Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / проектування / Лек Опорный.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
12.41 Mб
Скачать

8. Створення масивів компонентів у збірці.

Меню: Insert > Component Pattern > Linear Pattern (Вставка > Масив компонента > Лінійний масив)

Розглянемо приклад із фланцевою муфтою, для збірки якої необхідно вісім екземплярів болта та гайки. Можна створити необхідну кількість болтів і гайок окремо й потім скріпити їх вручну. Однак це досить стомлюючий і трудомісткий процес. Тому для скорочення циклу проектування збірок в SolidWorks передбачений інструмент, що дозволяє створювати масиви компонентів.

Масив, керований елементом, створюється на основі існуючого масиву елементів. Для створення похідного масиву виберіть у меню команду Insert > Component Pattern > Feature Driven (Вставка > Масив компонентів). Відкриється діалогове вікно Feature Driven (Масив, керований елементом), що показаний на мал. 13.3.

Вам буде запропоновано виділити керуючий масив елементів і компоненти, на основі яких потрібно створити масив. Виділите потрібні компоненти в графічній області. Компоненти відображаються в області Первісний компонент(и).

Виберіть область Масив, потім виберіть або елемент масиву в дереві конструювання FeatureManager, або один з екземплярів масиву в графічній області.

Для видалення екземпляра в масиві компонента:

1 Розгорніть елемент масиву в дереві конструювання FeatureManager і виберіть екземпляр, якому потрібно видалити, або в графічній області натисніть на грань екземпляра, якому потрібно видалити.

2 Натисніть клавішу Delete.

Для відновлення екземпляра:

1 У дереві конструювання FeatureManager правою кнопкою миші натисніть на елемент масиву та виберіть Редагувати визначення.

2 У списку Пропустити позиції виберіть екземпляр і натисніть клавішу Delete (для видалення його зі списку).

3 Натисніть кнопку Готово.

Якщо ви зміните кількість екземплярів у масиві, похідним від якого є створюваний масив компонентів, то така ж зміна автоматично пошириться на масив компонентів. Це відбиває асоціативний і параметричний характер похідного масиву компонентів.

Після того, як ви зміните кількість екземплярів у масиві елементів, можливо, прийдеться клацнути на кнопці Rebuild (Перебудувати).

Можна створювати самостійні масиви компонентів, навіть якщо відсутній підходящий масив елементів. Цей різновид масиву компонентів називається локальний масив. Можна створювати два типи локальних масивів: лінійні та кругові.

9. Дзеркальне відображення компонентів.

Меню: Insert > Mirror Components (Вставка > Дзеркально відобразити компоненти)

У режимі Assembly (Збірка) в SolidWorks ви можете дзеркально відобразити компонент, у результаті чого в документі збірки з'явиться ще один екземпляр даного компонента. Для цього виберіть у меню команду Insert > Mirror Components (Вставка > Дзеркально відобразити компоненти). Відкриється менеджер властивостей Mirror Components (Дзеркальне відображення компонентів), показаний на мал. 13.4.

Виділите плоску грань або площину, що буде служити площиною дзеркального відображення. Тепер виберіть компонент, що потрібно відобразити; ім'я компонента з'явиться в області виділення Components to Mirror (Дзеркально відобразити компоненти), а поруч із ім'ям буде прапорець. Залишіть цей прапорець скинутим і клацніть на кнопці Next (Далі) у менеджері властивостей Mirror Components (Дзеркальне відображення компонентів). В області виділення буде показаний попередній вид дзеркально відображеного компонента. Відкриється сувій Orientation (Орієнтація). За допомогою елементів керування цієї групи ви можете змінити орієнтацію дзеркально відображеного компонента. Клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Mirror Components (Дзеркальне відображення компонентів). У графічній області з'явиться дзеркально відображений екземпляр обраного компонента.

Соседние файлы в папке проектування