Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки 1-8 теми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
699.39 Кб
Скачать

61

` рТема 1

Загальна характеристика підприємства

План

1Вступ до предмету економіка

2.Підприємство, як суб”єкт господарювання.

3..Визначення підприємства, мета, цілі, та функції

3.1. Правові основи функціонування підприємств:

- Закон про підприємства

- Статут підприємства

- Колективний договір

4. Класифікація та структура підприємств:

4.1. Види підприємств

4.2. Структура виробництва

4.3. Добровільні та інституціальні об”єднання підприємств

4.4. Ринкове середовище господарювання підприємств та

. організацій: поняття, функції і структура ринку, принцип поведінки суб”єктів господарювання на ринку.

1. Вступ до предмету економіка підприємства / 10 хвилин/

Економіка є терміном грецького походження, що дослівно означає ведення господарства. Будь яку роботу в процесі котрої люди виготовляють необхідні для життя продукти та предмети ( матеріальні блага), перевозять і продають їх, здійснюють після продажне сервісне обслуговування товарів тривалого користування, заведено називати виробничо-господарською й комерційною діяльністю, а підприємства( організації, фірми), на яких відбувається така діяльність, є суб”єктами господарювання ( підприємницької діяльності) органічно взаємозав”язаної економічної системи.

Отже, предмет Економіка підприємства включає вивчення теорії та практики господарювання на рівні підприємства; конкретних форм і методів господарювання, принципів формування і використання виробничого потенціалу; взаємодії всіх видів ресурсів; організації та ефективності господарсько-комерційної діяльності підприємства.

У сучасній український мові слово економіка має, щонайменше три значення:

1. економіка, як сукупність виробничих відносин суспільства, його економічний базіс;

2. економіка в змісті народного господарства країни,

3. економіка як наукова дисципліна, як економічна теорія.

Коли ми говоримо, що економіка країни знаходиться в стані кризи , ми характеризуємо ситуацію в народному господарстві.

Якщо ж ми говоримо, що вивчення економіки допомагає нам зрозуміти поводження бізнесу, населення, уряду, ми маємо на увазі економічну науку.

У цьому змісті термін “ринкова економіка” означає як систему товарно - грошових відносин і ринкових механізмів їх реалізації , так і організаційну структуру такого народного господарства.

Економіка ж як наука не може бути ні ринковою, ні плановою, хоча предметом її вивчення, як у нашому випадку, можуть бути рушійні сили і механізми функціонування саме ринкової економіки.

Варто підкреслити, що в сучасно розвитих країнах не зустрічаються ані чисто командна економіка, де все від виробництва до розподілу, керується державою, ані чисто ринкова, де держава взагалі не втручається в процеси виробництва і розподілу. Сучасна ринкова економіка це змішана економіка, у якій виробництво розвивається під впливом власних ринкових сил, а держава регулює цей процес, встановлюючи правову структуру бізнесу, контролюючи її дотримання, здійснюючи різні соціальні і політичні програми.

Таким чином, сучасна ринкова ( змішана ) економіка являє собою дуже складний організм, що володіє різноманітними механізмами внутрішнього ( ринкового) і зовнішнього (державного) регулювання.

Економіка як наука вивчає теоретичні основи і практичні форми функцінювання ринкових структур і механізми взаємодії суб”єктів економічної діяльності суспільства. У залежності від рівня вивчення процесів і явищ економічного життя розрізняють мікроекономіку і макроекономіку.

Мікроекономіка аналізує поводження окремих елементів і структур, таких як галузі виробництва, фірми, банки, домашні господарства, товарні і фінансові ринки й інше. Вона вивчає, як встановлюються ціни окремих товарів і обсяги їх виробництва, як впливають податки на заощадження населення і поводження професійних союзів при зниженні рівня заробітної плати і т. ін.

Окремим самостійним напрямком вивчення ринкової економіки, з погляду теорії, що відноситься до мікроекономіки, є питання організації підприємницької діяльності, де розглядаються організаційні форми і правові основи бізнесу, конкретні методи ціноутворення й оцінки ступеня монополізації ринку, питання фінансового планування, форми і способи мобілізації капіталу, система сучасного рахівництва і процедури укладення угод.

Макроекономіка розглядає економіку як єдине ціле і досліджує процеси формування сукупного попиту та пропозиції, національного доходу і валового національного продукту (ВНП), вплив бюджетної політики уряду і грошової політики центрального банку на економічний ріст, інфляцію і рівень безробіття - так у цілому відбувається регулювання з боку держави макроекономічних процесів.

Що ж таке економічна наука? От деякі з існуючих визначень.

  1. Це наука про види діяльності, пов”язані з обміном і грошовими угодами між людьми.

2.. Це наука про використання людьми обмежених виробничих ресурсів ( земля, праця, машини, матеріали, технічні будинки) для виробництва різних товарів і розподілу їх між членами суспільства з метою споживання.

3. Це наука про повсякденну ділову життєдіяльність людей, про добування ними засобів до існування і використання цих засобів.

4. Це наука про те як людство справляється зі своїми задачами в області виробництва і споживання.

  1. Це наука про багатство.