Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
265
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
2.93 Mб
Скачать

5. Требования охраны труда по окончании работы

5.1. Разовые шприцы и инструменты после использования поместить в непротекаемый контейнер.

5.2. Острые предметы, подлежащие повторному использованию, поместить в прочную емкость для обработки.

5.3. Использованные иглы не ломать вручную, не сгибать, не одевать повторно колпачки.

5.4. Загрязненные кровью перчатки обработать тампоном с дезраствором, снять и погрузить их в емкость с дезраствором на 60 минут (3% раствор хлорамина или 6% раствор перекиси водорода с 0,06% НГК) или кипятить в дистиллированной воде 30 минут.

5.5. Поверхности рабочих столов обработать в конце рабочего дня дезинфицирующими средствами, обладающими вирулоцидным действием.

37. Використання індивідуальних засобів захисту при взятті біологічного матеріалу в терапевтичному відділенні, протитуберкульозному закладі.

Під час маніпуляцій, які супроводжуються порушенням цілісності шкіри і слизових оболонок, розтину трупів, проведення лабораторних досліджень, оброблення інструментарію і білизни, прибирання приміщень тощо медичні працівники та технічний персонал повинні користуватися засобами індивідуального захисту.

Кількість цих засобів визначається виходячи з такої добової норми на одного працівника:

— хірургічний халат — 1;

— гумові (латексні) рукавички — з розрахунку 1 пара на 3 години роботи;

— маски — 6;

— шапочка — 1;

— непромокальний фартух — 1;

— нарукавники — 2;

— окуляри — 1;

— захисний екран — 1.

У спеціалізованих відділеннях, що надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, повинно бути по одному набору одноразового стерильного інструментарію на 6 хворих (на добу): для хірургії, гінекології, отоларингології, для взяття крові.

Крім того, для консультантів і чергової зміни медичних працівників додатково видається половина зазначеної кількості засобів індивідуального захисту та наборів інструментарію.

Працівники, зокрема, повинні бути забезпечені відповідним спеціальним і санітарним одягом і взуттям, рушником та щіткою для миття рук.

Необхідно брати до уваги й

Інструкцію з організації роботи лабораторій діагностики ВІЛ-інфекції, затверджену наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.02.2002 р. № 71, у пп. 7.2 та 7.16 якої зазначено, що:

— робота в лабораторіях діагностики ВІЛ-інфекції проводиться з дотриманням правил індивідуального захисту: медпрацівник працює в халаті, шапочці, обов'язково в гумових рукавичках. Рекомендується при роботі застосовувати пластикові щитки або окуляри для запобігання попаданню в очі краплин сироваток або робочих розчинів;

— приготування дезінфікуючих розчинів, знезараження біологічного матеріалу та посуду проводять в окремому приміщенні, яке добре провітрюється, з використанням засобів індивідуального захисту — гумових рукавичок, герметичних окулярів, респіраторів з протигазовим патроном марки А або Б, халата, шапочки, гумового фартуха.

Робота в лабораторії здійснюється з дотриманням таких правил індивідуального захисту:

— працівник працює в халаті, шапочці, гумових, нітрилових рукавичках;

— при відкритті пробірок зі зразками крові слід використовувати захисні окуляри.

Соседние файлы в папке Терапия