Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

15.Форми розмноження грибів.

У грибів розрізняють вегетативне і репродуктивне розмноження. Найбільш простим, але досить поширеним є вегетативне розмноження.

Вегетативне – відбувається шматочками міцелію, деякими видозмінами гіф (оідії, гемми, бластоспори) та деякими видозмінами міцелію (плівки, шнури, ризоморфи). Якщо ці органи гриба потрапляють у сприятливе поживне середовище, то вони здатні викликати ідентичне захворювання або аналогічний гриб. Репродуктивне розмноження відбувається за допомогою спеціальних органівгриба – спор. Залежно від характеру їх утворення розрізняють безстатеве і статеве спороношення.

При безстатевому спороношенні утворюються зооспори, спорангіоспори та конідії. Утворення зооспорангіїв з зооспорами. На добре розвиненому міцелії, який знаходиться в сприятливих умовах і має достатньо поживних речовин для свого розвитку утворюються вирости – зооспорангії. Утворення спорангіїв зі спорангіоспорами.На відміну від попередньої форми розмноження, в спорангіях формуються нерухомі спорангіоспори. Вони звільняються із спорангія тільки після руйнування його оболонки. В одному спорангію може бути до 70 тис.спор. Найбільш досконалою формою безстатевого розмноження є утворенняконідій (конес – пил). Конідії можуть виростати на окремих конідієносцях і в період вегетації утворювати декілька генерацій конідій. Коли вони створюють пучки, то називаються: спородохії, коремії, ложе, пікніки Природно, що гриби при формуванні органів безстатевого розмноження без спеціальних захисних утворень не здатні переносити несприятливі умови, зокрема зимування. Тому конідіальні ложа, пікніди, інші утворення служать для зимування грибів, а отже, для збереження виду. Найбільш досконалою формою розмноження, яка характеризується рекомбінацією спадкової інформації є статеве розмноження.

Статевим називається розмноження, при якому спори утворюються тільки після злиття двох різних у статевому відношенні статевих клітин (гамет). Ізогамія – утворюється статева клітина – циста. Гетерогамія також утворюється статева клітина циста. Оогамія – характеризується злиттям двох різних за величиною і різних у статевому відношенні гамет, утворюється одна або декілька ооспор. Зигогамія –утворюється статева клітина – зигоспора. ГаметангіогаміяПри цьому утворюється формуються сумки з сумкоспорами. Соматогамія.Утв базидії.

16.Удушення сіянців..

Збудник – Thelephora terrestris. Гриб – сапротроф. Живе в підстилці та рослинних рештках на бідних піщаних грунтах. Найчастіше уражує сіянці сосни, рідше ялини, модрини, берези та ін. На стовбурцях біля кореневої шийки з’являється бурий повстистий наліт. Це зачатки плодових тіл, які розростаючись обволікають рослини і механічно їх душать. Плодові тіла багаторічні, коричневі, кожисті. Зараження відбува¬ється міцелієм, який зберігається в підстилці на рослинних рештках, а також базидіоспорами, утвореними плодовими тілами в період вегетації. Заходи боротьби: спалення рослин з плодовими тілами, рихлення грунту.