. Які кістки утворюють пояс верхніх кінцівок?

  8. Які відділи та кістки входять до складу вільної верхньої кінцівки?

  9. Які кістки утворюють пояс нижніх кінцівок?

  10. Які відділи та кістки входять до складу вільної нижньої кінцівки?

  11. Які з’єднання кісток існують?

  12. Що таке суглоб?

  13. Які суглоби верхньої кінцівки ви знаєте?

  14. Які суглоби нижньої кінцівки ви знаєте?

Завдання 7. Прочитайте два мікротексти, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

І. Кістки скелета складаються з кісткової та хрящової тканини. Кісткова тканина містить багато неорганічних речовин. Вони надають їй твердості. Органічних речовин менше, вони забезпечують її пружність.

Хрящова тканина містить більше органічних речовин, ніж кісткова, тому хрящі еластичні та пружні. Хрящі вкривають кінці кісток.

Кістки бувають трубчасті, плоскі та змішані.

Трубчасті кістки міцні та легкі. Вони бувають довгими, наприклад, кістки кінцівок, і короткими, наприклад, кістки пальців.

Трубчасті кістки складаються з циліндричного тіла – діафіза та розширених кінців – головок, або епіфізів.

П

Т

і

л

о

оверхня кістки вкрита шаром сполучної тканини. Вона називається надкісниця. Кінці кістки (верхня та нижня головки) вкриті хрящами й не мають надкісниці.

Через надкісницю проходять нерви та кровоносні судини. Вони постачають кров до зовнішньої поверхні кісток. До внутрішньої поверхні кісток кров надходить через артерії, які проникають всередину кістки.

Плоскі кістки мають різну товщину й бувають різноманітної форми. Вони складаються з щільної кісткової тканини. У порожнині кісток є губчаста речовина. До плоских кісток належать лопатки, тазові кістки, груднина, кістки черепа тощо.

ІІ. М’язи — органи тіла тварин і людини, які складаються з м’язової тканини, здатної скорочуватися під впливом нервових імпульсів, і здійснюють переміщення тіла в просторі. У типовому м’язі є частина, що активно скорочується, – тіло (черевце) та пасивна частина – сухожилок (частіше на обох кінцях), яка прикріплює м’яз до кісток скелета. Кожен м’яз має велику кількість капілярів і нервових волокон. Судини та нерви підходять до м’яза через сполучнотканинні оболонки. М’яз складається з волокон, між якими розташована сполучна тканина. Зверху м’яз також вкритий сполучною тканиною, в якій містяться судини й нерви. М’яз із сухожилками з’єднується за рахунок колагенових волокон.

Форма та величина м’язів залежать від виконуваних ними функцій. Розрізняють довгі, короткі та кругові м’язи. Довгі м’язи розташовані на кінцівках, а короткі там, де рухи незначні, наприклад, між ребрами. Широкі м’язи розташовані на тулубі, а кругові – навколо отворів. Згідно з виконуваними функціями м’язи поділяють на згиначі, розгиначі, обертачі, відвідні та привідні. За групами розрізняють м’язи голови, тулуба та кінцівок.

Завдання 8. Придумайте та запишіть назви мікротекстів завдання 6.

Завдання 9. Закінчіть речення,запишіть їх повністю:

  1. За формою розрізняють кістки … (які?).

  2. Діафіз – це … (що?).

  3. Епіфіз – це … (що?).

  4. До трубчастих кісток належать, наприклад, … (які?).

  5. До плоских кісток належать, наприклад, … (які?).

  6. Черевце м’яза – це … (що?).

  7. Сухожилок – це … (що?).

  8. Залежно від функцій м’язи поділяють на … (які?).

С

т

е

г

н

о

Завдання 10. Запишіть слова, вставляючи, де потрібно, пропущені букви та знаки:

Ауд…тор…я, профес…ор, б…юро, д…плом, пац…єнт, асп…рант, кру…з, в…бр…он, тонз…л…т, ін…єкц…я, ател…є, пед…к…юр, біл…ярд, бар…єр, шамп…н…он, тон…а, пас…янс, інту…ц…я, гал...юц…нац…я, ко…ф…іц…єнт, полі…кл…н…ка, д…агноз, с…ндесмоз, к…фоз, скал…оз.

Завдання 11. Іншомовні слова, подані російською мовою, перекладіть українською та запишіть у дві колонки: 1) з буквою і; 2) без букви і:

Аспирант, операция, антрацит, фабрика, архив, санаторий, эшелон, дозиметр, квинтет, эгоцентризм, ажиотаж, анальгин, позитрон, ксилофон, гирлянда, смокинг, адажио, азалия, шприц, горизонтальный, девиз, эстетика, продукция, мотив, абориген, аксиома, категория, пудинг, клавиша, голкипер, эдикт, кумыс, аметист, корица, амфитеатр, аквамарин.

Ключ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитайте початок вислову французького філософа М. Монтеня: «… є наша поведінка».

Завдання 12. Замініть словосполучення відповідниками – словами іншомовного походження:

1. Відступ у першому рядку тексту. 2. Розмова між двома особами. 3. Керівник хору, оркестру. 4. Проїзд, прокладений під землею або пробитий у горі. 5. Завіса з тканини. 6. Літературний текст опери. 7. Певний режим харчування. 8. Густо плетена бавовняна тканина. 9. Музичний супровід. 10. Наука про явища спадковості й мінливості організмів. 11. Різко окреслена протилежність у чомусь. 12. Легкий жіночий домашній одяг. 13. Довжина замкнутого контуру. 14. Драматичний або музичний твір. 15. Постановник спектаклю. 16. Близькі за значенням слова. 17. Бортпровідниця на літаках. 18. Повідомлення телеграфом. 19. Ланцюг подій у художньому творі. 20. Виняткове, незвичайне, рідкісне явище.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ДОСЯГНЕННЯ КОНКРЕТНИХ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ

    1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з м’яким знаком:

      1. Педик…юр, борд…юр, лозан...я.

      2. Ател…є, ад...ютант, , п..єдестал.

      3. Дос…є, інтерв…ю, шампін…йон.

      4. Екстер…єр, бад...ян, п…юре.

      5. Павіл…йон, сомел…є, кон…як.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з апострофом:

  1. Сал...монела, брош…ура, алел… .

  2. Бінокл…, кал...ян, б…юст.

  3. Модел…єр, рел…єф, кон…юнктура.

  4. Ін…єкція, суб…єкт, дистриб…ютор.

  5. К…ювез, карб...юратор, вар…єте.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з подвоєними приголосними:

  1. Ал…ергія, бас…ейн, тон….а.

  2. Гіп…ократ, ван…очка, ін….ервація.

  3. Капіл...яр, беладон…а, бал…аст.

  4. Сальмонел...ьоз, цел..юліт, сим…етрія.

  5. Ім…обілізація, ап..лікація, ім…унітет.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з И:

  1. Т…амін, еритроц…т, в…скоза.

  2. Б...дон, коорд…нація, менінг…т.

  3. Т…мус, б…цепс, в…тамін.

  4. Х…мус, морф…н, еп…фіз.

  5. З…гота, с...напс, р…ніт.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з І:

  1. Іш...ас, п…паренх…ма, в…ніл.

  2. П…гмент, б…нт, к…фоз.

  3. М...гдалик, прокар…от, от…т.

  4. В…рус, тимоз…н, кол…т, .

  5. Анальг…н, сепс... с, трот…л.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з Ї:

  1. Гуан...н, андро…д, д…ск.

  2. Тр...цепс, д..агноз, коло…дний.

  3. Поліпло…дія, органо…д, арахно…дит.

  4. М…тоз, л...кер, дипло…дний.

  5. Мен...ск, его…зм, кар…отип.

  1. Знайдіть рядок слів іншомовного походження з Є:

  1. Кальці…мія, с…лекція, еф…мер.

  2. А...роб, м..н…ск, паці…нт.

  3. Ко...нзим, ар…ал, р…ологія.

  4. Пле…р, гігі…на, мі…лоцит.

  5. М...йоз, п…псин, р…дукція.

  1. Знайдіть правильно перекладене речення: Свод черепа образуют лобная, затылочная и теменная кости, соединенные швами:

    1. Звід черепа утворюють лобова, потилична й тім’яна кістки, з’єднані швами.

    2. Склепіння черепа утворюють лобова, потилична й тім’яні кістки, з’єднані швами.

    3. Склепіння черепа образують лобова, потилична й тім’яна кістки, з’єднані швами.

    4. Склепіння черепа утворюють лобова, потилична та тім’яна кістки, сполучені швами.

    5. Склепіння черепа утворюють лобова, скронева та тім’яна кістки, зв’язані швами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]