Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОРЯДОК застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі1929819572.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Рахунок 05 «Непередбачені зобов’язання, гарантії та забезпечення надані»

Рахунок 05 «Непередбачені зобов’язання, гарантії та забезпечення надані» призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність потенційних або непередбачених зобов’язань та рух наданих розпорядником бюджетних коштів (державним цільовим фондом) гарантій і забезпечень виконання зобов’язань та платежів.

Облік гарантій та забезпечень ведеться за кожною наданою гарантією та забезпеченням.

Облік забезпечення здійснюється за вартістю, вказаною в документах про надання гарантій та забезпечення.

На цьому рахунку ведеться накопичення інформації про наявність непередбаченого зобов’язання, яке може передбачати витрачання ресурсів (але повної впевненості щодо цього зобов’язання немає) у сумі очікуваних збитків, і видачу гарантій та забезпечень. Зменшення залишку на рахунку відбувається при погашенні заборгованості, на яку були надані гарантії та забезпечення, та при визнанні зобов’язань за ними на баланс та при списанні непередбачених зобов’язань.

Рахунок 05 «Непередбачені зобов’язання, гарантії та забезпечення надані» має такі субрахунки:

051 «Гарантії та забезпечення надані розпорядників бюджетних коштів»;

052 «Гарантії та забезпечення надані державних цільових фондів»;

053 «Непередбачені зобов’язання  розпорядників бюджетних коштів»;

054 «Непередбачені зобов’язання державних цільових фондів».

На субрахунку 051 «Гарантії та забезпечення надані розпорядників бюджетних коштів» ведеться облік інформації про наявність та рух наданих розпорядником бюджетних коштів гарантій та забезпечень виконання зобов’язань та платежів.

На субрахунку 052 «Гарантії та забезпечення надані державних цільових фондів» ведеться облік інформації про наявність та рух наданих державним цільовим фондом гарантій та забезпечень  виконання зобов’язань та платежів.

На субрахунку 053 «Непередбачені зобов’язання розпорядників бюджетних коштів» ведеться облік розпорядником бюджетних коштів інформації про наявність потенційних або непередбачених зобов’язань. 

На субрахунку 054 «Непередбачені зобов’язання державних цільових фондів» ведеться облік державними цільовими фондами інформації про наявність потенційних або непередбачених зобов’язань. 

Рахунок 06 «Гарантії та забезпечення отримані»

Рахунок 06 «Гарантії та забезпечення отримані» призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух отриманих суб’єктом державного сектору гарантій та забезпечень виконання зобов’язань та платежів.

Забезпечення обліковуються за вартістю, вказаною в документах про гарантії та забезпечення.

Облік гарантій та забезпечень ведеться за кожною отриманою гарантією та забезпеченням.

Збільшення залишку на рахунку відбувається при одержанні гарантій та забезпечень, зменшення - при їх списанні внаслідок погашення заборгованості, на яку були вони надані, та при перенесенні заборгованості за ними на баланс.

Рахунок 06 «Гарантії та забезпечення отримані» має такі субрахунки:

061 «Гарантії та забезпечення отримані розпорядників бюджетних коштів»;

062 «Гарантії та забезпечення отримані державних цільових фондів».

На субрахунках 061 «Гарантії та забезпечення отримані розпорядників бюджетних коштів» (062 «Гарантії та забезпечення отримані державних цільових фондів») ведеться облік отриманих розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами гарантій та забезпечень виконання зобов’язань та платежів.