Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / проектування / Лек Опорный.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
12.41 Mб
Скачать

Лекція 7

Тема. : Додавання розмірів на ескіз.

Мета: навчитися ставити розміри на ескізі,виділяти головні об’єкти ескіза, на які необхідно додати розміри та взаємозв’язки, визначати типи розмірів, знати способи додавання розмірів на ескіз.

План лекції:

  1. Діалогове вікно Modify (Змінити).

  2. Менеджер властивостей Dimension (Розмір).

  3. Типи розмірів на ескізах в ескізному середовищі.

  4. Поняття повністю визначеного ескізу.

  5. Запитання для самоперевірки.

В SolidWorks для присвоєння розміру об'єкту будь-якого типу можна використати інструмент Dimension (Розмір) або Smart Dimension (Авторозмір - автонанесення розмірів на ескіз) або команду контекстного меню Розмір. Конкретний тип розміру можна вибрати в меню Tools > Dimension (Інструменти > Розміри) або в контекстному меню при активному інструменті Розмір.

1. Діалогове вікно Modify (Змінити)

В SolidWorks, як тільки користувач проставить розмір, з'явиться діалогове вікно Modify (Змінити), показане на мал. 4.1. Увівши нове значення в цьому діалоговому вікні, можна змінити розмір.

Мал. 4.1

2. Менеджер властивостей Dimension (Розмір)

Якщо в графічній області виділений розмір, ліворуч від неї відображається менеджер властивостей Dimension (Розмір), як показано на мал. 4.2.

3. Типи розмірів на ескізах в ескізному середовищі програми SolidWorks 2005

  • Горизонтальні/вертикальні розміри

  • Похилі розміри

  • Кутові розміри

  • Діаметральні

  • Ординатні

Меню: Tools > Dimension > Horizontal/Vertical (Інструменти >Розміри > Горизонтальні/Вертикальні)

Цей інструмент задає горизонтальний або вертикальний розмір виділеної лінії або відстань по горизонталі або вертикалі між двома точками. Ці точки можуть бути кінцевими точками ліній або дуг або центральні точки кіл, дуг, еліпсів або парабол. Для присвоєння розміру вертикальної або горизонтальної лінії потрібно виділити її й клацнути на кнопці Розмір.

4. Поняття повністю визначеного ескізу

Крім стану повної визначеності розміри та взаємозв'язки на ескізі можуть мати кожне з наступних станів:

1. Підвішені.

2. Задоволеність.

3. Перевизначеність.

4. Нерозв'язаність.

5. Залежність.

Підвішені

Завислий розмір або взаємозв'язок - це такий розмір або зв'язок, які не можуть бути задоволені, оскільки об'єкт, на який вони посилалися, був вилучений. Завислий розмір показується коричневими кольорами.

Вільний

Вільний розмір - це розмір, що повністю визначений і відображається чорними кольорами.

Перевизначеність

Перевизначений розмір або взаємозв'язок - це такий розмір або взаємозв'язок, які роблять перевизначеним один або кілька об'єктів ескізу. Перевизначений розмір відображається червоними кольорами.

Нерозв'язаність

Невирішений розмір або взаємозв'язок не дозволяють визначити положення об'єктів ескізу. Невирішений розмір відображається рожевими кольорами.

Залежність

Значення залежного розміру визначається іншими розмірами, які вирішують ескіз. Залежні розміри відображаються сірими кольорами.

Видалення перевизначених взаємозв'язків

Коли ви додаєте розмір, що робить ескіз перевизначеним, SolidWorks відображає ескіз і відповідний розмір червоними кольорами. Крім того, з'являється діалогове вікно, Make Dimension Driven? (Зробити розмір управляючим?) зображене на мал. 3.44.

Це діалогове вікно повідомляє, що додавання цього розміру приведе до перевизначеності ескізу або ескіз не буде вирішений.

Мал. 3.44 Діалогове вікно Make Dimension Driven? (Зробити розмір управляючим?)

Інструмент Autodimension (Нанести авторозмір на ескіз) використовується для автоматичного проставляння розмірів на ескізі. Вид менеджера властивостей Autodimension (Автонанесення розмірів) показаний на мал. 4.1.

У сувої Entities to Dimension (Об'єкти вимірювання) виберіть перемикач вибору об'єктів для проставляння авторозміру – всі об'єкти в ескізі або тільки обрані. За замовчуванням перемикач стоїть у положенні All entities in the sketch (Всі об'єкти в ескізі).

У сувої Horizontal Dimensions (Горизонтальні розміри) задається тип і місце розташування горизонтального розміру, а також об'єкт, від якого він буде відрахований. За допомогою списку, що розкривається, Scheme (Схема) задається схема проставляння розмірів, застосовувана для ескізу.

У сувої Vertical Dimensions (Вертикальні розміри) задається тип і місце розташування вертикального розміру, а також об'єкт, від якого він буде відрахований. Елементи керування аналогічні тим, що є в сувої Horizontal Dimensions (Горизонтальні розміри), тільки розміри розташовуються вище або нижче ескізу.

Інструмент Measure (Виміряти) використовується для виміру периметрів, кутів, радіусів і відстаней між лініями, точками, поверхнями й площинами на ескізах, тривимірних моделях, збірках і кресленнях.

Соседние файлы в папке проектування