Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

20.Пухирчаста іржа хвої сосни

Збудники – гриби з роду ColeosporiumLev. Гриби з повним циклом розвитку. Зараження хвої відбувається базидіоспорами у квітні-травні. Гриб паразитує в 0 та І стадії на хвоїнках сосни, утворюючи оранжеві пустули – еції (до 30-40 шт. на хвоїнці). Хвоя передчасно опадає. ІІ та ІІІ стадії розвиваються на різних травах: жовтозіллі, підбілі, омані. Гриб зимує в теліостадії. На гілках і стовбурах утворюються потовщення, які поступово розростаються, покриваються тріщинами і перетворюються на рани.

21.Статеве розмноження грибів.

Найбільш досконалою формою розмноження, яка характеризується рекомбінацією спадкової інформації є статеве розмноження. Статевим називається розмноження, при якому спори утворюються тільки після злиття двох різних у статевому відношенні статевих клітин (гамет).

Гаметогамія. Залежно від того, які за морфологічними ознаками гамети копулюють, розрізняють ізогамію, гетерогамію та оогамію як самостійні різновиди гаметогамії. Гаметогамія характерна для Царства Protozoa (міксоміцети або слизовики), Царства Chromista(грибоподібні організми) та деяких справжніх грибів, зокрема відділу Chytridiomycota (хітрідіоміцети).

Ізогамія – характеризується злиттям двох рухомих гамет. В кінцевому результаті утворюється статева клітина – циста. Вона служить для перенесення грибом несприятливих умов. Після зимування циста проростає у зародковий зооспорангій, або як конідія. У зародковому зооспорангії (на відміну від вегетативного або первинного) формуються зооспори обох знаків: “+” і “-”.

Гетерогамія відрізняється від ізогамії злиттям різних за величиною різностатевих рухомих гамет. При цьому також утворюється статева клітина циста. Схема розмноження подібна до попередньої.

Оогамія – характеризується злиттям двох різних за величиною і різних у статевому відношенні гамет. Чоловічий гаметангій антеридій переливає свій вміст у жіночий нерухомий гаметангій оогоній. Урезультаті запліднення оогонія утворюється одна або декілька ооспор, які служать для зимування гриба. Після зимування ооспори проростають у зародковий зооспорангій, або в одну конідію, або як конідія.

Зигогамія – характеризується злиттям двох різних у статевому відношенні відростків міцелію. При цьому відділяються клітини (гаметангії), в яких акумулюються ядра. З часом гаметангії зливаються, утворюється статева клітина – зигоспора. Вона служить для зимування гриба. Після стану спокою зигоспора проростає у зародковий спорангій, в якому утворюються нерухомі спори гриба – спорангіоспори. Вони звільняються із спорангія тільки після руйнування його оболонки. Зигогамія характерна для відділу Зигоміцети.

Статевий процес сумчастих грибів називається гаметангіогамія.Гаметангіогамія  характерна для ВідділуAscomycota(сумчасті). При цьому не відразу утворюється статева клітина, а деякий час запліднена жіноча клітина архікарп, який складається із аскогонуі трихогіни, розвивається у вигляді міцелію, який відрізняється від вегетативного диплоїдним набором хромосом. На цьому міцелії формуються сумки з сумкоспорами. Сумки аскоміцетів являють собою мішковидні чи булавовидні утворення, всередині яких, як правило, формується 8 сумкоспор. Будова плодових тіл, форма сумок і сумкоспор, спосіб їх звільнення й розповсюдження – важливі ознаки систематики цих грибів. Плодові тіла аскоміцетів різноманітні за формою і будовою.У голосумчастих грибів сумки формуються безпосередньо на міцелії.

Статеве розмноження у базидіальних грибів називаєтьсясоматогамія.Соматогамія характерна для ВідділуBasidiomycota(базидіальні). Базидія – основний орган статевого розмноження базидіоміцетів. Це – булавовидні, або циліндричної форми утворення із стеригмами, на поверхні яких формується 4 базидіоспори. Одноклітинна базидія (відома у трутових та агарикальних грибів) називається холобазидія або автобазидія. Чотириклітинна базидія (відома у іржастих грибів) називається фрагмабазидія або гетеробазидія. У відкритих плодових тілах (шапинкові гриби) базидії розміщуються щільним шаром – гіменієм. Та частина плодового тіла, на якому утворюється гіменій, називається гіменофор. Гіменофор буває трубчастий (білі, підберезовики, трутовики), пластинчастий (сироїжки, опеньок, мухомори), лабіринтовидний (дубова губка), голчатий (їжовики), сітчастий і т.д. В закритих плодових тілах (дощовики – порхавки (гастероміцети) – гіменофор відсутній і базидії розміщуються вільно