Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки 1-8 теми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
699.39 Кб
Скачать

4.3.Добровільні та інституціональні об”єднання підприємств / організацій./.

Згідно з чинним законодавством в Україні можуть створюватися і функціонувати два типи об”єднань підприємств та організацій

( інтеграційних утворень):

  1. добровільні

  2. інституціональні

Підприємства мають право об”єднувати свою науково-технічну, виробничу, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить чинному антимонопольному законодавству.

Світовий і вітчизняний досвід господарювання за умов ринкових е5кономіки,свідчить, що підприємства і організації можуть створювати різні за принципами й цілями добровільні об”єднання:

- Асоціації - найпростіша форма договірного об”єднання підприємств з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не має права втручатися у виробничу і комерційну діяльність будь-кого із її учасників.

- Корпорації - договірні об”єднання суб”єктів господарювання на засаді інтеграції їхніх науково-технічних, виробничих та комерційних повноважень для централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

- Консорціуми - тимчасові статутні об”єднання промислового і банківського капіталу для досягнення загальної мети. Учасниками консорціуму можуть бути державні і приватні, а також окремі держави.

- Концерни - форма статутних об”єднань підприємств, що характеризується єдністю власності і контролю, об”єднання відбувається за принципом диверсифікації, коли один концерн інтегрує підприємства різних галузей економіки ( промисловість, транспорт, торгівля, наукові організації, банки, страхова справа). Після створення концерну суб”єкти господарювання втрачають свою самостійність, підпорядковуючись потужним фінансовим структурам. В сучасних умовах розширюються міжнародні концерни.

- Картелі - договірне об”єднання для регулювання збуту продукції.

- Синдикати - організаційна форма існування різновиду картельної угоди. Продукція реалізується через збутову мережу одного із учасників синдикату.

- Трести - монополістичне об”єднання підприємств, раніше самостійних в єдиний виробничо-господарський комплекс. При цьому підприємства повністю втрачають юридичну і господарську самостійність.

- Холдинги - специфічна організаційна форма об”єднання капіталів: інтегроване товариство, що безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а використовує свої кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств, які є учасниками концерну або іншого добровільного об”єднання. Об”єднуванні у холдингу суб”єкти мають юридичну й господарську самостійність. Проте право вирішення основних питань їхньої діяльності належить холдинговій компанії.

- Фінансові групи - об”єднання економічно та юридично самостійних підприємств різних галузей народного господарства. Н а відміну від концерну на чолі стоїть один або декілька банків, які розпоряджаються капіталом підприємств, що входять до складу фінансової групи, координують усі сфери діяльності.

Нині основними формами добровільних об”єднань підприємств дедалі більше стають концерни, корпорації, та фінансові групи.

В Україні поряд з добровільними створюються й функціонують так звані інституціальні об”єднання, діяльність яких започатковується в директивному порядку міністерствами чи безпосередньо КМУ. Інституціальні міжгалузеві об”єднання підприємств та організацій створюються і діють під рі0зноманітними назвами в агропромисловому комплексі, будівництві, житлово-комунальному господарстві.