Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekon_Pidp_ta_mij-komp-Fedorova.pdf
Скачиваний:
292
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

У сучасних умовах розширюється мережа міжнародних концернів: картелів, синдикатів.

Картелі — договірні об’єднання підприємств найчастіше однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності: регулювання збуту виробленої продукції на основі угод про ціни, розподілу ринків збуту, частках у загальному обсязі виробництва та ін.

Синдикати — організаційна форма здійснення картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через спеціально створений збутовий орган або збутову мережу одного з учасників об’єднання. Також може організовуватися закупівля сировини. Ця форма характерна для підприємств із масовим виробництвом однорідної продукції.

Специфічною організаційною формою об’єднання капіталів є холдинги. Найчастіше саме за допомогою холдингів здійснюється система участі в концерні. Сам по собі холдинг — це акціонерне товариство. У його складі розрізняють материнську компанію і дочірні підприємства. Материнська компанія має контрольний пакет акцій підприємств, які є учасниками концерну або іншого добровільного об’єднання. Дочірні підприємства мають юридичну і господарську самостійність.

Новими формами об’єднань є фінансові й фінансовопромислові групи.

Фінансові групи — об’єднання юридично й економічно самостійних підприємств різних галузей національного господарства. Очолюються одним або декількома банками, що розпоряджаються капіталом підприємств, які входять у групу, координують усі сфери їхньої діяльності.

Фінансово-промислові групи — являють собою об’єднання промислового, банківського, страхового і торгового капіталів, а також інтелектуального потенціалу підприємств і організацій.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1.Закон України «Про підприємства в Україні».

2.Види підприємств за різними ознаками.

3.Структура підприємства.

22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]