Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки 1-8 теми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
699.39 Кб
Скачать
  1. Нормування оборотних коштів

Нормування оборотних коштів - визначення потреби в оборотних коштах, яка необхідна для забезпечення безперервного й нормального функціонування виробництва.

Мета нормування оборотніх коштів - визначення раціонального розміру оборотних коштів, що відволікаються на певний строк у сферу виробництва та сферу обігу.

Методи нормування оборотних коштів:

Метод прямого розрахунку

Аналітичний метод

Коефіцієнтний метод

Метод прямого розрахунку - ґрунтується на розрахунках за кожним нормованим елементом оборотних коштів: виробничими запасами, незавершеним виробництвом, витратами майбутніх періодів та залишками готової продукції на складах. Дає змогу точніше нормувати використання оборотніх коштів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку.

Аналітичний метод – застосовується в тому випадку, коли в плановому періоді не передбачено істотних змін в умовах роботи підприємства порівняно з попереднім. У цьому випадку норматив оборотних коштів визначається визначається виходячи з піввідношення між темпами росту обсягу виробництва та розміром нормованих оборотних коштів у попередньому періоді.

Коефіцієнтний метод – норматив визначається на базі нормативу попереднього періоду шляхом внесення в нього змін з урахуванням умов виробництва, постачання, реалізації продукції, розрахунків.

Норма запасу оборотніх коштів – це мінімально необхідна кількість днів, на яку треба визначити запас для нормального функціонування підприємства.

Норма запасу оборотніх коштів:

1Норматив оборотних коштів у виробничих запасах

2Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві

3Норматив оборотних коштів у залишках готової продукції

4Норматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодів.

Страховий запас

Запас поточного поповнення

Норматив виробничих запасів

Транспортний запас

Підготовчий запас

Технологічний запас

Поточний запас – основний вид запасу, необхідний підприємству для безперебійної роботи між двома суміжними поставками

Визначається в натуральних одиницях / Зпот/

Зпот = Д * Тпост

Д- планові витрати матеріалів

Тпост- період постачання даного матеріального ресурсу в днях.

Страховий запас – створюється на випадок непередбачених відхилень у постачанні та забезпечує безупинну роботу підприємства.Визначається як добуток потреби в ресурсі на період зриву постачання / Тср. пост. /

Зстрах= 0,5 * Зпост

Підготовчий запас зв»язаний з необхідністю приймання, розвантаження, сортування та складування виробничих запасів. Норми часу встановлюються за допомогою хронометражу.

Транспортний запас - створюється у випадку перевищення термінів вантажообігу порівняно з термінами документообігу на підприємствах, вилучених від постачальника на значні відстані.

Технологічний запас створюється у випадках, коли даний вид сировини має потребу в попередній обробці /підсушування, підігріви /.

Норматив запасів - Н проіз. Зап. Визначається шляхом множення денної потреби у певному виді запасів / Д/ на норму запасів у днях / Здн /

Нпр.зап. = Д * Здн.

Денна потреба визначається за формулою

Д = Мо / 360

Мо- загальна потреба в даному виді ресурсів, нат. Од.

Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві –

Н = О * Д *К

К = ( С +0,5*С ) / С + С

Д- кількість календарних днів у цьому періоді, дні

О-випуск продукції за собівартістю протягом певного періоду

К- коефіцієнт наростання витрат

Норматив оборотних коштів у залишках готової продукції-визначається як добуток одноденного випуску продукції за виробничою собівартістю Пс на норму запасу готової продукції на складі в днях Здн

Н гп= Пс * Здн

Норматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодів / Н бп /

Нбп = Рн+Рпл –Рпог

Розраховується виходячи з залишків коштів на початок періоду, і суми витрат, які необхідно буде здійснити в плановому періоді за мінусом суми для майбутнього погашення витрат за рахунок собівартості продукції