Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОРЯДОК застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі1929819572.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Рахунок 24 «Єдиний казначейський рахунок»

Рахунок 24 «Єдиний казначейський рахунок» призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух коштів державного та місцевих бюджетів, державних цільових фондів, коштів інших клієнтів, обслуговування яких здійснюється органами Казначейства та регламентується законодавством.

За дебетом рахунку відображаються надходження коштів державного та місцевих бюджетів на єдиний казначейський рахунок, за кредитом - їх списання.

Рахунок 24 «Єдиний казначейський рахунок» має такі субрахунки:

2451 «Єдиний казначейський рахунок»;

2452 «Субрахунки єдиного казначейського рахунку».

На субрахунку 2451 «Єдиний казначейський рахунок» ведеться облік коштів на кореспондентських рахунках органів Казначейства, які відкрито в установах Національного банку України. За дебетом субрахунку відображаються суми коштів державного та місцевих бюджетів, державних цільових фондів, інших клієнтів, обслуговування яких здійснюється органами Казначейства та регламентується законодавством. За кредитом субрахунку відображаються суми коштів, які списуються за проведеними операціями з виконання бюджетів, за операціями клієнтів, а також списання коштів у безспірному (безакцептному) порядку згідно із законодавством.

На субрахунку 2452 «Субрахунки єдиного казначейського рахунку» ведеться облік коштів на субрахунках єдиного казначейського рахунку. За дебетом субрахунку відображаються суми, які надходять на субрахунки єдиного казначейського рахунку. За кредитом субрахунку відображаються суми, що списуються з субрахунків єдиного казначейського рахунку.

Рахунок 25 «Довгострокові фінансові інвестиції та інші фінансові активи»

Рахунок 25 «Довгострокові фінансові інвестиції та інші фінансові активи» призначено для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових фінансових інвестицій (вкладень) у цінні папери та до статутних капіталів підприємств, обліку довгострокових векселів одержаних та інших довгострокових фінансових активів.

За дебетом рахунку відображається вартість довгострокових фінансових інвестицій, за кредитом - їх вибуття (списання), погашення чи зменшення вартості.

Рахунок 25 «Довгострокові фінансові інвестиції та інші фінансові активи» має такі субрахунки:

2511 (2521) «Придбані акції»;

2512 (2522) «Довгострокові фінансові інвестиції в цінні папери, крім акцій»;

2513 (2523) «Довгострокові фінансові інвестиції в капітал підприємств»;

2514 (2524) «Довгострокові векселі одержані»;

2515 «Інші фінансові активи розпорядників бюджетних коштів» (2525 «Інші фінансові активи державних цільових фондів»);

2531 «Придбані акції за рахунок коштів державного бюджету» (2541 «Придбані акції за рахунок коштів місцевого бюджету»);

2532 «Довгострокові цінні папери в активі державного бюджету, крім акцій» (2542 «Довгострокові цінні папери в активах місцевих бюджетів, крім акцій»);

2533 «Інші довгострокові фінансові активи державного бюджету» (2543 «Інші довгострокові фінансові активи місцевих бюджетів»).

На субрахунках 2511 (2521) «Придбані акції» ведеться облік придбаних (отриманих) акцій, щодо яких розпорядник бюджетних коштів (державний цільовий фонд) є суб’єктом управління.

На субрахунках 2512 (2522) «Довгострокові фінансові інвестиції в цінні папери, крім акцій» ведеться облік довгострокових фінансових інвестицій у цінні папери (крім акцій), щодо яких розпорядник бюджетних коштів (державний цільовий фонд) є суб’єктом управління.

На субрахунках 2513 (2523) «Довгострокові фінансові інвестиції в капітал підприємств» ведеться облік довгострокових фінансових інвестицій (крім цінних паперів) у підприємства державного, комунального секторів економіки, які належать до сфери управління суб’єкта державного сектору. 

На субрахунках 2514 (2524) «Довгострокові векселі одержані» ведеться облік векселів, отриманих суб’єктом державного сектору згідно із законодавством і строк сплати яких перевищує дванадцять місяців з дати балансу.

На субрахунках 2515 «Інші фінансові активи розпорядників бюджетних коштів» (2525 «Інші фінансові активи державних цільових фондів») ведеться облік інших фінансових активів, які не відображені на субрахунках 2511–2514 (2521–2524).

На субрахунках 2531 «Придбані акції за рахунок коштів державного бюджету» (2541 «Придбані акції за рахунок коштів місцевого бюджету») ведеться облік операцій з акціями, придбаними за рахунок коштів державного (місцевого) бюджету. Цінні папери обліковуються в розрізі контрагентів-емітентів.

На субрахунках 2532 «Довгострокові цінні папери в активі державного бюджету, крім акцій» (2542 «Довгострокові цінні папери в активах місцевих бюджетів, крім акцій») ведеться облік операцій з довгостроковими цінними паперами, придбаними за рахунок коштів державного (місцевого) бюджету. Цінні папери обліковуються в розрізі контрагентів-емітентів.

На субрахунках 2533 «Інші довгострокові фінансові активи державного бюджету» (2543 «Інші довгострокові фінансові активи місцевих бюджетів») ведеться облік операцій з іншими довгостроковими фінансовими активами, придбаними за рахунок коштів державного (місцевого) бюджету. Цінні папери обліковуються в розрізі контрагентів-емітентів.