Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / проектування / Лек Опорный.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
12.41 Mб
Скачать
  1. Створення основи моделі шляхом витягування ескізу.

  2. Створення основи шляхом обертання.

  3. Зміна орієнтації зображення.

  4. Завдання матеріалу та текстури для моделей.

  5. Запитання для самоперевірки.

1. Створення основи моделі шляхом витягування ескізу

Побудований раніше ескіз можна тепер перетворити в основу моделі шляхом витягування, використовуючи інструмент Extruded Boss/Base (Витягнута бобишка/підстава) на панелі Features (Елементи). Якщо ескіз замкнути, його можна перетворити у твердотілий або тонкостінний елемент. Якщо ж ескіз розімкнуть, його можна перетворити тільки в тонкостінний елемент.

  • Створення твердотілих витягнутих елементів

Мал. 5.1 Менеджер властивостей Extruded (Витягнути)

Після того як ви побудували ескіз, проставили на ньому розміри й повністю визначили його, клацніть на кнопці Extruded Boss/Base (Витягнута бобишка/основа). Якщо усередині зовнішнього контуру ескізу є які-небудь замкнуті контури, то при витягуванні вони будуть автоматично відняті із зовнішнього контуру. Активізується менеджер властивостей Extrude (Витягнути), показаний на мал. 5.1.

Сувій Direction 1 (Напрямок 1) задає граничну умову для витягування ескізу в одному напрямку від площини ескізу.

Установка прапорця Direction 2 (Напрямок 2) приводить до відкриття сувою Direction 2 (Напрямок 2). Цей сувій дозволяє витягнути ескіз у другому напрямку від площини ескізу з іншими параметрами.

  • Створення тонкостінних витягнутих елементів

Тонкостінні витягнуті елементи можна створювати на основі як замкнутих, так і незамкнутих ескізів. Якщо ескіз замкнути, він буде зміщуватися всередину або назовні для створення порожнини всередині елемента. Якщо ескіз не замкнути, результуючий елемент буде виглядати так, як показано на малюнку 5.3.

Мал. 5.3

2. Створення основи шляхом обертання ескізу

Побудований раніше ескіз можна перетворити в основу моделі шляхом обертання, використовуючи інструмент Revolved Boss/Base (Повернена бобишка/основа). Кнопка виклику цього інструмента є на панелі інструментів Features (Елементи).

Якщо ескіз є замкнутим, його можна перетворити як у тонкостінний, так й у твердотілий елемент. Якщо ж ескіз є розімкнутим, його можна перетворити тільки у тонкостінний елемент.

  • Створення твердотілих елементів обертання

Після того як ви побудували ескіз, проставили на ньому розміри й повністю визначили його, на панелі інструментів клацніть на кнопці Revolved Boss/Base (Повернена бобишка/основа).

Список, що розкривається, Revolve Type (Тип обертання) задає різні способи обмеження створюваного елемента:

  • При використанні варіанта One-Direction (В одному напрямку) ескіз обертається в одному напрямку від площини, на якій він побудований.

  • При використанні варіанта Mid-plane (Від середньої поверхні) ескіз обертається на рівні кути в обох напрямках від площини, на якій він побудований.

  • Варіант Two-Direction (У двох напрямках) використовується для завдання різних кутів обертання у двох напрямках від площини ескізу.

  • Створення тонкостінних елементів обертання

Тонкостінні елементи обертання можна створювати на основі замкнутих або розімкнутих ескізів. Якщо ескіз розімкнути, він буде зміщений усередину або назовні для створення порожнини усередині елемента.

Щоб перетворити замкнутий ескіз у тонкостінний елемент, установите прапорець Thin Feature (Тонкостінний елемент) у менеджері властивостей Revolve (Повернути).

Соседние файлы в папке проектування