Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки 1-8 теми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
699.39 Кб
Скачать

1 Поняття основних засобів, їх склад, структура ???

При вивчені даної теми нам необхідно усвідомити економічну сутність основних фондів і їх роль у суспільному виробництві, розібратися в груповані основних фондів за різними економічними ознаками, виділити активну частину основних фондів, що визначає технічний рівень і виробничі можливості підприємства.

Почнемо з поняття Капітал.

Капітал у буквальному розумінні означає головну суму коштів, необхідну для започаткування та здійснення виробництва ( діяльності ). Власник капіталу, купуючи на ринку товари- робочу силу й засоби виробництва - поєднує їх у процесі праці й після реалізації створеної продукції ( наданих послуг ) одержує більшу вартість, ніж була ним авансована.

Авансований капітал / від француз. слова avancer виплачувати наперед/

- яка вкладається власником у певне підприємство ( підприємницьку діяльність) з метою одержання прибутку. Він витрачається на придбання засобів виробництва і наймання робочої сили. Ці дві різноспрямовані частини авансованих грошових коштів у економічній теорії заведено називати відповідно постійним і змінним капіталом.

У свою чергу, постійний капітал з урахуванням цілеспрямованого використання і характеру кругообороту розділяється на основний і оборотний .

Основний капітал - це частина постійного капіталу, яка складається з вартості засобів праці / будівель, споруд, машин, устаткування/ та обертається протягом кількох періодів виробництва. Вона переносить свою вартість на готовий продукт частинами. Вартість основного капіталу відшкодовується виробнику по мірі реалізації готових товарів, продукції, послуг.

Оборотний капітал - це та частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці ( сировини, матеріалів, комплектуючих виробів) та оплату праці робочої сили.

За джерелами формування капітал підприємства ділиться на власний і позиковий. Власний капітал створюється переважно за рахунок нерозподіленого прибутку, тобто валового прибутку за вирахуванням сплачених податків, відсотків за кредит і дивідендів. Він звичайно включає статутний, пайовий та резервний фонди. Позиковий ( залучений) капітал формується на тимчасовій основі у вигляді довгострокової або короткострокової позики, яка здійснюється у формі банківського кредиту.

Виготовлення продукції ( виконання робіт, надання послуг) здійснюється в процесі взаємодії праці людини та певних засобів виробництва.

Засоби виробництва за своїм матеріально-речовим складом становлять виробничі фонди підприємства, усю сукупність яких поділяють на основні та оборотні .

Засоби виробництва

Виробничі фонди

Засоби праці

Предмети праці

Основні фонди

Оборотні фонди

Склад і взаємозв”язок засобів виробництва

та виробничих фондів.

Засоби праці (машини, обладнання, будівлі, транспортні засоби) сумісно з предметами праці (сировина, матеріали, паливо)складають засоби виробництва. Передані у вартісній формі засоби виробництва є виробничими фондами підприємства в залежності від функціонування в процесі виробництва, способі перенесення їх вартості на готовий продукт і характеру відтворення засобів праці і предметів праці розрізняють основні і оборотні фонди.

Основні виробничі фонди (ОВФ)- та частина виробничих фондів, яка приймає участь у процесі виробництва довгий час, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, а їх вартість переноситься на виготовлений продукт поступово, по частинах, по мірі використання. Поповнюються вони за рахунок капітальних вкладів.

На ряду з виробничими існують невиробничі основні фонди-житлові будинки, дитячі і спортивні заклади і інші об’єкти культурно-побутового призначення, які знаходяться на балансі підприємств.

На відміну від ОВФ вони не приймають участі у процесі виробництва і не переносять своєї вартості на продукт. Вартість їх зникає в споживанні (вжитку).Фонд відшкодування (возмещения) не створюється. Відтворюються вони за рахунок національного доходу.

ОВФ- це МТБ суспільного виробництва. Від їх обсягу залежить виробнича потужність підприємств і в значній мірі рівень технічного озброєння праці

Проте засоби виробництва як сукупність засобів і предметів праці не можна ототожнювати з виробничими фондами, що зумовлено двома обставинами.

По- перше, елементи засобів виробництва стають виробничими фондами лише з моменту їхнього безпосереднього використання у виробничому процесі.

По –друге, виробничі фонди на відміну від засобів виробництва є виключно вартісною економічною категорією.

Це означає, що до виробничих фондів відносять не всі елементи засобів виробництва взагалі, а ті з них, які мають вартість.

Основні фонди - це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй не змінній споживній формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, ( на платні послуги) частинами в міру спрацювання.

Оборотні фонд - частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється ( на вартість платних послуг )

Основні фонди визначають характер матеріально-технічної бази виробничої сфери на різних етапах її розвитку.

Вся сукупність наявних виробничих фондів України становить найбільшу питому вагу національного багатства держави / близько 60% /