Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_uk_2013.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
869.89 Кб
Скачать

3. Запишіть словосполучення, вставляючи пропущені букви:

Сільськ... веч...рниці, ш..вкові нитк..., трох... пш...ниці, свіж... ж...втк..., коч...рга без ручк...; зморшк... на ч...лі, ж..наті чоловік..., зірвавш... ч...решню, перебуваюч...ни суш..., глибок... калюж..., довг... фаланг...; кістк... гомілк..., блукаюч... вогник..., вправляюч... вивих..., сух... дріждж ... дольк... груш.... .

Завдання 4. Спишіть текст, вставляючи пропущені букви:

Внутр...шні органи ро...ташовані (наприклад, у ...савців) у пор...жнинах тіла, а також у д...лянці голови та ш...ї. Вони б…руть участь у обм...нних процесах, забе...печенні його поживними р...човинами та вив...денні продуктів обм...ну р…човин. Залежно від походження, особливостей будови та функцій внутр...шні органи утворюют... с...стеми.

Завдання 5. Придумайте й запишіть словосполучення з поданими словами так, щоб проілюструвати відмінності в їх значеннях:

Клітка/клітина, міцний/щільний, будова/будівля, гладкий/гладенький, травний/травневий, сполука/сполучення/з’єднання, рідина/речовина, середа/середовище, здатність/здібність.

Завдання 6. Перекладіть українською мовою:

Предстательная железа, продукты обмена веществ, мерцательный эпителий, межклеточная жидкость, происхождение клеток, строение органа, связь с окружающей средой, мочеполовая система, виды соединительной ткани, деятельность надпочечников, строение клетки, развитие организма, совокупность тканей, внутренние органы, покрывать тело снаружи, углеводные соединения, движения частей тела, взаимосогласованная деятельность, биологически активные вещества, железы внутренней секреции.

Завдання 7. Прочитайте текст, приготуйтеся до виконання подальших завдань:

ОРГАНІЗМ ЯК БІОЛОГІЧНА СИСТЕМА

Загальна характеристика будови та хімічного складу клітини. Як і всі інші живі організми, тіло людини складається з клітин. Клітина – це жива система, яка може існувати самостійно або бути структурною й функціональною одиницею організму. Клітини людського тіла мають різні форми: вони можуть бути кулястими, дископодібними, призматичними, кубічними, зірчастими, веретеноподібними тощо.

Клітини мають складну будову та хімічний склад. До хімічного складу клітини входять мікроелементи (водень, кисень, вуглець, азот, кальцій, фосфор, калій, натрій і сірка) та мікроелементи. У клітині хімічні елементи утворюють органічні (білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти) та неорганічні (вода, мінеральні солі, двоокис вуглецю) сполуки.

Тканини. У процесі ембріонального розвитку організму клітини спеціалізуються на виконанні певних функцій в організмі. Цей процес називають диференціюванням клітин. З клітин утворюються тканини.

Тканиною називають сукупність клітин і неклітинних структур, які мають спільне походження, будову та функції. В організмі людини розрізняють чотири тканин: епітеліальну, сполучну, м’язову та нервову.

Епітеліальна тканина утворює більшість залоз, а також покриває тіло зовні та вистилає порожнини тіла та внутрішніх органів. Розрізняють декілька типів епітелію, які відрізняються за походженням, розташуванням, будовою та функціями. Він може складатися з одного (одношаровий) і декількох (багатошаровий) шарів клітин. Залежно від форми епітелій поділяється на плоский, кубічний, циліндричний, миготливий.

Сполучна тканина (тканини внутрішнього середовища) складається з основних клітин і міжклітинної речовини. Зі сполучної тканини утворені кістки, хрящі, оболонки різних органів. Сполучна тканина поділяється на такі види: трофічні (кров та лімфа), опорно-трофічні (ретикулярна, жирова, пухка сполучна тканина, щільна сполучна тканина) та опорні (кісткова та хрящова). Жирова та ретикулярна (складає основу кровотворних органів) є особливими різновидами сполучної тканини.

Сполучна тканина виконує в організмі різноманітні функції: а) трофічну (бере участь у обміні речовин); б) захисну (бере участь в утворенні імунітету); в) опорну – (утворює скелет людини); г) є основою структури різних органів.

М’язовій тканині притаманна здатність до скорочення, яка забезпечує пересування людини, а також рухи частин її тіла. Розрізняють поперечносмугасту (посмуговану) та гладеньку (непосмуговану) м’язову тканину. Серцевий м’яз є особливим різновидом м’язової тканини.

Нервова тканина складається з нервових клітин (нейронів), відростки яких утворюють нервові волокна, та елементів нейроглії, які оточують нейрони. Усі елементи нервової тканини утворюють нервову систему організму, яка забезпечує регуляцію діяльності організму та його зв’язок з довкіллям.

Органи, фізіологічні та функціональні системи. У процесі еволюції багатоклітинних організмів відбулося диференціювання клітин: з’явилися клітини, різні за розмірами, формою, будовою та функціями. Клітини, подібні за будовою та функціями, об’єдналися в тканини. Декілька тканин, об’єднаних у певну структуру, утворюють орган.

Орган – це частина тіла, яка має певну форму, будову та виконує одну чи декілька функцій. Органи складаються з декількох тканин, але одна з них завжди переважає та визначає його основну функцію.

Органи, що разом виконують певні функції, утворюють систему органів. Фізіологічні системи – це анатомічне або функціональне об’єднання органів, які виконують в організмі спільну функцію. В організмі людини виділяють нервову, ендокринну, опорно-рухову, кровоносну, дихальну, травну, сечостатеву, видільну, а також систему органів чуттів.

Для забезпечення процесів життєдіяльності й виконання різноманітних функцій необхідною є взаємоузгоджена діяльність органів і фізіологічних систем. Наприклад, надходження кисню в клітини й виведення з них вуглекислого газу здійснюється завдяки спільній діяльності дихальної, кровоносної та нервової систем. Взаємоузгоджене об’єднання різних органів і фізіологічних систем, спрямоване на досягнення корисного для організму результату, називають функціональними системами.

Гуморальна регуляція Існують два види регуляції діяльності організму – нервова та гуморальна. Гуморальна регуляція – це координація фізіологічних функцій організму людини через рідкі середовища – кров, лімфу, тканинну рідину. Факторами гуморальної регуляції є біологічно активні речовини, що називаються гормонами, та продукти обміну речовин, або метаболіти (наприклад, продукти розпаду білків, вуглекислий газ). Гормони є найбільш важливими біологічними регуляторами обміну речовин та інших функцій організму людини.

Гормони виробляються спеціальними органами – залозами. Розрізняють три типи залоз: 1) залози внутрішньої секреції, які не мають спеціальних проток і виділяють секрет у кров (наприклад, щитовидна, надниркові, передміхурова); 2) залози зовнішньої секреції, які мають спеціальні протоки та виділяють секрет на поверхню шкіри або в порожнини органів, наприклад, слізні, слинні, сальні, молочні, потові; 3) залози змішаної секреції, які поєднують властивості залоз внутрішньої та зовнішньої секреції, наприклад, підшлункова, деякі статеві.

Отже, організм людини має дуже складну будову: він складається з систем органів, кожна система органів – з різних органів, кожен орган – з декількох тканин, тканина – з величезної кількості подібних клітин і міжклітинної речовини.

Завдання 8. Дайте повні письмові відповіді на запитання:

  1. Що таке клітина?

  2. Що таке тканина?

  3. Які види тканин виділяють?

  4. Що таке орган?

  5. Де розташовані внутрішні органи?

  6. Що таке фізіологічна система органів?

  7. Що таке функціональна система?

  8. Що таке залози?

  9. Що таке гормони?

  10. У чому полягають відмінності між залозами зовнішньої, внутрішньої та змішаної секреції?

Завдання 9. Випишіть з тексту, які функції виконують тканини людського організму.

Завдання 10. З поданих слів складіть речення, поставивши слова в потрібній формі:

  1. Середовище, кисень, і, зовнішній, організм, речовини, одержувати, з, поживний.

  2. Скорочення, тканина, притаманний, м’язовий, здатність, до.

  3. Система, весь, утворювати, організм, елементи, нервовий, тканина, нервовий.

  4. Метаболіти, гуморальний, фактори, та, гормони, бути, гуморальний.

  5. Кров, внутрішній, тільки, секреція, секрет, виділяти, залози, у, свій.

Завдання 11. Прочитайте текст.

А. Заварзін звернув увагу на схожість будови тканин, які виконують однакові функції, у тварин, що належать навіть до вельми віддалених один від одного еволюційних угруповань. Сучасні дослідження показали також надзвичайну схожість ультраструктур клітин, що виконують схожі функції, у всіх тварин. Разом з тим відомо, що коли еволюційні гілки тільки розходилися, у спільних предків таких спеціалізованих тканин ще не було. Отже, в ході еволюції в різних гілках філогенетичного дерева самостійно, начебто паралельно, виникали однаково організовані тканини, що виконують схожу функцію. Причиною цього є природний відбір: якщо виникали якісь організми, у яких порушувалася відповідність будови та функції клітин, тканин, органів, вони були й менш життєздатними.

І. Випишіть з тексту 10 ключових слів.

ІІ. Запишіть основну думку тексту.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ДОСЯГНЕННЯ КОНКРЕТНИХ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ

  1. Знайдіть рядок слів, в яких є чергування голосних:

  1. Цінний, кіготь, зір.

  2. Папір, речовина, підборіддя.

  3. Лікоть, південь, корінь.

  4. Віра, сором, гребінь.

  5. Ділянка, кров, дзвін.

2. Знайдіть групу слів, в яких немає чергування голосних:

  1. Корова, потужність, політ.

  2. Сіль, перець, рослина.

  3. Колода, підніжжя, робота.

  4. Колесо, дерево, горб.

  5. Мітка, війка, цілитель.

3. Знайдіть групу дієслів, в яких є чергування голосних:

  1. Поливати, стелити, міркувати.

  2. Вкладати, скакати, дістати.

  3. Пиляти, вітати, розчесати.

  4. Текти, вибирати, носити.

  5. Кликати, тиснути, стерегти.

4. Знайдіть групу дієслів, в яких немає чергування голосних:

  1. Кидати, розповідати, шуміти.

  2. Кланятися, лізти, розквітнути.

  3. Вигрібати, палити, літати.

  4. Сидіти, кроїти, дивитися.

  5. Стояти, гребти, возити.

5. Знайдіть групу слів з Е:

  1. Щ…ка, ліні…чка, наш…му.

  2. Пш…но, ч…хол, щ…лепа.

  3. Ж…лудь, ч…ловік, ож…ледь.

  4. Ж…натий, ч…саний, джм…лі.

  5. Верш…чок, щ…бінь, ч…рнетка.

6. Знайдіть групу слів з О:

  1. Ш…рсткий, ж…рстокий, вч..ра.

  2. Ввеч…рі, ж…неш, ж…втяниця.

  3. Куч…рявий, ш…піт, ш…вковий.

  4. Смуж…чка, щ…тина, деш…вий.

  5. Ч…рнетка, ч…ло, дж…рело.

7. Знайдіть групу слів з А:

  1. П…ганий, к…зак, …таман.

  2. М…нах, л…пата, сл…в’янин.

  3. Б…гатий, х…зяїн, л…хматий.

  4. Б…рсук, г…разд, к…ляска.

  5. К…миш, з…ря, р…бота.

8. Знайдіть групу слів з О:

  1. Г…рячий, б…гатир, к…зан.

  2. Х…лява, б…гаття, г…лявина.

  3. Кр…хмаль, п…ром, кр…пива.

  4. К…лач, м…настир, к…чан.

  5. Г…разд, с…лдат, п…ганий.

9. Знайдіть правильно записане словосполучення:

  1. Неорганічне з’єднання.

  2. Призматична клітка.

  3. Міцна сполучна тканина.

  4. Усі варіанти правильні.

  5. Усі варіанти неправильні.

10. Визначте, яке з наведених речень потребує редагування:

  1. Подих – це процес газообміну між легенями та зовнішньою середою.

  2. По кількості слоїв епітелій поділяється на однослойний і багатослойний.

  3. Узгоджена робота всього організму чоловіка в цілому забезпечується нервово-гуморальною регуляцією.

  4. Усі речення потребують редагування.

  5. Усі речення не потребують редагування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]