Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_uk_2013.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
869.89 Кб
Скачать

Короткі методичні вказівки до виконання завдань

Самостійна робота починається після перевірки початкового рівня знань-умінь студента. Для цього необхідно виконати тестові завдання, вміщені на початку кожної теми. Після тесових завдань подано еталони відповідей, щоб той, хто навчається, міг самостійно визначити рівень своєї початкової підготовки.

Для самостійної роботи використовуйте запропоновану літературу, залучаючи до роботи й літературні джерела, обрані самостійно.

Для виконання завдань з орфографії та правопису спочатку слід опрацювати теоретичні питання, з’ясовуючи їх засвоєння на матеріалі запропонованих завдань.

Під час роботи з текстом спочатку слід виконати дотекстові завдання з метою активізації лексики для активного засвоєння до теми, після чого прочитати текст повністю, визначити тему та сутність, визначити основні частини тексту, на які його можна було б розбити, після чого поступово виконати післятекстові завдання.

Для контролю сформованих умінь і навичок наприкінці теми пропонуються тестові завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання.

Тема 9: українська анатомічна лексика та термінологія. Вивчальне читання текстів на тему: «травна система». Правопис складних іменників і прикметників. Правопис дієприкметників, дієприслівників

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальновживаною лексикою та анатомічною термінологією, що стосується травної системи. Її знання забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну гастроентерологічну лексику в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати спеціальний медичний текст з повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному та продуктивному рівнях.

Конкретні цілі:

  1. Вміти правильно писати складні іменники та прикметники.

  2. Удосконалювати навички адекватного перекладу речень з дієприкметниковими й дієприслівниковими зворотами.

  3. Формувати навички адекватного перекладу текстів, присвячених травній системі людини.

  4. Вміти створювати лексико-граматичні конструкції з правильним добором слів.

Лексика для активного засвоєння: черевна порожнина, ротова порожнина, зуб(и), різці ікло(-а), кутні зуби, ясна, ясенний, язик, мигдалик(-и), піднебіння, слизова оболонка, глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала кишка, порожня кишка, клубова кишка, товстий кишечник, сліпа кишка, ободова кишка, сигмоподібна кишка, пряма кишка, анальний отвір, печінка, жовчний міхур, жовчна протока, підшлункова залоза, слинні залози, розщеплення, всмоктування, пересування.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

  1. Знайдіть рядок, в якому всі слова – дієприкметники:

  1. Несказанний, порослий, полонений.

  2. Прив’язаний, грізний, ясний.

  3. Достиглий, написаний, освітлений.

  4. Закоханий, роботящий, стертий.

  1. Знайдіть рядок, в якому всі слова – дієприслівники:

  1. Опівночі, сказавши, запитуючи.

  2. Списавши, ріжучи, ввійшовши.

  3. Тричі, замовивши, перепливши.

  4. Пошепки, гнітючі, посіявши.

  1. Знайдіть рядок іменників, які пишуться разом:

    1. Лікар-стоматолог, вогне/гасник.

    2. Радіо/прем’єра, рентген/апарат.

    3. Молоко/завод, віце/президент.

    4. М’ясо/комбінат, стоп/кран.

  1. Знайдіть рядок іменників, які пишуться через дефіс:

      1. Інженер/механік, світло/фільтр.

      2. Цех/автомат, вакуум/камера.

      3. Ультра/звук, член/кореспондент.

      4. Штаб/квартира, електро/зварювальник.

  1. Знайдіть рядок прикметників, які пишуться разом:

  1. Біло/червоний, жовто/гарячий.

  2. Суспільно/корисний, контрольно/вимірювальний

  3. Страво/хідний, західно/європейський.

  4. Геолого/розвідувальний, історико/географічний.

  1. Знайдіть рядок прикметників, які пишуться через дефіс:

  1. Зовнішньо/економічний, верто/літний.

  2. Кінно/спортивний, плодово/ягідний.

  3. Важко/доступний, навчально/виховний.

  4. Медико/біологічний, військово/морський.

Еталони відповідей: 1 – С; 2 – В; 3 – В; 4 – В; 5 – С; 6 – D.

Теоретичні питання:

1. Правопис складних іменників

2. Правопис складних прикметників.

3. Дієприкметник як частина мови.

4. Дієприслівник як частина мови.

Джерела інформації:

Основні:

  1. Українська мова /[Лепеха Т.В. ] – К.: Євшан-зілля, 2010.

  2. Методичні вказівки з української мови (за професійним спрямуванням) для студентів 1 курсу заочного відділення фармацевтичного факультету/ [Романова О.Г. ] – Донецьк, 2013.

Додаткові:

Український правопис. Вид. 4-е. – К.: Наукова думка, 1993. – 240 с.

Російсько-український словник. – К.: Наукова думка, 1999. – 628 с.

Гринчишин Д.Г., Капелюшний А.О., Сербенська О.А., Терлак З.М. Словник-довідник з культури української мови. – К.: Знання, 2004. – 367 с.

Граф логічної структури теми

«УКРАЇНСЬКА АНАТОМІЧНА ЛЕКСИКА ТА ТЕРМІНОЛОГІЯ. ВИВЧАЛЬНЕ ЧИТАННЯ ТЕКСТІВ НА ТЕМУ: «ТРАВНА СИСТЕМА». ПРАВОПИС СКЛАДНИХ ІМЕННИКІВ І ПРИКМЕТНИКІВ. ПРАВОПИС ДІЄПРИКМЕТНИКІВ, ДІЄПРИСЛІВНИКІВ»

ЦІЛЬОВІ НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1. Утворіть складні слова від поданих словосполучень, придумайте з ними речення:

Нижня щелепа, очна ямка, кістки та м’язи, скроня та нижня щелепа, верхня щелепа, нести кров, сполучна тканина, крило піднебіння, зуби та щелепи.

Завдання 2. Запишіть складні слова, вставляючи, де потрібно, дефіс:

Сльозо/виділення, надзорово/гіпофізний, гастро/скоп, сполучно/тканинний, гноє/теча, гладенько/м’язовий, світло/боязкість, тепло/обмінний, імуно/модулятор, мало/гомілковий, лікар/онколог, траво/суміш, підборідно/губний, прес/форма, судино/звужувальний, імуно/дефіцит, чотири/горбковий, багато/водність, фото/полімер, спинно/мозковий, шприц/дозатор, позаду/суглобововий, лікар/окуліст, санітарно/гігієнічний, туго/плавкість, стрепто/дермія, середньо/ключичний, холодо/стійкість, носо/губний, лікувально/профілактичний, туго/плавкість, гастро/скоп, траво/суміш, велико/гомілковий, лікар/травматолог, щелепно/лицьовий, прес/форма, нервово/психічний.

Завдання 3. Запишіть українською мовою:

Размельчение пищи, стенки пищеварительного канала, поддержание жизнедеятельности, выделение желудочного сока, костное вещество зуба, сигмовидная кишка, кишечное заболевание, наполненный желчью, состав слюны, защитная реакция, проглотить пищевой комок, вырабатывается в печени, ротовая полость, сбалансированное питание, вызывать тошноту, превращение сложных органических веществ, мышечная оболочка желудка.

Завдання 4. Поясніть відмінності в значеннях слів, придумайте з ними словосполучення так, щоб продемонструвати відмінності в значеннях:

Травлення/харчування/живлення, поживний/живильний, їжа/їда, наступати/наставати, поперековий/поперечний, подразнювати/дратувати, травний/травневий.

Завдання 5. Від поданих дієслів утворіть іменники та придумайте з ними словосполучення, що стосуються травної системи:

Підтримувати, забезпечувати, розщеплювати, роздрібнювати, всмоктувати, скорочуватися, виводити.

Завдання 6. Придумайте речення зі словосполученнями:

Аналіз їжі на смак, шлунковий сік, жовчний міхур, розщеплення та всмоктування, продукти обміну речовин.

Завдання 7. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

ТРАВНА СИСТЕМА

Значення травлення. В організмі людини постійно відбуваються процеси розпаду органічних речовин, з яких побудовані клітини. Для підтримання життєдіяльності організму необхідна енергія. Тому для відновлення структури клітин і забезпечення організму енергією необхідним є постійне надходження поживних речовин, води, мінеральних солей і вітамінів. Основними поживними речовинами є органічні сполуки: білки, жири, вуглеводи. Вода, мінеральні солі та вітаміни засвоюються організмом у незміненому вигляді. Органічні сполуки, що містяться в їжі, не можуть бути безпосередньо засвоєні організмом тому, що вони є високомолекулярними сполуками, які складаються з великих молекул, що не можуть пройти крізь стінки травного тракту. Тому вони повинні розщеплюватися на прості низькомолекулярні сполуки. Спочатку їжа в травній системі зазнає механічної обробки – роздрібнюється та перемішується. Процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися та засвоюватися організмом, називається травленням. Травлення – це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем. Розщеплення поживних речовин відбувається в органах травлення поетапно з допомогою травних соків. Травні соки містять ферменти. Ферменти – це біологічні каталізатори хімічних реакцій. Вони мають білкову природу. Одна група ферментів розщеплює білки до амінокислот, друга – жири до гліцерину, третя – складні вуглеводи до глюкози.

Будова травної системи. Система органів травлення складається з травного каналу й залоз. Травний канал поділяється на такі відділи: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонка й товста кишка. Стінки травного каналу складаються з чотирьох оболонок: внутрішньої слизової, підслизової, м’язової та зовнішньої.

Травний канал починається з ротової порожнини. У ній відбувається аналіз їжі на смак, роздрібнення, змочування слиною, часткове всмоктування деяких речовин і формування харчової грудки для подальшого просування її по стравоходу. Аналіз їжі на смак відбувається з допомогою м’язового органа – язика, на слизовій оболонці якого розташовані смакові рецептори. Крім того, язик перемішує їжу в ротовій порожнині, визначає її температуру.

Їжу роздрібнюють зуби, розташовані в лунках нижньої та верхньої щелеп. За формою та функціями розрізняють різці, ікла, малі та великі кутні зуби. Спереду на кожній щелепі розташовані по чотири плоскі різці. Поруч з ними містяться по одному іклу. Різці та ікла необхідні для відкушування їжі. Далі з кожного боку розташовані по два малих і три великих кутніх зуби, які роздрібнюють їжу. У кожному зубі розрізняють коронку, шийку та корінь.

Шлунок – найширша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. У шлунку виділяють верхню та нижню частини. У верхній частині залози виділяють ферменти шлункового соку, соляну кислоту та слиз. У нижній частині шлунка відбувається розщеплення та всмоктування деяких речовин.

Тонка кишка поділяється на три відділи: дванадцятипалу, порожню та клубову кишки. Тонка кишка починається дванадцятипалою кишкою, в яку відкриваються протоки підшлункової залози та жовчного міхура.

Основним функціями тонкої кишки є остаточне розщеплення частково розщеплених у шлунку поживних речовин і всмоктування продуктів розщеплення в кров.

Значну роль у процесах травлення відіграє печінка. У ній утворюється жовч, яка надходить до жовчного міхура, а з нього по жовчній протоці – до дванадцятипалої кишки. Під впливом жовчі жири розпадаються на дрібні крапельки. Крім того, жовч активує діяльність деяких ферментів, а також посилює рухову активність кишок.

Перетравлювання та всмоктування їжі в основному закінчується в тонкому кишечнику. Завдяки хвилеподібним (перистальтичним) та маятникоподібним скороченням кишечнику неперетравлені залишки харчової маси (хімусу) надходять до товстої кишки. Вона має три відділи: сліпу, ободову та пряму кишки. У товстому кишечнику всмоктується вода й формуються калові маси, які надходять у пряму кишку. Випорожнення прямої кишки відбувається рефлекторно за участю діафрагми та м’язів живота.

Функції травної системи. Виділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків складає секреторну функцію травної системи. Жування, ковтання, пересування їжі вздовж травної системи та виділення незасвоєних залишків – рухову функцію. Всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкої та товстої кишок. Разом з цими функціями органи травлення виконують видільну функцію, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.

Завдання 9. Дайте відповіді на запитання:

  1. Що таке травлення?

  2. Завдяки чому підтримується життєдіяльність організму?

  3. Які речовини засвоюються організмом у незмінному вигляді?

  4. Які органічні сполуки є основним поживними речовинами?

  5. Чому білки, жири та вуглеводи не можуть засвоюватися організмом у незміненому вигляді?

  6. Що таке ферменти?

  7. Як ферменти впливають на жири, білки та вуглеводи?

  8. Що таке хімус?

Завдання 10. З кожного розділу тексту випишіть у вигляді стислого конспекту, які процеси відбуваються в кожному відділі травного каналу.

Завдання 11. Відредагуйте речення:

1. Травневі соки виконуються у верхній частині шлунку. 2. От виріс во рту язик – ще більш довший, чим у корови. 3. Внутрі зуба мається порожнина, заповнена пульпою, складаючоюся з єднальної ткані. 4. Організму чоловіка потрібен постійний поступ харчових речовин зі стравами. 5. З допомогою вкусових сосочків мови чоловік ощущає вкус страви. 6. Перебільшення жовчі збирається в жовчному пухирі й звідти поступає в дванадцятипалу кішку. 7. Желудочний сік має соляну кислоту, слизь і ферменти. 8. Жовч по жовчному протоку спрямовується в дванадцятиперстну кішку.

Завдання 12. Перекладіть українською мовою:

Пища содержит сложные органические и неорганические вещества. В организме эти сложные вещества изменяются. Этот процесс происходит в пищеварительной системе, включающей пищеварительный канал и пищеварительные железы. Пищеварительный канал состоит из ротовой полости, глотки, пищевода, желудка и кишечника. К пищеварительным железам относятся слюнные железы, железы желудка и кишечника, печень и поджелудочная железа.

Завдання 13. Прочитайте текст:

Мікроби й отрути потрапляють у травний канал найчастіше тоді, коли людина нехтує простими правилами гігієни. Для того, щоб уникнути шлунково-кишкових захворювань, слід ретельно мити руки перед їдою та після відвідання туалету, їсти лише добре вимиті овочі чи фрукти, навіть зібрані на власній ділянці, тримати їжу закритою, щоб на неї не попадав пил та не сідали мухи й оси, знищувати цих комах, не пити сирої води. Їжа, в яку потрапили яйця глистів, стає джерелом зараження. Такими глистами, як солітери, заражуються, коли їдять погано просмажене або не проварене м’ясо. У сирій рибі теж досить часто зустрічаються личинки глистів. Аби уникнути зараження глистами, слід споживати добре проварене чи просмажене м’ясо та рибу.

І. Придумайте й запишіть назву тексту.

ІІ. Після прочитання складіть і запишіть запитання до тексту у вигляді плану.

ІІІ. Випишіть з тексту 10 ключових слів і словосполучень.

Завдання 14. Закінчіть речення і запишіть їх повністю:

1. Руки слід обов’язково мити ... (коли?).

2. Мух і ос слід ... (що робити? з якою метою?).

3. Солітером можна заразитися ... (за яких умов?).

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ДОСЯГНЕННЯ КОНКРЕТНИХ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ

1. Знайдіть рядок, в якому всі складні іменники пишуться через дефіс:

  1. Водо/ємкість, сльозо/теча, сім’я/провід.

  2. Газо/обмін, м’яз/згинач, фото/синтез.

  3. Імуно/протектор, багато/плідність, тепло/втрата.

  4. Пінцет/затискач, лікар/стоматолог, орган/мішень.

  5. Туго/вухість, фонендо/скоп, гідро/фобія.

2. Знайдіть рядок, в якому всі складні прикметники пишуться через дефіс:

  1. Голко/подібний, зубо/комірковий, велико/гомілковий.

  2. Лікувально/профілактичний, щелепно/лицьовий, нервово/психічний.

  3. Середньо/ключичний, дво/головий, повітро/носний.

  4. Носо/губний, дванадцяти/палий, передсердно/шлуночковий.

  5. Електро/хімічний, білково/оболонковий, ободово/кишковий.

3. Знайдіть рядок, в якому всі складні прикметники пишуться разом:

  1. Променево/зап’ястковий, позаду/суглобововий, грудинно/ребровий.

  2. Передньо/вушний, попереково/крижовий, синусо/передсердний.

  3. Чотири/горбковий, спинно/мозковий, гладенько/м’язовий.

  4. Нитко/подібний, санітарно/гігієнічний, перед/гортанний.

  5. Прямо/кишковий, підборідно/губний, клубово/лобковий.

4. Знайдіть правильно перекладене речення „В соединительнотканной мякоти, заполняющей полость зуба, находятся кровеносные сосуды и нервы:

А. У з’єднальнотканній м’якоті, що заповнює полость зуба, містяться кровоносні судини та нерви.

В. У сполучнотканній м’якоті, що заповнює порожнину зуба, знаходяться кровоносні судини та нерви.

С. У сполучнотканинній м’якоті, заповнюючій порожнину зуба, містяться кровоносні сосуди та нерви.

D. Усі варіанти правильні.

E. Усі варіанти неправильні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]