Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_uk_2013.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
869.89 Кб
Скачать

Короткі методичні вказівки до виконання завдань

Самостійна робота починається після перевірки початкового рівня знань-умінь студента. Для цього необхідно виконати тестові завдання, вміщені на початку кожної теми. Після тесових завдань подано еталони відповідей, щоб той, хто навчається, міг самостійно визначити рівень своєї початкової підготовки.

Для самостійної роботи використовуйте запропоновану літературу, залучаючи до роботи й літературні джерела, обрані самостійно.

Для виконання завдань з орфографії та правопису спочатку слід опрацювати теоретичні питання, з’ясовуючи їх засвоєння на матеріалі запропонованих завдань.

Під час роботи з текстом спочатку слід виконати дотекстові завдання з метою активізації лексики для активного засвоєння до теми, після чого прочитати текст повністю, визначити тему та сутність, визначити основні частини тексту, на які його можна було б розбити, після чого поступово виконати післятекстові завдання.

Для контролю сформованих умінь і навичок наприкінці теми пропонуються тестові завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання.

ТЕМА 3: УКРАЇНСЬКА ЗАГАЛЬНОВЖИВАНА ТА ЗАГАЛЬНОМЕДИЧНА ЛЕКСИКА, ЩО СТОСУЄТЬСЯ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ. ВИВЧАЛЬНЕ ЧИТАННЯ ТЕКСТІВ НА ТЕМУ: «ТИПИ КОНСТИТУЦІЇ ЛЮДСЬКОГО ТІЛА». ПРАВОПИС ПРЕФІКСІВ. ВЖИВАННЯ М’ЯКОГО ЗНАКА, АПОСТРОФА

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальновживаною лексикою, що стосується організму людини. Її знання є базою для подальшого опанування спеціальною лексикою та термінологією, яка описує різні системи людського організму, та забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну загальновживану лексику в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати науково-популярний медичний текст з повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному рівні.

Конкретні цілі:

  1. Вміти правильно будувати слова за допомогою префіксів.

  2. Вміти правильно вживати м’який знак, апостроф.

  3. Закріплювати граматичні, синтаксичні, стилістичні навички перекладу спеціальних медичних текстів та навички роботи зі словниковою та довідниковою літературою.

  4. Формувати навички адекватного перекладу текстів, присвячених описові людини.

  5. Вміти створювати лексико-граматичні конструкції з правильним добором слів.

Лексика для активного засвоєння : людина, тіло, тулуб, голова, потилиця, тім’я, обличчя, лоб, брова(-и), око (очі), повіка(-и), вії, перенісся, ніс, щока(-и), підборіддя, вилиця(-і), скроня (-і), вухо(-а), волосся, шия, тулуб, груди, живіт, пах, спина, поперек, сідниці, рука(-и), плече, передпліччя, кисть, зап’ясток(-тки), долоня(-і), палець(-льці), лікоть(-ті), нога(-и), стегно(-а), гомілка(-и), стопа(-и), литка(-и), щиколотка(-и), коліно(-а), домірність, статура, будова тіла, міцний, вага, поздовжні та поперечні параметри, окружність, дорівнювати, вузько(широкозбудований).

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

  1. Укажіть рядок, в якому в усіх словах пишеться префікс С-:

    1. Ро…діл , …кручений, …чистити.

    2. …сунути, бе…кровний, …нижений.

    3. …холоднілий, не…кінченний, …пробувати.

    4. Забе…печений, …жувати, …хибити.

  1. Укажіть рядок, в якому в усіх словах пишеться префікс ПРИ-:

    1. Пр…боркати, пр….звисько, пр….стиж.

    2. Пр..гасити, пр….в’язати, пр….міський.

    3. Пр…підняти, пр….соромити, пр….білий.

    4. Пр..садибний, пр….гарний, пр…лаштований.

  1. Укажіть рядок, в якому всі слова слід писати з апострофом:

  1. З…єднати, сурм…яний, Лук…янчук.

  2. М…ятний, олен…ячий, любов…ю.

  3. Під…їхати, В…ячеслав, духм..яний.

  4. Пів…огірка, дзв…якнути, від…ємний.

  1. Укажіть рядок, в якому всі слова слід писати без апострофа:

  1. Полум…я, духм…яний, пів…яйця.

  2. Дір…явий, св…яткування, рум…янець.

  3. Пір…їстий, міжбрів…я, гар…ячка.

  4. Двох…етапний, пів…аркуша, тьм…яний.

  1. Укажіть рядок, в якому всі слова слід писати з м’яким знаком:

  1. П’ят…сот, їдален…, на яблун…ці.

  2. Бояз…кий, дал..ній, різ…бяр.

  3. Стан…те, громадс…кість, тернопіл…ський.

  4. Прос…ба, лікар..ський, кул…гавість.

  1. Укажіть рядок, в якому всі слова слід писати без м’якого знака:

  1. Корін…ці, палец…, на сторін…ці.

  2. Різ…кість, ін…ший, селян…ський.

  3. Тон…ший, брун…ки, повір…те.

  4. Хар…ківський, ковал…ство, палац… .

Еталони відповідей: 1 – С; 2 – В; 3 – А; 4 – D; 5 – С; 6 – В.

Теоретичні питання:

  1. Правопис префіксів.

  2. Вживання м’якого знака.

  3. Вживання апострофа.

  4. Типи конституції людського тіла.

Джерела інформації:

Основні:

  1. Українська мова /[Лепеха Т.В. ] – К.: Євшан-зілля, 2010.

  2. Методичні вказівки з української мови (за професійним спрямуванням) для студентів 1 курсу заочного відділення фармацевтичного факультету/ [Романова О.Г. ] – Донецьк, 2013.

Додаткові:

  1. Український правопис. Вид. 4-е. – К.: Наукова думка, 1993. – 240 с.

  2. Російсько-український словник. – К.: Наукова думка, 1999. – 628 с.

  3. Гринчишин Д.Г., Капелюшний А.О., Сербенська О.А., Терлак З.М. Словник-довідник з культури української мови. – К.: Знання, 2004. – 367 с.

  4. Зубков М.Г. Сучасна українська ділова мова. – Х.: Торсінг, 2004. – 448 с.

  5. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери. – К.: Атака, 2005. – 544 с.

  6. Шевчук С.В. Українське ділове мовлення. – К.: Атака, 2004. – 592 с.

Граф логічної структури теми

«УКРАЇНСЬКА ЗАГАЛЬНОВЖИВАНА ТА ЗАГАЛЬНОМЕДИЧНА ЛЕКСИКА, ЩО СТОСУЄТЬСЯ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ. ВИВЧАЛЬНЕ ЧИТАННЯ ТЕКСТІВ НА ТЕМУ: «ТИПИ КОНСТИТУЦІЇ ЛЮДСЬКОГО ТІЛА». ПРАВОПИС ПРЕФІКСІВ. ВЖИВАННЯ М’ЯКОГО ЗНАКА, АПОСТРОФА»

ЦІЛЬОВІ НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1. Утворіть префіксальним, суфіксальним або префіксально-суфіксальним способом прикметники від поданих слів, придумайте та запишіть з ними словосполучення :

Скроня, брова, очі, зап’ясток, поперек, борода, вухо, груди, потилиця, шия.

Завдання 2. Перекладіть українською мовою:

Стройные ноги, окружность голени, курносый нос, длина тела, узкие бедра, высокий рост, соразмерная фигура, легкая походка.

Завдання 3. Доберіть та запишіть по 5 означень до поданих слів:

Обличчя, брови, очі, ніс, підборіддя, волосся, рот.

Завдання 4. Перекладіть українською мовою:

Антрополог В.В.Бунак, изучая строение человека, установил три основных типа телосложения, которые в практической жизни имеют довольно большое количество вариантов. Первый тип – узкосложённый. Человек данного типа имеет длинные ноги, короткое туловище, узкие плечи и таз. Второй тип пропорций – широкосложённый: человек имеет широкое длинное туловище и относительно короткие ноги. Третий тип – средняя форма телосложения, промежуточная между первыми двумя.

Завдання 5. Доберіть і запишіть синоніми до слова канон. Окремо випишіть синоніми до словосполучення канон(и) людського тіла.

Завдання 6. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

ПРО КАНОНИ, ПРОПОРЦІЇ ТА КОНСТИТУЦІЮ ЛЮДСЬКОГО ТІЛА

Як відомо, канони краси людського тіла в різні епохи були різними. В усі часи були, є та будуть люди різної будови тіла: високі й низькі на зріст, худорляві й міцні.

Канони будови тіла мають кількісні характеристики, наприклад, співвідношення ваги та довжини тіла, довжини ніг і тулуба, ширина плечей і таза, окружність стегон і гомілок, грудей, талії тощо.

Красу людського тіла визначає пропорційність його будови та конституція.

Пропорція, або домірність різних частин тіла людини, давно була предметом уваги тих, хто займався живописом і пластичним мистецтвом. Найбільш наочно думка про домірність частин тіла людини виражена у відомому «квадраті древніх», за яким тіло людини, що стоїть з витягнутими вбік руками, вписується у квадрат. За формулою «квадрата древніх», довжина тіла людини дорівнює ширині розведених вбік рук або чотирикратній довжині стегна. Вважалося також, що тіло людини з піднятими й дещо розведеними руками й розведеними ногами вписується в коло, центром якого є пупкова точка. Таке коло з людиною, поєднавши його з «квадратом древніх», зобразив Леонардо да Вінчі у своєму малюнку «Вітрувіанська людина».

У питанні про пропорції тіла людська думка давно шукала таку мірку, яка була б універсальною для вимірювання поздовжніх, поперечних та об’ємних розмірів. З цією метою було розроблено різні системи модулів. Модуль – мірка, за допомогою якої можна виміряти величину будь-якої частини тіла. За модуль береться величина тієї чи іншої частини тіла певної людини, наприклад, довжина стопи, ширина плечей тощо. Так, давні єгиптяни за модуль брали довжину середнього пальця руки, давні греки – величину, що дорівнювала висоті голови або висоті обличчя тощо.

За допомогою модуля встановлювалися канони – певні правила співвідношення частин тіла, його пропорції. Наприклад, канони давніх єгиптян стверджували: довжина середнього пальця руки повинна вкладатися в довжину тіла 19 разів. А ось канони давніх греків: висота голови повинна вкладатися в довжині тіла 9 разів, окружність кулака дорівнює довжині стопи, а довжина стопи – довжині передпліччя, довжина шиї дорівнює висоті стопи.

Існують і інші канони різних частин тіла: повинні дорівнювати одна одній висота лоба, довжина носа й відстань від основи носа до кінчика підборіддя; окружність шиї удвічі більша за окружність зап’ястка й удвічі менша за окружність талії, ширина плечей дорівнює ¼ довжини тіла тощо.

Людина, в якої всі частини тіла (довжина тіла, рук, ніг, ширина плечей, таза, величина кисті, стопи, окружності зап’ястка, шиї, талії, стегон, гомілок тощо) домірні між собою, має пропорційну статуру.

Проте абсолютно пропорційна статура – явище надзвичайно рідкісне. Кожна людина має індивідуально неповторний комплекс пропорцій.

На відміну від пропорцій тіла, які характеризують співвідношення різних частин тіла відносно одна одної, тобто тип будови тіла, конституція тіла визначає співвідношення різних його тканин: кісткової м’язової та жирової. Найбільш характерними типами конституції тіла людини є пікнічний, астенічний та атлетичний.

Доросла людина пікнічного типу має середній або низький зріст, середню або дещо підвищену вагу, досить розвинений підшкірно-жировий шар, відносно слабкий тонус мускулатури.

Для людини атлетичного типу характерними є середній або високий зріст, міцна будова тіла, широкі плечі, досить широкі зап’ястки та щиколотки, добре виражену мускулатуру.

Низький, середній або високий зріст, знижена вага, тонкі довгі кістки, слабко виражений м’язовий тонус і практично відсутній підшкірний жировий шар характеризують людини астенічного типу.

Для визначення ідеальної ваги можна скористатися формулою Брока: від величини, що означає довжину тіла в сантиметрах, наприклад, 170 см, слід відняти 100 (170 – 100 = 70). Якщо одержана різниця не перевищує ± 5 кг від абсолютного показника ваги, то її можна вважати нормальною. Отже, якщо зріст становить 170 см, то нормальною буде вага від 65 до 75 см.

Знання пропорцій тіла, типу будови (конституціонального типу) є важливим не лише для художників, скульпторів. Вони мають велике практичне значення, наприклад, для моделювання одягу та взуття, робочих місць на виробництві, промислового дизайну. Знання пропорцій та конституції тіла має велике значення й для професійної орієнтації та відбору, наприклад, у балеті, спорті.

Завдання 7. Дайте письмові відповіді на запитання:

    1. Що таке пропорція людського тіла?

    2. Яка статура вважається пропорційною?

    3. Які кількісні характеристики беруться для визначення канонів краси людського тіла?

    4. Що таке «квадрат древніх»?

    5. Що відображає малюнок Леонардо да Вінчі «Вітрувіанська людина»?

    6. Що таке модуль?

    7. Які модулі існували у давніх єгиптян?

    8. Які модулі існували у давніх греків?

    9. Як визначається тип конституції людського тіла?

    10. Які найхарактерніші типи конституції ви знаєте?

    11. Що можна визначити за допомогою формули Брока?

    12. Для чого потрібне знання пропорцій людського тіла?

Завдання 8. З поданих слів складіть речення, поставивши слова в потрібній формі:

      1. Статура, домірний, людина, тіло, з, частина, пропорційна, мати.

      2. Свій, гуманіст, називати, людина, вільно, тіло, Вітторіно да Фельте, грація, володіти, здатність, й, легко.

      3. Приймати, гарний, еталон, зазвичай, манера, постава, тримати свій, за, тіло, балерина.

Завдання 9. Перекладіть українською мовою:

1. Необходимо иметь достаточный запас тренированности тех мышц, которые поддерживают правильную осанку. 2. Человек, у которого все части тела (длина рук, ног, ширина плеч, величина кисти, стопы и т.д.) соразмерны между собой, обладает пропорциональной фигурой. 3. Высота шеи равна высоте стопы, а длина стопы равна длине предплечья. 4. Фигура человека атлетического сложения под влиянием возрастных изменений меньше, чем другие, подвергается деформации, но имеет больше возможности быть полной, чем худой. 5. Высота головы укладывается в длину тела девять раз.

Завдання 10. Придумайте речення з поданими словосполученнями так, щоб вийшов зв’язний текст:

Середній зріст, розвинені м’язи, вузький таз, широкі плечі, довгі ноги, тонкі риси обличчя, густе русяве волосся, струнка статура, гарна постава.

Завдання 11. Запишіть слова, вставляючи пропущені букви:

Бе…повортний, ві…кріпити, …чищати, м…жповерховий, …фабрикувати, п…дгін, пр…ниження, ро…трата, пр…поганий, пр…рва, п…дганяти, ро…сипати, пр…мірник, ві…котити, бе…пам'ятний, …творення, бе…конфліктний, …сипати, м…жклітинний, пр…звисько, ...планувати, пр...спокійний, ...мужніти, ро...чистити, бе...шумний, пр...тримати, ...ливатися, бе...відповідальний, ...хитнутись, ...житися.

Завдання 12. Вставте, де потрібно, м’який знак. Слова запишіть у дві колонки: 1) у які вставляли м’який знак; 2) у які не вставляли м’якого знака:

Астрахан...ський, ущіл...нений, лар...ок, п’ят...сот, століт...ній, ос...де, стіл...ці, нян...чити, дивиш...ся, одес...кий, Уман...щина, різ...бяр, оселедец..., утр...ох, охайніс...ть, страйкар..., Марус...чин, в’єт...ся, стил...ний, тон...ший, т...мяний.

Ключ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитайте першу частину вислову Леонардо да Вінчі: «... багато працює».

Завдання 13. Вставте, де потрібно, апостроф. Слова запишіть у дві колонки: 1) з апострофом; 2) без апострофа:

Олов...яний, осерд...я, медв...яний, в...юн, об...їзд, риб...ячий, здоров...я, об...орати, передсв...ятковий, пір...їна, цв...ях, здибл...ювати, слов...яни, різдв...яний, торф...яний, кам...яний, олен...ячий, знічев...я, дерев...яний, дір...явий.

Ключ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитайте вислів І. Карпенка-Карого.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ДОСЯГНЕННЯ КОНКРЕТНИХ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ

1. Знайдіть слово з буквою З у префіксі:

  1. ...цілити, бе...турботний, …чищений.

  2. ...подобатись, …палений, ро…членований.

  3. ...кинути, …жувати, …косити.

  4. ...фокусувати, …копаний, …холодити.

  5. ...терти, ро…чинник, …печений.

2. Знайдіть слово з буквою С у префіксі:

  1. Ро...клад, …прощення, бе…тямний.

  2. ...чепити, ро…ставити, …кріплений.

  3. Небе...пека, бе…смертний, …писування.

  4. ...бити, …мести, …крикнути.

  5. ...хилити, …не…пинний, …тягнути.

3. Знайдіть слово з буквою И у префіксі:

  1. Пр...старий, пр….милий, пр….танцьовувати.

  2. Пр...рва, пр….хилити, пр…чепити.

  3. Пр...поганийґ. пр…ставляти, пр….несений.

  4. Пр...ставити, пр….підняти, пр….трушений.

  5. Пр…котити, пр...гіркий, пр…знатися.

4. Знайдіть слово з буквою Е у префіксі:

  1. Пр...значити, пр….боркання, пр…хитрий.

  2. Пр...звисько, пр…більшений, пр…будова.

  3. Пр...злий, пр….здоровий, пр….славний.

  4. Пр...землення, пр….дорожній, пр…високо.

  5. Пр...крити, пр…бляклий, пр…морозок.

5. Знайдіть слово з м’яким знаком:

  1. На скорин…ці, тон...ший, стіл…чик.

  2. Шіст..сот, палац... , складал…ник.

  3. Слиз…кий, т...мяний, боят…ся.

  4. Соломин…ка, аптекар... , борот…ба.

  5. Кров... , мелітопол...ський, камін…чик.

6. Знайдіть слово без м’якого знака:

  1. Стілец... , змен..шення, під…йом.

  2. Шприц..., різ…кість, ремін…ці .

  3. Млин…ці, без гривен... , дев’ят…сот.

  4. Вчотир...ох, модел..ний, воз…ня.

  5. Стил...ний, принц…, купаєт…ся.

7. Знайдіть слово з апострофом:

  1. Присв…ята, з...агітувати, пам…ять.

  2. Без...язикий, черв…як, від…єднати.

  3. Кот…ячий, мавп...ячий, жаб…ячий.

  4. Дит…ясла, бур...як, б…язь.

  5. Трав…яний, цв...ях, пів…ялинки.

8. Знайдіть слово без апострофа:

  1. Різдв...яний, мор…як, без…іменний.

  2. Рум...яний, під…юдити, бур…янистий.

  3. Духм…яний, олов...яний, пр…ямий.

  4. М…ясний, дерев...яний, під…язиковий.

  5. Кам...яний, солов…їний, п…явка.

9. Знайдіть правильно записане словосполучення:

  1. будівля тіла.

  2. високий на зріст.

  3. вирахувати по формулі.

  4. слабість мускулатури.

  5. обсяг талії.

10. Знайдіть речення, яке потребує редагування:

    1. Знання пропорцій важливе для визначення типу будови тіла чоловіка.

    2. Для людини атлетичного типу характерні високий ріст, широкі плечі та грудна клітина.

    3. Гіперстеніки характеризуються щільною тілобудовою.

    4. Усі речення правильні.

    5. Усі речення потребують редагування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]